Rukola – właściwości odżywcze i zdrowotne, przepisy

Warzywo krzyżowe, które ze względu podobieństwo do należących do tej samej rodziny brukselki, czy jarmużu ma liczne właściwości. Rukola jest warzywem odpornym na przymrozki. Po 4 tygodniach od wsiania możemy zbierać jej plony. Warzywo to jest odporne na ciężkie warunki, aczkolwiek najbardziej preferowaną glebą będzie ta bogata w próchnicę. Sadzić ją najlepiej późnym latem. Rukola nie potrzebuje wiele światła, dlatego śmiało możemy ją hodować na parapecie. Liście, które są młode, smakują najlepiej. Roślina ta rośnie bardzo szybko, a smak jest ostry i przypominający rzodkiewkę.

Rukola i jej niesamowite właściwości

To warzywo krzyżowe ma liczne właściwości lecznicze, dlatego od dawna olej z jej nasion jest używany w Indiach w celach leczniczych. Już w starożytności liście rukoli były uważane za afrodyzjak. Liście tej rośliny są niezwykłym źródłem azotanu. Dzięki temu związkowi w roślinie będziemy mieli korzystniejsze ciśnienie, jak również zwiększy się nasza wydajność podczas uprawiania sportu. Właściwość ta jest spowodowana poprawą dotlenienia mięśni przez obecność azotanu. We wszystkich warzywach krzyżowych jest obecny związek zawierający siarkę: sulforafan. Jego obecność wiąże się zarówno z charakterystycznym gorzkim posmakiem, jak i mocnymi właściwościami zapobiegającymi rakowi zwłaszcza jelita grubego i płuc. Sulforan swoje zbawienne dla zdrowia właściwości zawdzięcza zatrzymywaniu enzymów HDAC, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Z kolei odpowiadający za kolor liści obecny w nich chlorofil blokuje rakotwórcze aminy, powstające przy np.:. grillowaniu. Z kolei obecność witaminy K wiąże się ze zwiększeniem wchłanialności wapnia oraz mniejszym wydalaniem wapnia z moczem. Rukola, jak wszystkie liściaste warzywa zawiera przeciwutleniacz, jakim jest kwas alfa-liponowy. Związek ten zmniejsza uszkodzenia nerwów u diabetyków oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Te cechy zapobiegają cukrzycy.

Rukola- przepisy

Sałatka ze świeżą rukolą będzie idealnym pomysłem na lekki obiad. Smak tego warzywa komponuje się bardzo dobrze, jako dodatek do makaronu, sosu, czy zapiekanki. Roślina ta charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem w potrawach. Smaży się całkiem szybko, na pewno prędzej niż jarmuż. Idealnym pomysłem na obiad może być sałatka z parmezanem, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, żurawiną. Do tego niecą podprażonego sezamu oraz oliwy z oliwek. Można dodać odrobinę szynki parmeńskiej i grzanek i pełnowartościowy obiad gotowy.

We Włoszech powszechnie dodawana jest do pizzy ze składnikami podobnymi do tych w sałatce. Ze względu na fakt, że jest to roślina sama w sobie ostra. Można ją śmiało łączyć z łagodniejszymi warzywami, jakim jest np.:. rukiew wodna. Wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej zdrowy. Pamiętajmy, aby to warzywo przechowywać jedynie przez krótki czas i koniecznie w lodówce.

Dodanie rukoli do diety nie jest trudne. Możemy ją dodać do koktajlu, tudzież omletu. Idealna we wrapach, tostach, czy kanapkach, a do tego bardzo zdrowa. To warzywo krzyżowe ma szereg form, w jakich może być użyte w kuchni, a do tego ma wiele specyficznych cech, dla których włączenie jej do codziennej diety jest zalecane. Jedynym potencjalnym przeciwwskazaniem może być zażywanie leków rozrzedzających krew. Zagrożeniem związanym z dużym spożyciem rukoli może być dostarczenie zbyt dużej dawki witaminy K. To wpłynie niekorzystnie na krzepnięcie. Spożywanie dużej ilości azotanów w diecie powinno być skonsultowane z lekarzem również w wypadku występowania choroby sercowo-naczyniowej. Wszystko w tym wypadku zależy od leków, jakie zażywanymi i od tego, czy związki w warzywie będą z nimi wchodzić w reakcję.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest