Odżywianie

Hibiskus w naturalnym środowisku występuje w miejscach nasłonecznionych i jednocześnie wilgotnych. Zachwyca swoją barwą i wyglądem, a w jego skład wchodzi wiele pożytecznych składników. Jest więc rośliną od lat wykorzystywaną w medycynie ludowej. Jakie ma właściwości i gdzie jest wykorzystywany? Hibiskus – podstawowe informacje Napar z tej rośliny doceniany był już w Czytaj więcej
Muchomor sromotnikowy jest jednym z tych grzybów, którego przypadkowe spożycie może skończyć się tragicznie. Śmiertelność wśród osób zatrutych, dochodzi bowiem aż do 50%, a grzyb jest bardzo pospolity. Dlaczego muchomor sromotnikowy jest tak niebezpieczny? Muchomory sromotnikowe zawierają w sobie toksyczną substancję zwaną amanityną, po której spożyciu dochodzi do Czytaj więcej
Na pewno podczas zakupów, nie jeden raz rzuciły Ci się w oczy orzechy brazylijskie. Pochodzą one z Ameryki Południowej, są zbierane z drzew orzesznicy wyniosłej, która rośnie wyłącznie w dzikich lasach tropikalnych. Charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem, podobnym do migdałów. Są bardzo zdrowe, są źródłem selenu i zawierają dużo cennych witamin. Orzechy Czytaj więcej
Cykoria podróżnik to roślina znana od starożytności. Przypuszcza się, że już Egipcjanie poznali jej niezwykłe lecznicze właściwości. W swoich dziełach opisywał ją Avicenna a Horacy przyznał, że jest obecna w jego diecie. Czym zatem ta bylina zasłużyła sobie na uwagę? Cykoria podróżnik – charakterystyka roślin, tradycyjne zastosowanie, właściwości Cykoria podróżnik Czytaj więcej
Jest dopiero październik, ale już teraz warto pomyśleć o przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia. Jest parę potraw, które można przygotować dużo wcześniej, zanim rozpocznie się szał zakupów i przygotowań świątecznych. Sklepy i galerie handlowe powoli zmieniają dekoracje w witrynach, a my w domowym zaciszu spokojnie możemy rozpocząć przygotowania do świąt. Warto Czytaj więcej
Powoli wracamy do naturalnych metod leczenia i pielęgnacji. Zdobywaną na przestrzeni wieków wiedzę o wykorzystaniu ziół i składników mineralnych wciąż wykorzystuje się do tworzenia lekarstw, ale również kosmetyków i preparatów służących do walki z różnymi przypadłościami. Szczególnie często spotykamy się z roślinami, których właściwości dopiero zaczęliśmy doceniać. Czytaj więcej
Parmezan to jeden z najbardziej popularnych włoskich serów. Udało mu się odnieść sukces niemal na całym świecie. Ser parmezan ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest dodawany do wielu dań i posiłków. To składnik, który wyróżnia się zawartością wielu witamin oraz składników mineralnych. Warto włączyć go do codziennej diety. Jego wyrazisty smak na pewno przypadnie […]Czytaj więcej
Owoc kaki zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Bez problemu można spotkać go na półkach polskich sklepów. Jego właściwości nie mają już przed naukowcami tajemnic. Wyglądem przypomina niewielkie żółto-pomarańczowe pomidory, a smakiem słodkie śliwki. Nazywany jest także jabłkiem orientu, hurmą, persymoną czy sharoną. Wzmacnia odporność, odmładza, poprawia Czytaj więcej
Panga jest tropikalną rybą słodkowodną. To bardzo rozpowszechniony w Polsce gatunek, który znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych jadłospisach. Panga jest rybą, która nie posiada ości i nie ma charakterystycznego zapachu oraz smaku. Dlaczego więc jest tak chętnie podawana na polskich stołach? Ile ma kalorii i jakie właściwości odżywcze ją Czytaj więcej
Szczaw jest to zioło znane na całym świcie. Istnieje wiele odmian rośliny, w zależności od miejsca oraz sposobu uprawy występuje między innymi szczaw polny, szczaw kędzierzawy czy szczaw zwyczajny. Ten ostatni najczęściej jest uprawiany w Polsce i jest przeznaczony do spożycia. Szczaw jest znany także jako dok szpinakowy, ponieważ jego liście z wyglądu są bardzo […]Czytaj więcej
