Polacy należą do prawdziwych pasjonatów regionalnych alkoholów. Ceniona jest wysoka jakość produktów, tradycje regionu, zdrowe naturalne składniki oraz ekologia – dlatego zamiast niskiej jakości komercyjnych trunków coraz chętniej wybierane są regionalne smaki, pełne głębi oraz intensywnych aromatów.
Spis treści
Nalewki regionalne z domowej spiżarni
Regionalne nalewki to ciekawe propozycje nie tylko na długie zimowe dni. Można spożywać je bezpośrednio oraz jako dodatek do tak zwanej „góralskiej herbatki”. Do wyboru mamy nalewki oparte o przyprawy korzenne, miód oraz owoce południa.
Klasyczną propozycją jest osławiona śliwowica. Wysokiej jakości wódka gatunkowa uzyskiwana jest z fermentowanego zacieru wyprodukowanego z dojrzałych śliwek węgierek. Napój ma intensywny śliwkowy aromat oraz lekko żółtawą barwę. Najlepiej smakuje pita z małych kieliszków oraz w towarzystwie mięsnych dań. Śliwowice używa się również do tworzenia marynat, gdyż sprawia, że mięso jest przyjemne kruche.
Nalewka cytrynowa to coś dla wielbicieli orzeźwiających smaków. To niezwykle popularny alkohol na Podhalu. Obecność miąższu z dorodnych i dojrzałych cytryn sprawia, że nie jest klarowna. Jej umiarkowanie kwaśny smak, złamany jest subtelną słodyczą – prawdziwe niebo w gębie. Nalewka cytrynowa doskonale smakuje zarówno serwowana solo jak i w towarzystwie deserów – na przykład jako polewa do lodów lub sałatek owocowych. Z pewnością poprawi nastroje domowników oraz ich gości.
Coś dla miłośników kawy? Może to być likier kawowy, nazywany też kawą z prądem. Jego zdecydowany smak powstaje z połączenia wysokiej jakości kawy wraz z alkoholem oraz syropem cukrowym. Ten pobudzający napój ma piękny głęboki kolor oraz unikalny smak. Niektórzy cenią to, że nie jest przesadnie słodki, gdyż sprawdza się jako dodatek do deserów. Natomiast pity po obiedzie poprawia trawienie.
Alkohol regionalny – piwa i wina
Prawdziwi koneserzy piwa wiedzą, że regionalnego trunku stworzonego przez lokalny browar według tradycyjnej receptury na próżno szukać na sklepowych półkach. Głęboki, intensywny smak oraz aromat jest wynikiem najlepszej jakości składników, oraz braku sztucznych ulepszaczy. Jasne, schłodzone piwo znakomicie ugasi pragnienie podczas letnich wieczorów spędzonych z bliskimi osobami na ogrodzie. Do regionalnych trunków należy również piwo miodowe – staranie wyselekcjonowane składniki oraz miód z polskich, lokalnych pasiek to gwarancja głębokiego koloru piwa, oraz luksusowego smaku.
Kultura picia wina w Polsce rozkwita – świadome społeczeństwo stawia jednak na wysokiej jakości regionalne trunki, które cieszą bogatym bukietem smakowym oraz naturalnym aromatem. Trudno wyobrazić sobie elegancki bankiet, wytworne przyjęcie czy romantyczną kolację bez lampki czerwonego wina. Wytrawne wino jest też dodatkiem do wielu potraw – zarówno polskich, jak i pochodzenia zagranicznego, przykładem jest włoskie spaghetti czy risotto. Natomiast białe wino ze sprawdzonej lokalnej winnicy odnajdzie się w towarzystwie owoców morza. Trunki przygotowane według tradycyjnych receptur, bez polepszaczy smaku oraz sztucznych barwników to gwarancja nie tylko doskonałego smaku, ale i zdrowia.
Pragniesz poczuć smak regionalnych alkoholi? Zapraszamy więc do zapoznania się z bogatą ofertą sklepu – wysokiej jakości trunki, które tu znajdziecie rozpieszczają kubki smakowe prawdziwych miłośników wytrawnych nalewek. Każda butelka przygotowywana jest z ogromnym zaangażowaniem oraz miłością do smaku i jakości. Alkohol regionalny bez zbędnych ulepszaczy kryje prawdziwy aromat oraz samo zdrowie.