Odżywianie

Czosnek askaloński inaczej nazywany jest cebulą szalotką. Jest niewielki, a mimo to ma dużo niezwykłych właściwości. Uprawia się ją tak jak zwykłą cebulę, a jednak ma ona posmak czosnku. Pochodzi z Izraela i Palestyny, jednak ze względu na to, że najlepiej rośnie w niskich temperaturach, idealnie nadaje się do uprawy w naszym europejskim klimacie. Sprawdź […]Czytaj więcej
Żeń-szeń właściwy, nazywa również ginsengiem lub wszechlekiem, jest gatunkiem reliktowej byliny z rodziny araliowatych. Niegdyś rósł dziko na północy Półwyspu Koreańskiego, w Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji. Na przestrzeni lat jednak, naturalny obszar jego występowania skurczył się do terenów Rosji i Chin. W 1975 roku trafił na listę gatunków zagrożonych. Czytaj więcej
To fantastyczne zielone warzywo pochodzi z Meksyku oraz z Ameryki Południowej i należy do rodziny dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch jako zucca, czyli dynia. Często też nazywana jest kabaczkiem. W swoich odmianach może być żółta, pasiasta lub ciemnozielona. W uprawie wymaga żyznej i dobrze nawodnionej gleby. Jest dość odporna na szkodniki, więc nie wymaga […]Czytaj więcej
Jest najzdrowszym i najdroższym miodem na ziemi. Zbiera się go tylko raz w roku, przez co uzyskanie nawet niewielkiej ilości jest sporym wyzwaniem. Co więcej, wytwarzające go pszczoły żyją niezwykle krótko, a w ciągu swojego niedługiego życia, jedna pszczoła produkuje tylko jedną łyżeczkę miodu. Dodatkowo, ma on właściwości lecznicze, pomimo, że sam w sobie nie […]Czytaj więcej
Persymona znana jako kaki czy hurma posiada wiele wartości zdrowotnych. Od wieków znana jest w Chinach i Japonii. Jakie właściwości i zastosowanie ma owoc kaki? Odpowiedzi poniżej. Hurma czym jest? Hurma wschodnia (Diospyros kaki) jest gatunkiem drzewa z rodziny hebankowatych i uprawiana jest w Chinach. Drzewo to osiąga 12 m wysokości. Ma okrągłą lub wyciągniętą […]Czytaj więcej
Lato przynosi nam bogactwo plonów w postaci słodkich i nie tylko owoców oraz warzyw. Każdy owoc zerwany w tym okresie to bogactwo witamin i minerałów. Jest to okres kiedy można niemal bezkarnie objadać się owocami. Jakie wartości czerwonej porzeczki są szczególnie doceniane? Czerwona porzeczka to źródło takich substancji jak: witaminy A, C, E, żelazo, potas, […]Czytaj więcej
Monotonne posiłki mogą stać się zmorą każdej pani domu. Z drugiej strony przygotowanie potrawy zdrowej, smacznej a do tego niecodziennej nie stanowi łatwego zadania. Czasem warto sięgnąć po znane i pozornie „nieciekawe” produkty, aby odkryć ich nowe możliwości. Jednym z ciągle niedocenianych artykułów jest mąka jaglana. Mąka jaglana – podstawowe informacje, właściwości Czytaj więcej
W ostatnim czasie w Polsce dość popularna stała się uprawa drzewek oliwnych. Bardzo często jednak nie przetrwają one nawet jednego sezonu, a to oczywiście z powodu złej pielęgnacji. Warto więc zainteresować się odpowiednią uprawą tej rośliny, gdyż przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia. Co to jest w ogóle oliwka europejska? Oliwka europejska (inaczej: drzewo […]Czytaj więcej
Portulaka warzywna – inaczej pospolita – jest rośliną, która występuje niemalże na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom leczniczym, znalazła zastosowanie w kosmetyce i ziołolecznictwie, a dzięki nietuzinkowemu smakowi – również w kuchni. Portulaka warzywna – co to? Do Polski portulaka warzywna najprawdopodobniej przywędrowała z Azji. Jej wygląd jest raczej niepozorny Czytaj więcej
