Rozmaryn – właściwości lecznicze i zastosowanie

Rozmaryn to przyprawa wykorzystywana w kuchni – najczęściej do wzbogacania smaku potraw. Ale czy wiecie, że ta wiecznie zielona roślina posiada również właściwości lecznicze? Rozmaryn to zioło tysiąca zastosowań!

Rozmaryn lekarski – co to za zioło?

Rozmaryn pochodzi z krajów śródziemnomorskich i należy do rodziny mięty. Wykorzystywany jest w kuchni – jako przyprawa, ale także w produkcji perfum. Rozmaryn dość łatwo rozpoznać, ponieważ jego listki przypominają igły sosny z lekko srebrnym zabarwieniem. Z łatwością można go uprawiać w domu, gdyż jedyne co wymaga to dostęp do światła i oczywiście woda. Świeża gałązka rozmarynu doda o wiele więcej aromatu potrawie niż suszone zioło. Przyprawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, ziemniaków czy mięs. Rozmaryn posiada witaminy A, C, B6 oraz minerały, głównie magnez, wapń, miedź, żelazo i mangan.

Rozmaryn – właściwości

Rozmaryn już w czasach starożytnych stosowany był głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Z pewnością wiele z was nie wie, jak korzystnie może on wpłynąć na organizm człowieka. Oto kilka głównych korzyści, płynących ze spożywania rozmarynu:

  • ułatwia trawienie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • poprawia krążenie krwi
  • poprawa pamięć i koncentrację
  • wpływa pozytywnie na mózg
  • zapobiega chorobie Alzheimera
  • redukuje stres
  • wspomaga regenerację wątroby
  • zmniejsza kaszel
  • wspomaga odchudzanie
  • eliminuje bakterie
  • reguluję hormony androgenowe i estrogenowe

Właśnie dzięki ostatniemu punktowi – czyli regulacji hormonów, rozmaryn wpływa pozytywnie na wzrost włosów. Stosowanie olejku rozmarynowego powoduje szybszy wzrost włosów, zapobiega łysieniu, leczy łupież, a także suchą skórę głowy. Jeśli mowa o kosmetycznych działaniach rozmarynu, warto również wiedzieć, że zioło to działa korzystnie na wygląd cery. Rozmaryn ma działanie przeciwstarzeniowe, pomaga leczyć mikrourazy skóry oraz działa świetnie jako ochrona przed promieniowaniem UV.

Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać z rozmarynem. Roślina ta jest bezpieczna i korzystna dla zdrowia, tylko jeśli jest stosowana w odpowiedniej ilości. Zdarza się, że przyjmowanie zbyt dużej dawki rozmarynu, prowadzi do niepożądanych skutków. Takimi efektami są najczęściej: wymioty, skurcze, płyn w płucach. Rozmarynu powinny unikać zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ zbyt wysokie dawki mogą powodować poronienie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest