Home Archive by category Odżywianie (Page 3)

Odżywianie

Kawior – luksusowy, kulinarny towar oraz synonim bogactwa. Nie był dostępny dla przeciętnego człowieka, jadali go zazwyczaj ludzie z wyższych sfer, posiadający liczne majątki i bogactwa. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ofert kawioru, dzięki czemu tego przysmaku może skosztować każdy z nas. Czym jest kawior? Kawior jest ikrą niektórych rodzajów ryb (przede wszystkim Czytaj więcej
Anyż kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, gdzie jest wykorzystywany jako dodatek do różnych potraw. W wielu domach jego zapach jest nieodzownym elementem okresu świątecznego. Warto jednak stosować go także na co dzień, gdyż podkreśla smak zarówno dań mięsnych, jak i deserów. Jednakże anyż ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale też korzystnie wpływa na […]Czytaj więcej
Mięta pieprzowa jest znana chyba wszystkim. Można uprawiać ją w doniczkach, czy też w przydomowych ogródkach. Jej zapach i aromat są po prostu nie do podrobienia! Sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma mięta pieprzowa oraz gdzie znalazła swoje zastosowanie! Czym jest mięta pieprzowa? Mięta pieprzowa jest jedną z najpopularniejszych odmian mięty, która powstała z połączenia Czytaj więcej
Kupowanie zdrowej żywności może przysporzyć o ból głowy. Wiadomo bowiem, że trudno jest określić, czy mamy do czynienia z ekościemą. Jeszcze większym wyzwaniem jest kupno zdrowej żywności w dobrym sklepie. Jak sobie z tym poradzić? Wybierz świadomie Aby kupić zdrową żywność, trzeba przede wszystkim być świadomym, co oznacza ten termin. Bywa on synonimem ekologicznej Czytaj więcej
Feta jest serem, które właściwości oraz wartości odżywcze poznano już w Grecji w VIII wieku p.n.e. Ser feta jest bogatym źródłem białka i wapnia. Zawiera jednak też dużo sodu. Z tego względu, nie każdy może po niego sięgać. Ser feta jest często podrabiany. Należy więc uważać, przy jego zakupie. Ser feta jest znakomitym dodatkiem do […]Czytaj więcej
Ze wszystkich darów morza, którymi raczą się ludzie w wielu zakątkach świata, za najbardziej rozpowszechnione i „chodliwe” można bez wątpienia uznać krewetki. Co sprawia, że cieszą się taką popularnością i tak chętnie po nie sięgamy? Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne posiadają? Właściwości odżywcze krewetek Oprócz walorów smakowych, które towarzyszą Czytaj więcej
Nadmierne spożywanie alkoholu jest bardzo niezdrowe i niesie za sobą wiele przykrych konsekwencji, jednak w ograniczonych ilościach możne pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jednym z najbardziej znanych trunków, który korzystnie wpłynie na nasz organizm jest whisky. Whisky a jej pochodzenie Whisky, którego nazwa pochodzi od zwrotu „woda życia” prawdopodobnie wywodzi się z Czytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że najlepszym lekarstwem na różne dolegliwości jest natura, a właściwie to co nam daje. W dawnych czas kiedy medycyna nie była aż tak rozwinięta jak dziś, a w aptekach można było znaleźć znacznie mniej leków z pomocą przychodziły naturalne metody leczenia wykorzystujące przeróżne rośliny, zioła i inne produkty. W dzisiejszych czasach […]Czytaj więcej
Ocet jest dobrze znanym dodatkiem do nóżek czy ogórków i już w starożytności był używany do konserwowania mięsa, ryb oraz jarzyn. Warto wspomnieć, że ocet posiadał także inne właściwości i był stosowany do odkażania, jako kosmetyk czy lek na dolegliwości trawienne. W jaki sposób powstaje ocet? Ocet powstaje w naturalny sposób poprzez fermentację dzięki bakteriom […]Czytaj więcej
