Pigwa – właściwości, cena oraz zastosowanie

Jest bardzo łatwa w utrzymaniu przez co można ją znaleźć w przydomowych ogródkach i parkach. Na dodatek posiada zbawienne właściwości i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym dokładnie jest pigwa?

Pigwa: charakterystyka

Pochodząca z krajów azjatyckich pigwa jest znana również jako cydonia oblonga. Jej uprawa nie jest wymagająca dlatego cieszy się dość dużą popularnością w Polsce. Świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają przygodę z ogrodnictwem. W naszym klimacie występuje w formie krzewu lub dużego drzewa, które jest w stanie osiągnąć wysokość nawet 8 metrów. Owoce pigwy są duże i w żółtym kolorze przez co przypominają nieco gruszki lub jabłka. Wielu, z powodu kwaśnego smaku, nazywa je „cytrynami z Polski”. Dojrzewają w okresie jesiennym, we wrześniu i październiku, nie można jednak spożywać ich na surowo. Sprawdzają się za to idealnie we wszelkiej maści przetworach takich jak np. miody, dżemy, powidła, kompoty czy też marmolady.

Pigwa: wpływ na odporność

Oprócz bycia smacznym składnikiem różnych przetworów, pigwa ma też nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i powinna być stosowana za każdym razem, gdy czujemy, że „coś nas rozkłada”. Działa ona bardzo korzystnie na nasz układ odpornościowy, wzmacniając go oraz mobilizując go do pracy w okresach, gdy łatwiej o infekcję. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego pigwy zawierają również potas, miedź, magnez, fosfor, żelazo czy też wapń. Najlepiej sprawdzi się pigwa do herbaty dodawana w formie soku. Jej popijanie w okresach, gdy dokucza nam przeziębienie, kaszel albo grypa wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Oprócz tego możemy ją również nakładać na kanapkę razem z marmoladą lub dżemem.

Dla osób, które nie przepadają za naturalnymi formami istnieje alternatywa w postaci pastylek z zawartością pigwy, które można dostać w każdej aptece bez recepty.

Pigwa a wpływ na trawienie

Zbawienne właściwości pigwy sięgają jednak znacznie dalej. Nie dość, że wpływa ona korzystnie na naszą odporność to wzmacnia również nasz układ pokarmowy. Szczególnie dużą rolę odgrywają tutaj jej nasiona w których można się doszukiwać łagodzących właściwości. To one pozwolą nam się pozbyć refluksu i zgagi oraz złagodzą towarzyszącą nam niestrawność. Ich spożywanie wpłynie również korzystnie na żołądek oraz jelita.

Pigwa i stosowanie w ciąży

Infekcja w ciąży jest jedną z gorszych rzeczy, która może się nam przydarzyć. Nie dość, że obawiamy się wtedy o zdrowie dziecka to na dodatek nie możemy stosować większości popularnych leków. W tym wyjątkowym okresie warto postawić na naturalną suplementację. Pigwa sprawdzi się w tym przypadku idealnie, ponieważ przetwory z jej udziałem są bezpieczne i można je spożywać w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Pigwa – czy wspomaga odchudzanie?

Oprócz ochrony naszego zdrowia i wspomagania w okresie przeziębień lub gorszego samopoczucia, pigwa oferuje również pomoc w zmianie sylwetki. Jej spożywanie pobudza trawienie znacznie je ułatwiając oraz przyspiesza przemianę materii co jednoznacznie przekłada się na utratę zbędnych kilogramów. Jeżeli zależy nam na zrzuceniu wagi zdecydowanie powinniśmy rozważyć włączenie pigwy do swojego codziennego jadłospisu np. w formie soku czy też marmolady.

Pigwa: pielęgnacja ciała

Pigwa, oprócz wpływania pozytywnie na nasze zdrowie działa też wspaniale na naszą skórę. Wiele z kosmetyków stosowanych np. do pielęgnacji twarzy zawiera ją w swoim składzie. Kremy stworzone z pigwy będą odpowiednie do każdego typu cery i skutecznie ochronią przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Zawarte w nich przeciwutleniacze spowolnią też procesy starzenia się, zapewnią głębokie nawilżenie i tym samym nadadzą nam odświeżony wygląd. Poza kremami pigwę można spotkać w produktach do pielęgnacji włosów, które mają na celu ich wzmocnienie oraz nadanie blasku.

Pigwa przepisy

Owoce pigwy możemy wykorzystać na wiele odmiennych sposobów i wszystko jest tak naprawdę wyłącznie kwestią naszej wyobraźni. Dla osób, które zastanawiają się do czego przyda się pigwa nalewka jest jednym z ciekawych rozwiązań. Na dodatek jej wykonanie jest niezwykle proste i nie powinno przysporzyć nam większych problemów.

Do jej przygotowania będą nam oczywiście potrzebne owoce pigwy w ilości 1 kg, 700 g cukru oraz 1 l wódki. W pierwszym kroku powinniśmy umyć pigwę, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce na małe kawałeczki. Następnie należy włożyć je do dużego słoika i zasypać cukrem. Powinny one zostać w takim stanie na 2-3 dni, najlepiej w jakimś ciepłym miejscu. Po tym czasie należy dolać wódkę do słoika i odstawić go na cztery tygodnie. Warto pamiętać, by co kilka dni trzeba potrząsać słoikiem dzięki czemu składniki będą się mogły lepiej wymieszać. Po 4 tygodniach należy otworzyć słoik i odcedzić nalewkę a potem przelać ją do butelek. Zanim zabierzemy się do jej spożycia powinniśmy dać jej jeszcze pół roku.

Oprócz nalewki możemy również pokusić się o sporządzenie konfitury. Składniki, które będą nam potrzebne do jej stworzenia to: 4 szklanki wody, 4 szklanki cukru, 1,5 kg pigwy oraz cynamon. Początek jest taki sam jak w przypadku nalewki: myjemy dokładnie owoce, wycinamy gniazda nasienne a następnie kroimy w drobną kostkę. Całość należy przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie trzeba rozgnieść masę za pomocą tłuczka i dodać do niej cukier oraz cynamon. Wszystko gotujemy jeszcze przez pół godziny po których konfitura będzie gotowa.

Pigwa a cena

Jeśli chodzi o koszty pigwa nie należy do zbyt drogich. Jej owoce możemy kupić już w cenach od 7 do 13 zł za kilogram. Najlepszym miejscem do ich nabycia będą wszelkiej maści targi, gdzie możemy liczyć na to, że owoce będą pozbawione sztucznych dodatków. Dobrym źródłem jest również internet czy też sklepy ze zdrową żywnością. Jeżeli zależy nam na soku będziemy musieli się liczyć z kosztem ok. 20-25 zł za 500 ml.

Chociaż sporo z nas kojarzy pigwę i jej kwaśne owoce, nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej dobroczynnych właściwości. Nie dość, że wpływa ona pozytywnie na nasz układ odpornościowy, wspierając go w walce z infekcjami, pomaga zrzucić zbędne kilogramy to jeszcze łagodzi a nawet całkowicie niweluje problemy z układem trawiennym. Biorąc pod uwagę to, że można ją też stosować zarówno w czasie ciąży jak i w trakcie karmienia piersią, pigwa powinna się zajmować stałe miejsce u każdego z nas czy to w ogródku czy też w herbacie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest