Ryż brązowy czy jest zdrowy? Sprawdzamy właściwości

Ryż brązowy jest to pełne ziarno, które zaraz po zebraniu oczyszcza się usuwając najbardziej zewnętrzną i niejadalną warstwę. Reszta (łuska, zarodek i bielmo) zostają i wpływają znacznie na jego właściwości.

Właściwości ryżu brązowego

  • Posiada więcej witamin (takich jak  tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina E, witamina K), składników mineralnych (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen ), białka i błonnika niż ryż biały.
  • Jest bardzo wolno trawiony przez organizm, co sprawia, że uczucie sytości trwa o wiele dłużej.
  • Ma niski indeks glikemiczny (ma mały wpływ na stężenie glukozy we krwi).
  • Reguluje poziom cukru w organizmie; tradycyjna medycyna wschodu stosowała go jaki środek leczniczy przy chorobie cukrzycy, nie wywołuje on gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi ani wyrzutów insuliny.
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
  • Jest bezglutenowy.
  • Ma właściwości hipoalergiczne.
  • Działa ochronnie na enzymy wątrobowe i kreatyninę we krwi.
  • Ma dłuższy czas gotowania niż ryż biały.
  • Istnieją także znaczne różnice wizualno-smakowe pomiędzy tymi dwoma rodzajami ziarna.
  • Różni je także cena.

Nie zawiera:

  • glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy, galaktozy,
  • cholesterolu, kofeiny, teobrominy
  • witaminy C, B12, A ani karotenu, likopenu czy witaminy D

Jego wartość odżywcza i energetyczna to (na 100 gram):
70,27 gram wody, ok. 368-385 kilokalorii, 2,74 gram białka, 0,97 gram tłuszczu, 25,58 gram węglowodanów, 0,24 gram cukrów prostych, 1,6 gram błonnika, 10 miligramów wapnia, 0,4 miligramów żelaza, 0,1 miligram witaminy B6, 43 miligramy magnezu, 43 miligramy potasu, 5 miligramów sodu.

Zawiera więcej arsenu (szkodliwego metalu ciężkiego, w dużych dawkach śmiertelnego dla człowieka) niż ryż biały, ponieważ kumuluje się on w łusce. znajduje się w glebie, wodzie i skałach. Arsen tworzy związki organiczne i nieorganiczne. Te drugie są uważane za toksyczne. Długotrwałe narażenie na arsen jest powiązane z chorobami – wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą i problemami oddechowymi. W młodym wieku arsen może być przyczyną zmian neurologicznych i nowotworowych. Ryż jest zbożem łatwo akumulującym ten metal ciężki, co wynika ze sposobu uprawy, ryż cały czas znajduje się w wodzie. Korzenie łatwo akumulują arsen z gleby i wody służącej do irygacji. Zmniejszyć o połowę ilość arsenu w ryżu można poprzez dokładne płukanie, gotowanie w dużej ilości wody (5-6 szklanek wody na 1 szklankę ryżu), odlewanie nadmiaru wody, a następnie ponowne płukanie

Obecność kwasu fitynowego w ryżu brązowym (substancji antyodżywczej, która blokuje wchłanianie składników mineralnych na przykład magnezu, żelaza, cyk, wapń). Pełni rolę magazynu fosforu niezbędnego do wzrostu roślin. Kwas fitynowy jest obecny głównie w zewnętrznych warstwach ziaren zbóż, ryż brązowy nie poddany obłuszczaniu zawiera go więcej niż biały. Dieta długotrwale oparta na ryżu może prowadzić do niedoborów składników mineralnych. Bezpieczne spożycie ryżu to maksymalnie 4 razy w tygodniu. Warto stosować go zamiennie z innymi zdrowymi węglowodanami.

Zastosowanie ryżu brązowego:

  • zamiast ziemniaków dodawany do posiłków
  • przygotowywanie lunch boxów z warzywami i/lub mięsem
  • jako maka ryżowa – zamiast pszennej dodawana do różnych placków/omletów
  • jako deser na przykład ryż na mleku, ryż z owocami
  • w formie zapiekanki z warzywami

Ryż brązowy może mieć wiele zastosowań. Ma także bardzo dużo cennych składników odżywczych. Jeśli będzie się go spożywało z umiarem może bardzo dobrze wpłynąć na organizm, prawidłową pracę jelit, oczyścić organizm z toksyn i mieć ogólnie dobroczynny wpływ na zdrowie dzięki składnikom mineralnym. Warto stosować brązowy ryż razem z innymi węglowodanami jako podstawa zdrowej, zbilansowanej diety.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest