Słonecznik bulwiasty, czyli wszystko na temat topinamburu!

Słonecznik bulwiasty, zwany także karczochem jerozolimskim lub zimną gruszką, jest rośliną uprawną typową dla Ameryki Północnej. Uprawiana już przez pierwotnych mieszkańców tej ziemi, do Polski trafiła w 1730 roku. Jest znana przede wszystkim jako roślina ozdobna, jadalna i pastewna. Poszczególne części topinamburu mają wielorakie zastosowanie. Jednak najczęściej wykorzystywane są jego bulwy, które przypominają znane wszystkim ziemniaki. Topinambur wyróżnia się smakiem, który jest słodki, podobny właśnie do smaku ziemniaka, karczocha lub orzecha brazylijskiego.

Jakie właściwości odżywcze i zdrowotne ma topinambur?

Topinambur to produkt, który należy jak najszybciej wypróbować i włączyć do swojej diety. Na pewno wyjdzie to na zdrowie, bowiem roślina ta posiada wiele właściwości odżywczych oraz zdrowotnych. Oto najważniejsze z nich:

  • To wartościowe warzywo dla diabetyków, bowiem znacząco obniża poziom cukru we krwi.
  • Inulina, którą zawiera topinambur przyczynia się również do obniżenia cholesterolu – zapobiega więc powstawaniu miażdżycy.
  • Dzięki temu, że roślina ta ma w sobie dużo potasu pozwala regulować ciśnienie tętnicze.
  • Topinambur wzmacnia układ odpornościowy.
  • Wiele wskazuje na to, że niektóre mikroelementy bulw topinamburu mają działanie przeciwnowotworowe.
  • Topinambur reguluję pracę układu pokarmowego – poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika jest to warzywo polecane osobom na diecie.
  • Składniki topinamburu biorą udział w procesie oczyszczania organizmu.
  • To źródło wielu witamin, takich jak: witamina C, A, E i K.
  • Stosowany jest przy chorobach serca, naczyń krwionośnych i arytmii serca.
  • Niweluje przewlekłe zmęczenie i wspomaga koncentrację – zawiera bowiem magnez oraz witaminy z grupy B.

Przepisy z wykorzystaniem topinamburu

Topinambur można jeść na surowo lub przygotować z innymi składnikami jako sałatkę, lub zdrowy obiad. Spożywany codziennie, dostarcza szeregu witamin i minerałów takich jak witaminy A, E, B6, potas, fosfor, magnez i wiele innych.

Zupa krem z topinamburu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 bulw topinamburu, obranych i posiekanych
  • 50 ml białego wina
  • 150 ml gorącego bulionu z kurczaka (bulion warzywny w wersji wegetariańskiej)
  • 50 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • świeży szczypior, dla ozdoby

Sposób przygotowania:

  1.  Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj przez 3 minuty, aż stanie się miękka.
  2.  Dodaj czosnek, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę.
  3. Teraz możesz dodać słonecznik bulwiasty, wino i bulion i gotować przez 8 minut lub do czasu aż słonecznik będzie miękki.
  4. Przenieś miksturę do robota kuchennego. Wlej śmietanę i zmiksuj do gładkiej konsystencji.
  5. Przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
  6. Serwuj ze szczypiorkiem.

Zupa z burgerem z dziczyzny i chipsami karchochowymi

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • sól i pieprz
  • 10-12 karczochów, obranych i pokrojonych w 2 cm kostki, trzymanych w wodzie
  • 750ml bulionu z kurczaka
  • 150ml śmietany kremówki
  • sok z ½ cytryny

Składniki na burgera z dziczyzny:

  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 200g wątróbki z dziczyzny
  • 200g tłuszczu wieprzowego
  • 200g boczku
  • 200g dziczyzny
  • 50g suszonych moreli
  • 1-2 jajka
  • 200ml śmietany
  • 200g bułki tartej

Składniki na chipsy karczochowe:

  • olej roślinny do smażenia na patelni
  • 4 karczochy, pokrojone w plastry ze skórką
  • 50g mąki
  • 2 łyżki szczypioru, pokrojonego w 2mm plastry

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynając od zupy, podgrzej olej w dużym garnku i podsmaż w nim cebulę ze szczyptą soli przez 5-6 minut, aż cebula będzie miękka.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę karczochy i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Wlej bulion ze śmietaną i gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj sok z cytryny i gotuj do 5 minut.
  3.  Przenieś zawartość garnka do robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Jeśli jest za gęsta dodaj więcej wody, lub bulionu. Dopraw wedle uznania.
  4. Przechodząc do burgera, podgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni. Kiedy odpowiednio się nagrzeje, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Odstaw do ostygnięcia.
  5. W maszynce do mielenia zmiel wątróbki, tłuszcz, boczek, dziczyznę i morele. Jeśli nie masz maszynko, możesz posiekać je samodzielnie, jednak musi to być zrobione precyzyjnie. Dodaj jedno jajko, śmietanę i bułkę tartą, zmieszaj wszystko. Jeśli mikstura nie lepi się, dodaj jeszcze jedno jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  6.  Uklep masę na kształt burgerów i smaż je 2-3 minuty na stronę. Nie dłużej!
  7.  Kończąc na chipsach karczochowych, rozgrzej we frytkownicy olej roślinny do 180 stopni. Jeśli nie masz frytkownicy, użyj głębokiej patelni.
  8.  Posyp karczochy mąką i smaż przez 2 minuty, aż staną się chrupiące i złociste.
    Serwuj zupę z burgerem i chipsami. Dodaj szczypior i polej dodatkowo oliwą z oliwek.

 

Przepisy z zimną gruszką można mnożyć w nieskończoność, dlatego warto zaopatrzyć się w sporą dostawę tego składnika. W smaku przypominająca orzechy brazylijskie bardzo soczysta roślina ze względu na właściwości może dokonać pozytywnych zmian zdrowotnych. Cena nie jest powalająca. W zależności od odmiany i miasta waha się pomiędzy 5 a 10 złotymi za kilogram. Należy jednak zwrócić uwagę na sposoby uprawy i wybierać te ekologiczne.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest