Rukiew wodna i jej właściwości. Wykorzystanie oraz cena

Medycyna naturalna doceniła ją już w starożytności. Uprawiana była w antycznym Rzymie i średniowiecznej Anglii. Znana jako ulubione warzywo Napoleona gościła również na weselnym stole księcia Wiliama i Księżnej Cathrine. W Polsce jednak do dziś jest mało popularna. Tymczasem jej właściwości lecznicze i smakowe są nie do przecenienia. Ale jakie dokładnie właściwości posiada rukiew wodna? Gdzie kupić tę tajemniczą roślinę i czy to kosztowny zakup?

Rukiew wodna – królewska roślina

Rukiew wodna (łac. Nasturtium officinale), zwana inaczej rzeżuchą wodną, to roślina należąca do rodziny kapustowatych. W Polsce w stanie naturalnym występuje rzadko, głównie na zachodzie kraju i znajduje się pod ochroną gatunkową. Z uwagi na to szukaj rukwi wodnej raczej w sklepach ze zdrową żywnością, choć spotkasz ją również w niektórych hipermarketach. Cena za doniczkę rośliny nie jest zbyt wygórowana. Ale jej właściwości, czyniące z niej najzdrowsze warzywo na świecie (!) są z pewnością warte o wiele więcej. Rukiew wodna to bowiem prawdziwa kopalnia składników mineralnych i witamin.

Właściwości

Rukiew wodna zawiera całą długą listę cennych składników mineralnych i dobroczynnych witamin. To przede wszystkim witaminy C, B, K i E, a także wapń, żelazo, magnez, mangan i cynk. Jest przy tym jest bardzo nisko kaloryczna – zawiera zaledwie 11 kcal w 100kcal. Od dawna stosowana jako antidotum na przewlekłe zaparcia, choroby wątroby i infekcje górnych dróg oddechowych (bardzo skutecznie leczy uciążliwy kaszel). Poleca się ją również dla osób bardzo nerwowych i poddanych przewlekłemu stresowi. Rukiew wodna wykazuje ponadto właściwości antynowotworowe. Zawarte w roślinie izotiocyjaniany hamują rozwój komórek rakowych, ale wykazano również ich skuteczne działanie w przypadku nawrotu choroby.

Wodną rzeżuchę poleca się jako środek hamujący proces starzenia się skóry. Spłyca zmarszczki, usuwa przebarwienia i stany zapalne i poprawia ogólną kondycję skóry. Jest nieoceniona przy zaburzeniach układu pokarmowego i krwionośnego, wspomaga również pracę tarczycy.
Zalecana przy awitaminozie uzupełnia braki i niedobory witamin. Wykazuje działanie moczopędne i przeciwzapalne. Niekiedy stosuje się ją również w leczeniu reumatyzmu.

Pomimo tych wszystkich cudownych i dobroczynnych właściwości rukiew wodną należy jeść z umiarem. Spożywana w zbyt dużych ilościach może bowiem podrażniać błonę śluzową.

Zastosowanie

Ale rukiew wodna słynie nie tylko z właściwości leczniczych, bo swoje zastosowanie znajduje również w kuchni. Jest wdzięcznym składnikiem sałatek, zup, kanapek i innych potraw. Aromatyczne liście dodają daniom charakteru i ostrego smaku. Jadalne są również nasiona, które można wykorzystać do koktajli i soków. Dodawana w każdej z tych postaci stanowi nieocenione źródło dobroczynnych składników mineralnych i witamin.

Uprawa rukwi wodnej

Rukiew wodną możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych hipermarketach – znajdziesz ją na dziale warzywnym w formie podobnej do innych ziół (np. bazylii, mięty). Powoli rosnąca, ale wciąż mała popularność rośliny w Polsce sprawia, że wciąż dość ograniczone są punkty, w których dostępna jest rukiew wodna. Uprawa samodzielna nie jest jednak kłopotliwa. Zwłaszcza że z kupnem nasion nie będziesz mieć żadnego problemu (nasiona kupisz w stacjonarnym sklepie ogrodniczym, a jeszcze szybciej znajdziesz je w sieci), a koszty ich nabycia nie nadwerężą w żaden sposób twojego portfela. Rukiew wodną wyhodujesz z powodzeniem w swoim przydomowym (nawet niewielkim) ogródku. Warunkiem jest jedynie regularne podlewanie – roślina wymaga dużej wilgotności. Ale możesz posadzić ją również w doniczce i cieszyć się smakiem rukwi wodnej przez cały okrągły rok.

Warto włączyć rukiew wodną do codziennego jadłospisu. Ta bogata w składniki o leczniczym znaczeniu swoje zastosowanie nie jest wprawdzie powszechnie dostępna, ale jej popularność wciąż w naszym kraju rośnie. Alternatywą jest zawsze własna uprawa – prosta i nie nastręczająca kłopotów. Z kolei korzyści, jakie wyciągniesz z regularnego spożywania rukwi wodnej są nie do przecenienia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest