Sok z buraka i jego właściwości

Sok z buraków znany jest ze swoich niewiarygodnych możliwości leczniczych. Zawiera w sobie wiele składników odżywczych, o których nie mieliśmy pojęcia, a często je spożywamy, nawet na Wigilijnym stole też się znajdą.

Czym jest burak?

Tak na prawdę to bulwa korzeniowa buraka ćwikłowego. Pełni ona funkcję spichrzową. Jest ona magazynem substancji odżywczych, z którego roślina korzysta w okresach niesprzyjających wegetacji. Niezwykle bogate w składniki odżywcze buraki tracą większość cennych walorów, kiedy poddaje się je obróbce termicznej. Dlatego warto włączać je do codziennej diety w surowej postaci. U nas w Polsce, najpopularniejsze są buraki ćwikłowe. Pijemy je głównie do dań mięsnych. Niestety zbyt rzadko spożywamy buraki na surowo. Przegotowane buraki niestety tracą wszystkie najważniejsze dla naszego organizmu witaminy i minerały. Pozyskiwanie soku z buraków surowych jest najlepszym sposobem na skorzystanie z ich leczniczych właściwości. Pomimo, że może się wydawać niezbyt smaczną formą przyrządzania buraków, można je doprawić według uznania, tak aby wszystkim smakowały.

Jakie witaminy znajdziemy w korzeniu buraka?

  • kwasu foliowy
  • witaminy z grupy B np. B9
  • witaminy C, A, E i K
  • żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, ale znajdują się w nim także: sód, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, rubid, cez;
  • kwasy organiczne, m.in. jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy
  • związki takie jak polifenole, karotenoidy, glikozydy,
  • błonnik

Sok z buraka – właściwości

 

  • Świetny na anemię
  • Wzmacnia naczynia krwionośne i poszerzają ich światło
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu i homocysteiny
  • Ogranicza ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, np. udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego
  • Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • Zapobiega kancerogenezie, zmianom miażdżycowym, spowalnia procesy starzenia się, poprawia kondycję skóry i jakość komórek rozrodczych
  • Posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. W celach profilaktycznych skutecznie wzmacnia odporność
  • Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.
  • Stymulują przemianę materii, pomagają oczyszczać organizm z jej szkodliwych produktów, a także odkwaszają go oraz wspomaga odchudzanie
  • Wspiera pracę systemu nerwowego
  • Świeży sok z buraka to napój zalecany kobietom w ciąży. Jako bardzo bogate źródło kwasu foliowego wpływa korzystnie na rozwój płodu

Sok z buraka- przepis

Przepis na sok z buraka jest bardzo łatwy. Wystarczy kilka świeżo zerwanych buraków. Najłatwiej jest przyrządzić z wykorzystaniem sokowirówki. Warzywo można także zblendować. Jeśli chcemy uzyskać sok o trochę zmodyfikowanym smaku warto dodać inne warzywa i owoce. Można także doprawić go pieprzem, ziołami, imbirem lub sokiem z cytryny.

Sok z buraka dodający energii

Tak jak w pierwszym przepisie główną rolą grają oczywiście buraki. Można go zastosować, kiedy czujemy spadek formy. Tym razem potrzebujemy: 1 burak, 4 truskawki, 2 pomarańcze, łyżka miodu. Aby było nam łatwiej połączyć składniki, blendujemy je wszystkie razem. Taki sok można pić codziennie na śniadanie. Przypadnie on na pewno w gusta wielu smakoszy i wielbicieli świeżych soków.

Teraz już wiemy co warto częściej wprowadzić do naszej diety. Sok z buraka jest dobry na wiele dolegliwości i chorób cywilizacyjnych. Burak to warzywo dostępne wszędzie, a zrobienie pysznego koktajlu, zajmie nam dosłownie chwilkę.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest