Pomarańcza olbrzymia, czyli pomelo, to największy owoc z rodziny cytrusów. Jednak przede wszystkim, oprócz imponujących rozmiarów, wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych. Zawarte w nim witaminy, w szczególności tak ważna dla ludzkiego organizmu witamina C, sprawiają, że jest najzdrowszym owocem cytrusowym.
Spis treści
Pomelo – właściwości odżywcze i witaminy
Ze względu na dużą zawartość kwasu askorbinowego (wit. C), bo aż 61 mg/100 g owocu, pomelo doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Jest o wiele skuteczniejszy od pomarańczy, która zawiera w sobie 50 mg/100 g, a także podobnego do niego grejpfruta, który może się pochwalić jedynie 34 mg/100 g. Średnie pomelo waży około 700g, a zatem już 1/6 tego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Pomelo jest również ważnym źródłem potasu – zawiera go w ilości 216 mg na 100 g. Ten pierwiastek mineralny odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, a poza tym reguluje napięcie mięśniowe, a więc także ciśnienie krwi i rytm serca. Warto więc, aby do codziennej diety włączyły go osoby walczące z nadciśnieniem. W ochronie przed chorobami układu krążenia ważną rolę pełnią też pektyny, których w miąższy i skórce pomelo nie brakuje. Substancje te zapobiegają odkładaniu się tłuszczów w tętnicach, a co za tym idzie, pełnią istotną rolę w zapobieganiu miażdżycy.
Spożywanie pomelo pomaga w profilaktyce przeziębień, poprawia odporność, wzmacnia pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Znane są również antynowotworowe właściwości miąższu pomelo. Ponadto owoc ten zawiera przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się skóry. Ze względu na posiadany niski indeks glikemiczny mogą spożywać go również osoby cierpiące na cukrzycę. Wszystkie te cechy sprawiają, że naprawdę warto jeść pomelo jak najczęściej. Korzyści będzie można zauważyć naprawdę bardzo szybko. Jednak trzeba też zachować umiar, bowiem zdarza się, że cytrusy a więc również pomelo mogą powodować reakcje alergiczne.
Wartymi odnotowania właściwościami pomarańczy olbrzymiej mogą być działania antynowotworowe i zasadotwórcze. Te pierwsze pomagają w zapobieganiu chorobom nowotworowym, te drugie zaś z pewnością przyniosą ulgę osobom cierpiącym na refluks i zgagę.
Pomelo a kaloryczność
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze i kalorie, pomelo jest całkowicie bezpieczny dla osób monitorujących przyrost wagi. 100 g miąższu dostarcza jedynie 38 kcal i 9,62 g węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą go spożywać nawet diabetycy. W 89% składa się z wody, więc polecany jest szczególnie w okresie letnim. Oprócz potasu znajdziemy również inne minerały, takie jak wapń czy fosfor i magnez, jednak już w nie tak imponujących proporcjach.
Jak obrać i spożywać pomelo owoc?
Pomelo owoc spożywa się najczęściej w formie podobnej do pomarańczy, a więc na surowo – samodzielnie lub jako dodatek do deserów i sałatek owocowych. Wcześniej jednak trzeba obrać ten owoc ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki. Jak to zrobić? Nic trudnego. Pomelo obiera się analogicznie jak pomarańczę. Wystarczy naciąć skórę (jednak trzeba uważać, bowiem jest ona grubsza niż w przypadku innych cytrusów) i ściągnąć ją przy pomocy ostrego nożyka. Na miąższu pozostanie jeszcze biała skórka, jednak nie zaleca się ją ściągać, bowiem znajduje się na niej większość składników odżywczych, które kryje w sobie pomelo. Z tego owocu można przygotować również pyszny, choć nieco kwaśny sok, który bardzo dobrze wpływa na przemianę materii. Skandyzowana skóra pomelo sprawdzi się jako dodatek do ciast.
W przypadku pomelo właściwości są naprawdę znaczące. Bezpośrednio świadczy to o tym, że warto włączyć ten owoc do swojego codziennego jadłospisu. Podczas zakupów bez przeszkód odnajdziesz pomelo wśród innych owoców. Bowiem ten cytrus wyróżnia się swoją wielkością. To jeden z największych owoców – może ważyć nawet 2 kilogramy. Jak jednak wybrać najlepsze pomelo? Zwracaj uwagę na jego wagę. Im większy owoc, tym większa szansa, że w środku jest on dojrzały i soczysty. Mała waga tego owocu może świadczyć o wyschniętym i nienadającym się do spożycia wnętrzu.