Serek wiejski- tani, ale czy zdrowy i wartościowy?

Cieszący się popularnością od lat 90 ubiegłego wieku serek wiejski (ang. Cottage Cheese) jest niedojrzewającym twarożkiem wytwarzanym z mleka krowiego metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej. Istotnym elementem serka jest pasteryzowana mieszanka śmietanowa, na którą składa się m.in. mleko lub substancje otrzymywane z mleka. Do jego składników nietrwałych termicznie należą startery bakteryjne, które dodawane są do całości po pasteryzacji.

Ogólnodostępne są serki wiejskie klasyczne bez dodatków smakowych oraz serki wzbogacone szczypiorkiem, ziołami, czy też słodkimi, owocowymi musami. Na półkach sklepowych można znaleźć również wersję light, cechującą się około 40% mniejszą zawartością tłuszczu niż wersja klasyczna. Różnorodność wariantów smakowych, kalorycznych oraz niska cena przyczyniły się do wzrostu popytu na serek wiejski wśród szerokiego grona konsumentów.

Jednak, czy jest on na tyle zdrowy i wartościowy by być polecanym jako stały składnik codziennej diety?

Sceptycy „zarzucają„ serkowi zbyt duży stopień przetworzenia. Jest to jednak mylne stwierdzenie, gdyż oprócz trzech głównych składników nie posiada on żadnych chemicznych substancji mających wpływ na smak, trwałość i konsystencję. Nie mniej jednak, dużą wadą serka jest wysoka zawartość soli (1 g/150g), która w nadmiarze może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego.

Z drugiej strony, serek wiejski obfituje w białko (11 g/100 g) dające uczucie sytości na dłużej i, jako najbardziej termogenny składnik żywności, jest w stanie przyspieszyć przemianę materii o 25%. Co więcej, serek jest produktem niskokalorycznym (100 kcal/100 g) i cechującym się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być włączony do jadłospisu osób pragnących schudnąć i chorujące na cukrzycę. Ponadto wyróżnia się on niskim poziomem węglowodanów (2,0 g/100 g) oraz tłuszczu (wersja klasyczna: 3 g w 150 g), który pozostawiony w niewielkiej ilości umożliwia przyswojenie, obecnych w produkcie, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Serek wiejski jest również źródłem witaminy B2, B12, niacyny oraz wapnia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest