Sok z buraka – wartości odżywcze

Główne zalety buraka to nie tylko dostępność i niska cena, ale także bogactwo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa podczas gotowania tracą część wartości odżywczych, dlatego warto przyrządzać z nich świeżo wyciśnięte soki.

Jakie posiada właściwości?

Sok z buraka doskonale sprawdzi się przy oczyszczaniu ciała z toksyn. Burak zawdzięcza lecznicze właściwości betalainom, czyli barwnikom, które występują m.in. w liściach szpinaku. Zawiera liczne witaminy, w tym C, tiaminę, niacynę i ryboflawinę oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez. Niestety osobom chorym na cukrzycę odradza się buraki z uwagi na wysoki indeks glikemiczny (IG = 64). Za to świetnie sprawdzą się w różnego typu dietach odchudzających ze względu na niską kaloryczność (w 100 gram – 33 kcal) i działanie detoksykujące.

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze buraka:

  1. Betanina reguluje funkcje wątroby oraz woreczka żółciowego. Chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników, a zatem ma również działanie antynowotworowe. Wspomaga także procesy odnowy organizmu po chemioterapii.
  2. Potas i magnez skutecznie obniża nadciśnienie tętnicze.
  3. Żelazo wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, co przeciwdziała niedokrwistości. Buraki wprawdzie nie są jego bogatym źródłem, lecz mimo to wspomagają procesy krwiotwórcze.
  4. Trypofan i betanina zapobiegają nerwicom i depresjom. Pierwszy wymieniony składnik ma także działanie uspokajające.
  5. Kwas foliowy ma działanie uspokajające, a zatem przeciwdziała bezsenności. Jest również niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego zaleca się spożywanie buraków kobietom w ciąży oraz karmiącym. Ponadto pomoże unormować poziom cholesterolu i usunąć z krwiobiegu nadmiar homocysteiny przyczyniającej się do chorób serca.
  6. Ze względu na liczne wartości odżywcze sprawdzi się jako remedium na różne wirusy – między innymi na grypę.
  7. Bor ma pozytywny wpływ na libido oraz popęd seksualny, ponieważ reguluje poziom odpowiadających za to hormonów.

Równie dobrze można pić sok z ukiszonych buraków, który przygotowuje się średnio przez 3-5 dni. Sfermentowane warzywa zyskują dodatkowe wartości pobudzające florę bakteryjną jelit. W przypadku gdy nie mamy czasu samodzielnie sporządzić napoju lub nie posiadamy sokowirówki naturalnie wyciskane soki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest