Odżywianie

Maliny to owoce niemal doskonałe. Oprócz tego, że są pyszne, obfitują także w wartości odżywcze i zdrowotne. Zadomowiły się na dobre w niemal każdej polskiej kuchni, a także naturalnej apteczce. Spotykane są w całej Europie, a także w znacznej części Azji. Od wieków stosowane są w medycynie naturalnej, a także przy produkcji win owocowych. W […]Czytaj więcej
Karob, to roślina z rodziny bobowatych, która najprawdopodobniej pochodzi z okolic Omanu, głównymi terenami jego uprawy są obszary basenu Morza Śródziemnego. Jedno drzewo obradza ok. 100 do 400 strąkami na rok. Strąki stanowią owoce drzewa karobowego. Drzewo karobowe nazywane także drzewem chleba świętojańskiego, natomiast same strąki właśnie chlebem świętojańskim. Karob Czytaj więcej
Szczególnie latem przypominamy sobie o piciu wody, częściej odczuwamy pragnienie, więcej też myślimy o tym, że trzeba odpowiednio nawodnić organizm. Tymczasem o prawidłowym nawodnieniu należy pamiętać przez cały rok, jedyna różnica to odpowiednie dostosowanie ilości wypijanej wody. Jak wyrobić nawyk picia wody? Ile wody pić? Przyjmuje się, że na każde 30 kg należy wypić 1 Czytaj więcej
Melisa to znane i uprawiane na całym świecie zioło, które znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Melisa lekarska wykazuje właściwości lecznicze, z tego względu, że jest bogata w takie związki jak terpeny, garbniki, flawonoidy, sole mineralne, kwasy fenolowe oraz olejki eteryczne. Ze względu na bogactwo składników, stosowanie melisy może przynieść wiele Czytaj więcej
To niewątpliwie owoc pitaja, coraz częściej gości na naszych stołach, ze względu na ciekawy smak, jak i łatwiejszą dostępność. Pochodzi z Meksyku oraz Kolumbii, to dwa najczęściej spotykane miejsca, ale także, większe plantacje są uprawiane w krajach azjatyckich, czy w Malezji, Izraelu. Roślina lubi wilgoć oraz ciepły klimat. Okres kwitnienia rozciąga się od czerwca, Az Czytaj więcej
Miłośnicy kawy dzielą się na tych, który piją kawę rozpuszczalną i na tych, którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest prawdziwą kawą. Aby rozwiać tę wątpliwość, należałoby wyjaśnić jak jest produkowana kawa rozpuszczalna i czy ten proces powoduje utratę zdrowych właściwości kawy. Czym tak na prawdę jest kawa rozpuszczalna? Kawa rozpuszczalna powstaje ze zmielonych Czytaj więcej
Tłuszcze ostatnimi czasy wróciły do łask, dlatego mamy sporo opcji do wyboru. Wśród wielu zdrowych tłuszczów, olej kokosowy i masło klarowane zyskały miano najbardziej popularnych. Jednak który z nich jest zdrowszy? Oto zestawienie ich korzyści: Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie Olej kokosowy powstaje z tłoczonego i rozgrzanego miąższu orzechów palmy Czytaj więcej
Nazywana dawniej eliksirem długowieczności. Uznawana za afrodyzjak. Składnik tradycyjnej medycyny w Europie, Indiach i Chinach. Pochodząca z Meksyku i Ameryki Środkowej. Zawierająca cenne właściwości zdrowotne i odżywcze. Wszystko w tym artykule! Jakie wartości odżywcze zawiera dynia? Niska kaloryczność dyni sprawia, że jest wyjątkowym produktem spożywczym. Zawiera wiele Czytaj więcej
Morele są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Morele są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, ponieważ zawierają: witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6, witaminę C, witaminę PP, witaminę A, sole mineralne, flawonoidy, garbniki, pektynę, kwasy organiczne takie jak: kwas winowy, cytrynowy, jabłkowy; wapń, żelazo, fosfor, jod, Czytaj więcej
Kozieradka pospolita to roślina zielna, z rodziny bobowaty, którą wykorzystuje się w kuchni,kosmetyce i lecznictwie. Jest uprawiana niemal na całym świecie, ale jej rodzinnym krajem jest Azja i Europa Wschodnia. W przemyśle wykorzystuję się nasiona kozieradki, które mają bardzo pozytywne działanie. Kozieradka – czym jest? Jest to roślina, która z wyglądu przypomina Czytaj więcej
