Sok z buraków znany jest ze swoich niewiarygodnych możliwości leczniczych. Zawiera w sobie wiele składników odżywczych, o których nie mieliśmy pojęcia, a często je spożywamy, nawet na Wigilijnym stole też się znajdą.
Spis treści
Czym jest burak?
Tak na prawdę to bulwa korzeniowa buraka ćwikłowego. Pełni ona funkcję spichrzową. Jest ona magazynem substancji odżywczych, z którego roślina korzysta w okresach niesprzyjających wegetacji. Niezwykle bogate w składniki odżywcze buraki tracą większość cennych walorów, kiedy poddaje się je obróbce termicznej. Dlatego warto włączać je do codziennej diety w surowej postaci. U nas w Polsce, najpopularniejsze są buraki ćwikłowe. Pijemy je głównie do dań mięsnych. Niestety zbyt rzadko spożywamy buraki na surowo. Przegotowane buraki niestety tracą wszystkie najważniejsze dla naszego organizmu witaminy i minerały. Pozyskiwanie soku z buraków surowych jest najlepszym sposobem na skorzystanie z ich leczniczych właściwości. Pomimo, że może się wydawać niezbyt smaczną formą przyrządzania buraków, można je doprawić według uznania, tak aby wszystkim smakowały.
Jakie witaminy znajdziemy w korzeniu buraka?
- kwasu foliowy
- witaminy z grupy B np. B9
- witaminy C, A, E i K
- żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, ale znajdują się w nim także: sód, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, rubid, cez;
- kwasy organiczne, m.in. jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy
- związki takie jak polifenole, karotenoidy, glikozydy,
- błonnik
Sok z buraka – właściwości
- Świetny na anemię
- Wzmacnia naczynia krwionośne i poszerzają ich światło
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi
- Wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu i homocysteiny
- Ogranicza ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, np. udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego
- Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- Zapobiega kancerogenezie, zmianom miażdżycowym, spowalnia procesy starzenia się, poprawia kondycję skóry i jakość komórek rozrodczych
- Posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. W celach profilaktycznych skutecznie wzmacnia odporność
- Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.
- Stymulują przemianę materii, pomagają oczyszczać organizm z jej szkodliwych produktów, a także odkwaszają go oraz wspomaga odchudzanie
- Wspiera pracę systemu nerwowego
- Świeży sok z buraka to napój zalecany kobietom w ciąży. Jako bardzo bogate źródło kwasu foliowego wpływa korzystnie na rozwój płodu
Sok z buraka- przepis
Przepis na sok z buraka jest bardzo łatwy. Wystarczy kilka świeżo zerwanych buraków. Najłatwiej jest przyrządzić z wykorzystaniem sokowirówki. Warzywo można także zblendować. Jeśli chcemy uzyskać sok o trochę zmodyfikowanym smaku warto dodać inne warzywa i owoce. Można także doprawić go pieprzem, ziołami, imbirem lub sokiem z cytryny.
Sok z buraka dodający energii
Tak jak w pierwszym przepisie główną rolą grają oczywiście buraki. Można go zastosować, kiedy czujemy spadek formy. Tym razem potrzebujemy: 1 burak, 4 truskawki, 2 pomarańcze, łyżka miodu. Aby było nam łatwiej połączyć składniki, blendujemy je wszystkie razem. Taki sok można pić codziennie na śniadanie. Przypadnie on na pewno w gusta wielu smakoszy i wielbicieli świeżych soków.
Teraz już wiemy co warto częściej wprowadzić do naszej diety. Sok z buraka jest dobry na wiele dolegliwości i chorób cywilizacyjnych. Burak to warzywo dostępne wszędzie, a zrobienie pysznego koktajlu, zajmie nam dosłownie chwilkę.