Skrobia kukurydziana – właściwości, zastosowanie oraz opinie

Jednym z poważniejszych wyzwań przebywających na diecie jest znalezienie odpowiedniego zamiennika dla mąki. Większość dbających o linię doceniła właściwości skrobi kukurydzianej, która wspaniale nadaje się do zagęszczania potraw, czy jako dodatek do wypieków. Mało kto wie, że produkt ten ma szerokie zastosowanie w przemyśle, a przyda się również w domowych problemach. Czym jest i jak może pomóc nam skrobia kukurydziana ?

Skrobia kukurydziana, inaczej zwana mazeiną, to produkt otrzymywany z białych pręcików kukurydzy, dlatego sama występuje w tym kolorze. Z formy przypomina mąkę, gdyż jest sproszkowana, a ponadto nie ma smaku, ani zapachu. Gdy połączymy ją z wodą otrzymamy kleik.

Właściwości skrobi kukurydzianej

Przede wszystkim skrobia kukurydziana jest pozbawiona glutenu, dlatego służy alergikom, bądź zwolennikom nie zawierających go diet. Dodatkowym plusem jest jej naturalne pochodzenie, czego nie można powiedzieć o większości obecnych na rynku towarów spożywczych. Jeśli chodzi o właściwości odżywcze, to mazeina jest źródłem węglowodanów, ale niestety zawiera minimalne ilości błonnika, oraz witamin.

Zastosowanie skrobi kukurydzianej

Jak wspominaliśmy skrobia kukurydziana może z powodzeniem pełnić funkcję zagęszczacza do zup, sosów, czy gulaszu. Aby z niej właściwie skorzystać należy najpierw wymieszać z zimną wodą i dopiero wtedy dodać do potrawy. W kuchni przyda się również do wypieków. Jako ich składnik pozwala uzyskać drobną teksturę, a także znacznie zwiększy wilgotność ciast bezglutenowych. Można skorzystać z niej tworząc desery wymagające zagęszczenia np. pudding, czy kisiel.
Co ważniejsze, skrobia kukurydziana może być wykorzystywana na domowe sposoby- pomoże oczyścić plamy z oleju, krwi, oraz zmiękczyć pranie. Łącząc ją z wodą do momentu, gdy konsystencją będzie przypominać pastę zyskamy środek łagodzący ugryzienia owadów, co dokucza nam często w sezonie letnim.

Skrobia kukurydziana, a mąka kukurydziana

Oba te produkty wytwarza się z kukurydzy, jednakże różnią się właściwościami, wyglądem i sposobem powstawania. Mąkę kukurydzianą uzyskuje się dzięki zmieleniu suchych ziaren kukurydzy, a skrobię z pręcików owej rośliny. Przez to pojawia się różnica w kolorze, gdyż mąka jest żółta, a skrobia biała. Dodatkowo, mazeina jest dużo drobniejsza od mąki, co czyni ją nieco mniej funkcjonalną.

Skrobia kukurydziana modyfikowana

Wbrew skojarzeniom skrobia modyfikowana nie wiąże się z GMO, oraz dokonywanymi zmianami genetycznymi. Powstaje ona wskutek przemian chemicznych, fizycznych i enzymatycznych. Dzięki nim znacznie poszerza się wachlarz jej zastosowań w wielu gałęziach przemysłu. Jako dodatek do żywności jest bezpieczna, choć czasem jej obecność nie jest konieczna i służy do zwiększenia masy produktu. Przez modyfikacje skrobia zyskuje nowe cechy i uodparnia się na współczesne warunki produkcji. Jedną z jej ról jest nadanie odpowiedniej gęstości i tektury, a obecna jest również w znanych wszystkim bardzo dobrze produktach, których wykonanie ogranicza się do zalania wrzącą wodą i zamieszania. W dużej mierze właśnie skrobia umożliwia zrobienie tych szybkich przekąsek. Przeróbkom tym poddaje się każdą skrobię, w tym również pochodzącą z kukurydzy, choć za najlepszą gatunkowo uznaje się ziemniaczaną.

Gdzie kupić skrobię kukurydzianą?

Skrobię kukurydzianą można jak większość produktów zamówić na stronach internetowych. Wybór jest spory, zatem możemy spokojnie porównać ceny, by wybrać najkorzystniejszą. W sklepach stacjonarnych zakup skrobi jest dzisiaj łatwiejszy, niż kilka lat temu, kiedy pojawił się popyt na ten produkt. Na pewno znajdziemy ją w sklepach ze zdrową żywnością, oraz większych marketach. Cena waha się od 7 do 12 złotych za kilogram.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest