Portulaka warzywna – inaczej pospolita – jest rośliną, która występuje niemalże na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom leczniczym, znalazła zastosowanie w kosmetyce i ziołolecznictwie, a dzięki nietuzinkowemu smakowi – również w kuchni.
Spis treści
Portulaka warzywna – co to?
Do Polski portulaka warzywna najprawdopodobniej przywędrowała z Azji. Jej wygląd jest raczej niepozorny – ma czerwono-fioletową łodygę oraz twarde, zaokrąglone na końcach liście. Ponieważ nie jest rośliną szczególnie wymagającą, szybko adaptuje się do zmiennych warunków. Właśnie dlatego w wielu miejscach na świecie uznawana jest za chwast – w tym również w Polsce. Niestety, nie doceniamy jej właściwości leczniczych. A szkoda! Już starożytni Egipcjanie używali jej w leczeniu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. W medycynie chińskiej zaś dobrze znana jest jako środek wspomagający trawienie, leczący biegunki i krwawienia jelitowe, a także łagodzący skutki hemoroidów.
Ciekawostką jest to, że jej smak – zwykle określany jako świeży i lekko kwaskowaty – zmienia się w zależności od pory dnia, kiedy przeprowadzano jej zbiory. Pędy portulaki zbierane o poranku będą ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku, niż te zbierane po południu.
Portulaka warzywna – właściwości lecznicze
Portulaka zawiera witaminy A, B i C oraz minerały takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor. Oprócz tego ma w sobie ogromne ilości kwasów omega-3 (porównywalna ich ilość występuje w rybach!).
Portulaka wykazuje właściwości antyoksydacyjne – m.in. dlatego znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce. Ta mała roślinka jest w stanie pomóc naszym komórkom w zatrzymaniu przedwczesnych procesów starzenia. Poza tym portulaka wspomaga procesy gojenia i zapobiega nadmiernemu bliznowaceniu, dzięki czemu wykorzystuje się ją przy trudno gojących się ranach.
Najbardziej jednak znana jest ze swojego korzystnego działania na układ pokarmowy. Portulaka wspomaga trawienie, zapobiega powstawaniu wzdęć oraz łagodzi zgagę. Ponadto, już od starożytności stosuje się ją w problemach z biegunką. Spożywanie portulaki szczególnie zalecane jest osobom cierpiącym na kłopoty żołądkowe.
Portulaka w kuchni
Portulakę można spożywać w postaci surowej, jak i ugotowanej (gotuje się ją przez pięć minut w osolonej wodzie). Sprawdza się świetnie w sałatkach oraz jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Portulaka jest szczególnie popularna w Grecji, dlatego jeśli planujesz wykorzystać ją w swojej kuchni, świetnym pomysłem będzie wyszukanie przepisów właśnie z tych rejonów.
W Polsce najczęściej spożywa się ją na surowo w postaci dodatku do koktajlu lub sałatki. Portulaka jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm – wystrzegać się jej powinny jedynie kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na syndrom leniwego jelita.
Portulaka warzywna – nasiona i uprawa
Portulaka jest rośliną, która nadaje się do uprawy zarówno w ogrodzie, jak i w skrzynce na balkonie. Wysiewa się ją w maju. Jej wegetacja trwa od 4 do 8 tygodni. Portulaka jest rośliną jednoroczną, która szczególnie lubi ciepło. Wysokie temperatury są jej niezwykle potrzebne, aby uzyskany plon był zadowalający. Zakłada się, że temperatura jej kiełkowania powinna wynosić 20-30 °C. Do jej uprawy najlepiej nada się gleba żyzna, zasobna w próchnicę. Nasiona portulaki są w Polsce ogólnodostępne.
Być może jeszcze nigdy nie słyszałeś o portulace lub słyszałeś, lecz nie było Ci dane skorzystać z jej wspaniałych właściwości. Pora to zmienić! Wypróbuj już dziś portulakę w swojej kuchni!