Liść laurowy, często nazywany wawrzynem szlachetnym, to znana przyprawa. Można go uprawić na wiele sposobów, a jego uprawa nie jest trudna ani wymagająca. Zawiera w sobie wiele właściwości leczniczych. Sprawdźmy, co tak naprawdę się w nim kryje. Liść laurowy – czym jest? Liście laurowe to po prostu wysuszone liście drzewa laurowego, które występują na południu […]Czytaj więcej
PoradyFit.pl swoim patronatem objęły książkę Etniczna apteka. Najskuteczniejsze preparaty z roślin leczniczych z całego świata, autor: Robert Ingfried, Zitzer Svenja. Czemu zainteresowała nas ta pozycja? Ponieważ autor książki w łatwy i przyjemny sposób przestawia naturalne skarby uzdrawiające z całej natury. Brzmi tajemniczo? Mowa o tradycyjnej wiedzy medycznej, której Czytaj więcej
Pesto to bardzo charakterystyczny, zielony sos, który jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Pierwszy przepis został znaleziony już w księgach z XIX wieku. We Włoszech nazwa pesto to pesto alla genovese. Z jakich produktów powstaje pesto? Według tradycyjnej receptury pesto jest wykonywane na bazie bazylii, istnieje jednak wiele odmian tego sosu. Podstawowymi Czytaj więcej
Majeranek znany jest nam powszechnie jako przyprawa. Nie wszyscy z nas wiedzą jednak, że zioło to jest także używane jako roślina lecznicza. Pomoże przy dolegliwościach układu trawiennego, ale i przy przeziębieniu. Sprawdź, jakie jeszcze zastosowanie ma majeranek. Majeranek a jego właściwości Majeranek posiada korzystny wpływ na nasze zdrowie ze względu na zawartość Czytaj więcej
Obecnie panuje mocny trend dotyczący liczenia kalorii wszystkiego co spożyjemy. Ludzie domagają się informacji od producentów ile kcal i jakie wartości odżywcze znajdują się w produktach przez konsumentów kupionych. Ze względu na powszechność problemu, dotknął on również produktów alkoholowych. Jak w tej sytuacji wypada wino, drugi trunek w rankingu najczęściej kupowanych Czytaj więcej
Jesień jest idealną porą roku, podczas której możemy skupić się na domowych porządkach, dekorowaniu pomieszczeń, przyrządzaniu nowych, jesiennych dań z sezonowych produktów. To także świetny czas na przygotowywanie przetworów według sprawdzonych przepisów naszych babci. Jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw są oczywiście ogórki, które można zaprawić i zamienić je w Czytaj więcej
Woda jest źródłem życia, wszystkim tym, czego potrzebujemy do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Mawia się, że należy pić nawet od 2 do 3 litrów wody dziennie, jednak jak to zrobić, by nasz domowy budżet, a także kręgosłup od dźwigania wody nie był nadszarpnięty? Doskonałym rozwiązaniem będzie samodzielne filtrowanie wody w domowym zaciszu. Filtrowanie wody Czytaj więcej
Wielkimi krokami zbliżają się do nas wakacje, a co najczęściej łasuchy jadają latem? Owoce! Słoneczne miesiące to czas kiedy spożywamy soczyste koktajle oraz kolorowe, owocowe sałatki. Wśród najbardziej uwielbianych przysmaków znajdują się brzoskwinie oraz nektarynki. Mają szereg wartości odżywczych, mało kalorii… i są przepyszne ! Nektarynka – właściwości i wartości Czytaj więcej
Są przez większość z nas niesłusznie pomijane w codziennej diecie. Co więcej, zapominamy także o ich właściwościach odżywczych i zdrowotnych, a przecież nie bez powodu już w starożytności uznawano je prosty sposób na pozostanie w dobrym zdrowiu. Te tradycje zdrowotne ostały się po dziś dzień, przecież z pewnością każdemu z nas zdarzyło się pić w […]Czytaj więcej