Guma guar to organiczny związek chemiczny, który najczęściej pojawia się w produktach spożywczych pod nazwą E412. Budzi spore kontrowersję, ze względu na jej charakterystyczne cechy. Ostatnio często sięgają po nią osoby będące na diecie odchudzającej. Jakie jest więc jej zastosowanie ? Guma guar – zastosowanie Uważana jest za całkowicie bezpieczną substancję, co Czytaj więcej
Nektarynka jest bardzo podobna do brzoskwini. To co ją różni to głównie skórka, która nie jest pokryta włoskami tak jak w przypadku pierwszego owocu. Można powiedzieć, że nektarynka to skrzyżowanie brzoskwini ze śliwką. Po śliwce „odziedziczyła” wygląd, natomiast po brzoskwini- smak. Właściwości nektarynek Nektarynki to zastrzyk witamin, takich jak witamina C, A, B1, B2, E Czytaj więcej
Miód to świetny zamiennik niezdrowego białego cukru. Nie ważne czy jesteś na diecie odchudzającej czy nie, warto wprowadzić taką zmianę do swojego życia. Miód jest naturalnym słodzikiem, który możesz dodać praktycznie do wszystkiego, a szczególnie każdy powinien spróbować herbaty z miodem i cytryną. Ale teraz pytanie, który rodzaj miodu wybrać? Oczywiście każdy jest Czytaj więcej
Jest podstawą wielu dań kuchni azjatyckiej i podstawowym substytutem białka zwierzęcego w diecie bezmięsnej. Przez jednych uwielbiane, przez drugich uważane za szkodliwe, ze względu na fakt, że produkowane jest z soi. Tofu, bohater tego artykułu, budzi wiele kontrowersji. Według legendy wynaleziono je w II w.p.n.e. w Chinach. Tofu – czym tak na prawdę jest? Ten […]Czytaj więcej
Herbata jest obok kawy ulubionym gorącym napojem Polaków. Towarzyszy ona nam w ciągu dnia do posiłków, doskonale sprawdza się w mroźne dni, uspokaja swoim aromatem. Doceniana była przez poetów oraz pisarzy. Jeremi Przybora napisał „Ach po co, po co, po co nam żyć, kiedy nie będzie wolno nam pić herbatki, herbatki”. Królowa Elżbieta II, zasiadająca […]Czytaj więcej
Segment żywności prozdrowotnej w ostatnich latach zyskał znacznie na popularności. Mieszkańcy dużych miast europejskich coraz chętnej decydują się na wprowadzenie do swojego menu naturalnych, pełnowartościowych produktów. Na kulinarnej mapie Polski na dobre zagościły restauracje prowadzone zgodnie z filozofią slow food. Zaobserwowano również rosnącą potrzebę edukacji w Czytaj więcej
Powszechnie uważa się iż żyworódka to poważna konkurencja dla popularnego aloesu. Ta mało znana roślina pochodzi z rodziny gruboszowatych. Swoje pochodzenie zawdzięcza znanej z animowanej bajki wyspy Madagaskar. Obecnie uprawiana jest w niemalże każdym zakątku globu – Azji, Australii, Ameryce. W Polsce sadzi się ją w ogródkach i doniczkach. Poznać ją można po Czytaj więcej
Syrop z sosny to naturalny produkt, który pomoże oczyścić organizm, jest znakomitym lekiem wykrztuśny i przeciwbakteryjny, a także jego zastosowanie może zapobiegać przeziębieniu. Warto wspomnieć, że również jest stosowany do leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Właściwości syropu z sosny Do przygotowania syropu z sosny wykorzystuje się młode pędy sosny, igliwie, Czytaj więcej
Indeks glikemiczny produktu spożywczego oznacza jak bardzo i jak szybko wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu tego produktu. Im niższy indeks glikemiczny, tym lepszy jest dla naszego zdrowia produkt, ponieważ gwarantuje to, że insulina będzie wydzielana sukcesywnie i zaraz po zjedzeniu nie będziemy głodni. Po spożyciu produktu o wysokim indeksie glikemicznym, poziom Czytaj więcej
Koper włoski znany również jako fenkuł włoski to roślina nietypowa dla naszego klimatu. Głównie kojarzona z krajami śródziemnomorskimi bylina coraz częściej pojawia się w naszej kuchni jak i w apteczce. Roślina ta była znana już w czasach starożytności, jednak to za sprawą benedyktynów, którzy w XVI wieku zajmowali się uprawą rośliny w przyklasztornych ogródkach zyskała Czytaj więcej