Daikon, czyli rzodkiew japońska, to ciekawe warzywo azjatyckiego pochodzenia, które nie zdobyło jeszcze w Polsce dużej popularności. Podpowiadamy zatem czym jest daikon, jakie ma właściwości odżywcze oraz jak można go przyrządzić.
Spis treści
Rzodkiew japońska – charakterystyka
Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, nie pochodzi z Japonii lecz z Chin. Daikon jest wielkości podobnej co marchew, ale, co ciekawe, jego rozmiary mogą sięgać nawet 45 kilogramów! Temu też zawdzięcza swoją nazwę, ponieważ w języku japońskim dai oznacza duży, a coon – korzeń. Zarówno liście jak korzeń rzodkwii japońskiej są jadalne. Ten ostatni wyróżnia się pikantnym smakiem.
Rzodkiew japońska – wartości odżywcze
Daikon stanowi prawdziwe bogactwo wartości odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczny. Zawiera jedynie 20 kcal w 100 gramach. Znajdziemy w nim takie składniki odżywcze jak:
- białko
- węglowodany
- błonnik
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- magnez
- fosfor
- potas
- miedź
- wapń
- żelazo
- sód
Rzodkiew japońska – właściwości zdrowotne
Ze względu na obecność sporej liczby substancji korzystnych dla zdrowia, rzodkiew japońska wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Dzięki obecności witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, a także działa antyoksydacyjnie, ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Co ciekawe, w 100 gramach rzodkwi japońskiej znajdziemy aż 34% dziennego zapotrzebowania na ten związek.
Sok z rzodkwi japońskiej wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzieje się tak za sprawą obecnych w nim enzymów – amylazy i esterazy. Podobne enzymy występują w układzie pokarmowym człowieka. Związki te są odpowiedzialne za trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów. To sprawia, że sok z daikona wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom oraz usprawnia wchłanianie składników odżywczych.
Rzodkiew japońska wykazuje również właściwości moczopędne i tym samym wspomaga pracę nerek. Dzięki temu działaniu pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, przeciwdziała obrzękom oraz działa oczyszczająco. Właśnie ze względu na te właściwości, wprowadzenie jej do diety będzie korzystne dla osób mających problem z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz zmagających się z cellulitem wodnym.
Co więcej, rzodkiew japońska jest źródłem związków fenolowych. Substancje te hamują syntezę nitrozoamin, o których sądzi się, ze działają kancerogennie. To sprawia, że diakonowi można przypisać działanie przeciwnowotworowe.
Rzodkiew japońska – możliwości zastosowania
Co prawda, obecnie daikon nie jest popularny w Polsce, znajduje jednak szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Można go przyrządzać na różnorodne sposoby. Nadaje się do gotowania i duszenia, na przykład jako składnik dań jednogarnkowych. Można również grillować go i smażyć, np. w potrawach typu stir-fry. Surowy daikon świetnie sprawdzi się jako składnik różnych sałatek i surówek, a co ciekawe, w tym przypadku można wykorzystać zarówno jego korzeń jak i liście. W kuchni azjatyckiej dużą popularnością cieszy się marynowanie rzodkwii japońskiej. Taka marynowana rzodkiew jest używana jako dodatek do wielu dań, między innymi do sushi. Z liści daikona można przyrządzić napar, który dzięki działaniu moczopędnemu, wspomaga pracę nerek.
Rzodkiew japońska – przepis z jej wykorzystaniem
Steki z daikona
Składniki:
- daikon
- sos sojowy
- łyżka cukru
- olej do smażenia ( np. sezamowy)
- sezam
Wykonanie:
Do małego garnuszka wsypać cukier i wlać sos sojowy. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru.
Rzodkiew japońską pokroić na plastry o grubości 2cm. Włożyć je do przygotowanej marynaty i zostawić na około 1-2 godziny (można dłużej).
Następnie smażyć z obu stron do miękkości. Posypać sezamem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Jak widać, daikon to kolejne warzywo pochodzące z Azji, które warto wprowadzić do swojej kuchni. Dostarcza niewiele kalorii, a sporo składników odżywczych. Wspomaga funkcjonowanie organizmu oraz profilaktykę nowotworów. Dodatkowo można z niego przygotować różnorodne potrawy, od surówek, po duszone potrawki.