Śliwki słyną przede wszystkim z tego, że mają właściwości przeczyszczające, ponieważ są bardzo bogate w błonnik. To jest ich kluczowy składnik, który sprawia, że ​​pojawiają się w zdrowych dietach osób, dbających o linię. Chociaż suszone śliwki mają stosunkowo wysoką kaloryczność, pojawiają się często w dietach odchudzających. Dodają do diety potężną dawkę błonnika i Czytaj więcej
Znienawidzona przez wiele osób brukselka zazwyczaj kojarzy nam się z czasami dzieciństwa. Jej charakterystyczny zapach i gorzki smak sprawiają, że znaczna część osób nie potrafi się do niej przekonać. Jest to warzywo, które swoim wyglądem przypomina miniaturową kapustę, natomiast pomimo swojej wielkości zawiera wiele cennych elementów, dlatego też powinna się ona znaleźć w Czytaj więcej
Słodki owoc tropikalny, o którym mówi się, że został pobłogosławiony przez samego Buddę. Mangostan właściwy – słodkość mająca wiele właściwości prozdrowotnych, odżywczych oraz leczniczych. Mangostan właściwy i jego wartości odżywcze Mangostan właściwy to owoc wielkością zbliżony do mandarynki. Jego biały miąższ otoczony jest grubą ciemnofioletową skórą. Owoc prócz Czytaj więcej
Kto z nas jako dziecko uwielbiał warzywa? Prawie nikt. Przed wieloma produktami broniliśmy się przysłowiowymi rękami i nogami. Woleliśmy słodycze i inne niezdrowe przekąski. Nie myśleliśmy wówczas jak wiele korzyści może nam przynieść spożywanie takich produktów jak n.p. brokuły, marchewka, buraki czy czerwona kapusta. Dziś bierzemy pod rozważania naszą czerwoną Czytaj więcej
Chociaż dieta wyklucza produkty pszenne spotyka się często z jednym wyjątkiem , którym jest kasza bulgur. Najbardziej upowszechniona jest w Turcji, gdzie stanowi podstawę kuchni. Uzyskuje się ją z ziaren pszenicy durum, które kolejno gotuje się, suszy, a na końcu rozgniata. W Polsce jej popularność wzrosła głównie za sprawą dietetyków, oraz fanów zdrowego żywienia. Wiadomo Czytaj więcej
Szczególnie uznawanym składnikiem wśród zwolenników zdrowego żywienia są bakalie. Oprócz tego, że używane są jako cenne źródło zdrowych tłuszczów, posiadają również szeroki wachlarz minerałów. Pomocne są w procesie odchudzania, gdyż rodzynki zastąpią nam słodycze, a orzechy zminimalizują chęć podjadania tłustych produktów, jak na przykład chipsy. Bakalie są również Czytaj więcej
Wydawałoby się, że większość często spotykanych roślin nie ma żadnego wykorzystania w przemyśle. Nic bardziej mylnego. Za przykład może posłużyć głóg, który jest zdecydowanie jedną z najmniej docenianych roślin. Dzieje się tak, gdyż mało z nas wie o szerokim wachlarzu jego właściwości, które mogą posłużyć każdemu. Nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o glebę, dlatego […]Czytaj więcej
Jest jednym z najbardziej uniwersalnych i zróżnicowanych warzyw. Występuje w wielu odmianach, świetnie sprawdza się zarówno świeża, a także jako przyprawa. Poza wspaniałym smakiem i świetnym dodatkiem do każdego dania, jest również wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Papryka, bo o niej mowa, pojawiła ię w Czytaj więcej
Olej rzepakowy jest najpowszechniej używanym olejem w polskich domach, jednak jego właściwości często nie są doceniane przez Polaków. Czy olej rzepakowy jest dobry dla zdrowia? Jaki olej rzepakowy wybrać? Olej rzepakowy a kwas erukowy Olej rzepakowy to olej, który w wielu krajach europejskich możemy nazwać olejem podstawowym – z łatwością znajdziemy go na sklepowych Czytaj więcej
Brukiew to jedna z roślin, które kilkadziesiąt lat temu zostały wygnane z polskich domów. Powszechnie kojarzy się z głodem i wojną. Może właśnie dlatego przez wiele lat używana była jedynie jak pasza dla zwierząt. Brukiew pastewna przez kilkadziesiąt lat była uważana za roślinę bezużyteczną kulinarnie. W ostatnich latach status brukwi powoli zaczął się zmieniać. Brukiew Czytaj więcej