Groch zwyczajny jest uprawiany w różnych rejonach świata. Posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Co powinniśmy jeszcze wiedzieć o grochu zwyczajnym? Groch zwyczajny (łac. Pisum sativum L.) jest rośliną pnącą jednoroczną. W sprzyjających warunkach osiąga wysokość do 2 m. Należy do rodziny roślin bobowatych. Istnieje kilkanaście odmian Czytaj więcej
Sezon na rabarbar rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do końca czerwca. Oficjalnie jest uznawany za warzywo, jednak kojarzy się bardziej z owocem (za sprawą słodkich kompotów i ciast). Zwany jest też rzewieniem. Rabarbar – uprawa rośliny Rabarbar od wieków uprawiany był w Azji Środkowej i w południowej części Syberii w celach wyłącznie leczniczych. […]Czytaj więcej
Buraki są znane i lubiane już od czasów starożytnych. Kiszone buraki są cennym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Mają więcej przydatnych dla zdrowia składników odżywczych niż te surowe. Są także mniej kaloryczne. Poniżej niezwykłe właściwości kiszonych buraków i przepis na ich wykonanie. Kiszone buraki – właściwości lecznicze Lekarze i specjaliści od żywienia Czytaj więcej
Mleko ryżowe jest bardzo proste w przygotowaniu, w smaku przypomina zwykłe mleko, przy czym nie zawiera laktozy i zawiera mało kalorii. W tym artykule poznasz jego właściwości, a także sposób na przygotowanie takiego mleka oraz korzyści jakie możesz mieć z dodania tego produktu do swojej diety. Skład mleka ryżowego i jego wpływ na zdrowie Mleko […]Czytaj więcej
Sezam to roślina oleista, uprawiana przez człowieka już od starożytności. Jej nasiona stanowią przysmak wielu z nas. Warto jednak wiedzieć, że sezam to świetny dodatek nie tylko do słonych wypieków takich jak obwarzanki czy paluszki. Z powodzeniem można wdrożyć go w codzienną dietę. Dlaczego? O tym kilka słów w poniższym artykule. Sezam i jego właściwości […]Czytaj więcej
Mąka kasztanowa to przede wszystkim doskonały zamiennik zwykłej mąki pszennej. Wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Przede wszystkim, w porównaniu z innymi mąkami pozyskiwanymi z orzechów, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu, a wysoką cennego dla utrzymania zdrowego organizmu białka i złożonych węglowodanów. Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem Czytaj więcej
W Chinach kapusta uznawana jest za warzywo na każdą okazję. Dzięki niej można stworzyć zarówno proste, codzienne posiłki, jak i wyrafinowane dania, którymi uraczymy swoich gości. Chińska kapusta nadaje się do różnego rodzaju dań warzywnych, zup i sałatek. Oprócz swojego uniwersalnego zastosowania ma również korzystny wpływ na zdrowie – wykazuje właściwości Czytaj więcej
Produkt zbierany i przetwarzany przez pszczoły ma w sobie tyle atrybutów, że staje się coraz bardziej ceniony również przez człowieka. Jest to jeden z najlepiej działających na nasz organizm produktów pszczelich, posiadający dużo witamin, tłuszczy, białek i składników odżywczych. Jest uznawany za ważniejszy składnik suplementów diety. Jakie są jego inne właściwości? Czytaj więcej
Szeregi alergików rosną z roku na rok. Obok predyspozycji genetycznych, decydują o tym m.in. zmiany klimatu i narastające zanieczyszczenie powietrza, także w rejonach upraw lub hodowli. W rezultacie obserwujemy pogarszającą się jakość żywności, zwłaszcza produktów wysoko przetworzonych. To wszystko powoduje spadek odporności immunologicznej, nie tylko wśród populacji Czytaj więcej
Pomarańcza olbrzymia, czyli pomelo, to największy owoc z rodziny cytrusów. Jednak przede wszystkim, oprócz imponujących rozmiarów, wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych. Zawarte w nim witaminy, w szczególności tak ważna dla ludzkiego organizmu witamina C, sprawiają, że jest najzdrowszym owocem cytrusowym. Pomelo właściwości odżywcze i witaminy Ze względu na dużą Czytaj więcej