Home Archive by category Odżywianie (Page 3)

Odżywianie

Woda jest źródłem życia, wszystkim tym, czego potrzebujemy do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Mawia się, że należy pić nawet od 2 do 3 litrów wody dziennie, jednak jak to zrobić, by nasz domowy budżet, a także kręgosłup od dźwigania wody nie był nadszarpnięty? Doskonałym rozwiązaniem będzie samodzielne filtrowanie wody w domowym zaciszu. Filtrowanie wody Czytaj więcej
Wielkimi krokami zbliżają się do nas wakacje, a co najczęściej łasuchy jadają latem? Owoce! Słoneczne miesiące to czas kiedy spożywamy soczyste koktajle oraz kolorowe, owocowe sałatki. Wśród najbardziej uwielbianych przysmaków znajdują się brzoskwinie oraz nektarynki. Mają szereg wartości odżywczych, mało kalorii… i są przepyszne ! Nektarynka – właściwości i wartości Czytaj więcej
Są przez większość z nas niesłusznie pomijane w codziennej diecie. Co więcej, zapominamy także o ich właściwościach odżywczych i zdrowotnych, a przecież nie bez powodu już w starożytności uznawano je prosty sposób na pozostanie w dobrym zdrowiu. Te tradycje zdrowotne ostały się po dziś dzień, przecież z pewnością każdemu z nas zdarzyło się pić w […]Czytaj więcej
Jest najczęściej pojawiającą się rybą na naszych stołach. Zawiera w sobie bardzo dużo składników mineralnych i wartości odżywczych. Co więcej, jest rybą, którą bardzo prosto przygotować. Mintaj to bardzo popularna ryba na naszych stołach. Swoją sławę zawdzięcza nie tylko smaku, ale także dobremu wpływowi na ludzki organizm. Czy mintaj jest faktycznie taki dobry? Warto go Czytaj więcej
Sól epsom swoją nazwę zawdzięcza angielskiemu miastu Epsom, gdzie po raz pierwszy została odkryta, jej wymienna nazwa to sól angielska lub sól gorzka. W składzie zawiera siarkę oraz magnez, jej konsystencja przypomina sól morską. Jest bezwonna, a poprzez zawartość tych pierwiastków niesie ze sobą wiele drogocennych właściwości, zarówno dla zdrowia, jak i wyglądu. Sól epsom Czytaj więcej
Znany i stosowany na różnego rodzaju dolegliwości trawienne przez nasze babcie, i ich babcie, i ich prababcie. Z kolei jego włókna od niepamiętnych czasów dawały naszym pradziadom okrycie, zaś pozostałości wykorzystywano jako pokarm dla zwierząt hodowlanych. Ta niezwykła a zarazem pospolicie występująca roślina to len zwyczajny. Len zwyczajny – znany i nieznany Len Czytaj więcej
Pomarańczowe, żółte, okrągłe, podłużne, twarde a nawet bardzo miękkie. Dynie, przywędrowały do nas z Meksyku i na stałe, zostały u nas po Starożytności. Jednak, jej prawdziwy kraj pochodzenia, przypisuje się Japonii. Bogata w witaminy i minerały, szczególnie przypadła nam do gustu w czasie święta Halloween. Warto jednak wiedzieć, jak wiele właściwości możemy czerpać Czytaj więcej
Nasturcje to kwiaty, które ze względu na różne gatunki, mogą rosnąć od 30 centymetrów aż do 3 metrów, w formie płożącej lub pnącej. Rozkwitają od początku lata, w czerwcu, zakrywając tym samym balkony żółtym i pomarańczowym kolorem. Charakteryzuje się pięknymi, okrągłymi liśćmi. Oprócz walorów estetycznych ma również właściwości odżywcze, które stosowane są nie tylko w Czytaj więcej
Większość z nas myśląc o japońskiej kuchni ma przed oczyma sushi na nim jednak pomysłowość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni się nie kończy. Ramen od dawna podbija żołądki Japończyków, sycąc podniebienia i posiadając jednocześnie korzystny wpływ na zdrowie. Czym jest ramen? Ramen to jedna z najbardziej popularnych zup w japońskiej kuchni. Jej podstawą jest rosół kostny Czytaj więcej
Por warzywo często używane do zup i sałatek. Nie gra on tam pierwszych skrzypiec, ponieważ często zapominamy, że jest warzywem bogatym w witaminy. Czym jest por? Por czyli allium porrum. Należy do rodziny czosnkowatych i jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku uprawy wytwarza cebulę i liście, czyli część jadalną. W drugim roku, roślina tworzy pęd […]Czytaj więcej
Macierzanka to śródziemnomorskie zioło o leczniczym, dietetycznym i ozdobnym zastosowaniu. Często jest używana jako przyprawa do dań zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. W artykule omawiamy rodzaje, właściwości oraz zastosowanie macierzanki. Macierzanka – uprawa Macierzanka kwitnie w okresie od czerwca do końca września. Jest to roślina, która jest łatwa w Czytaj więcej
Popcorn to świetna przekąska podczas oglądania filmu w kinie czy przed telewizorem z przyjaciółmi. Nawet podczas diety nie ma się ochoty rezygnować z takich przyjemności. Jednak czy popcorn jest aż tak szkodliwy? Weźmiemy pod lupę przekąskę i dowiedzmy się czy popcorn jest zdrowy i czy od czasu do czasu możemy po niego sięgnąć? Popcorn to […]Czytaj więcej
Na ogół grzyby są uznawane za przysmak ciężkostrawny, który nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych. Doceniamy je raczej ze względu na walory smakowe – tak jest szczególnie w przypadku odmian leśnych. Inaczej jest w przypadku boczniaków – grzyby te odznaczają się szczególnymi właściwościami zdrowotnymi. Boczniaki – co to za grzyby? Boczniaki są jadalnymi grzybami Czytaj więcej
Kiedyś owoce morza kojarzyły nam się z nieznaną, egzotyczną kuchnią śródziemnomorską dostępną wyłącznie w luksusowych restauracjach. Dziś, świeże lub mrożone, są dostępne w większości sklepów spożywczych i marketów. Największą popularność biją oczywiście krewetki w różnych postaciach, ale coraz popularniejsze stają się kalmary. Co warto wiedzieć o ich wartościach Czytaj więcej
W ostatnich latach pojawiło się dużo informacji na temat zawartości zbyt dużej ilości rtęci w rybie jaką jest tuńczyk. Na pewno każdy z nas nieraz jadł lub też przynajmniej miał okazję spróbować tuńczyka. Czy na pewno nie ma ona wpływu na nasze zdrowie? Czy możemy sobie pozwolić na regularne jedzenie tej ryby bez wyrzutów sumienia […]Czytaj więcej
Miód akacjowy pozyskiwany jest w kwietniu. Charakteryzuje do przyjemny słodki smak i delikatny aromat, ma także półpłynną konsystencję. Miód ten jest szczególnie pożądany ze względu na dużą ilość substancji odżywczych takich jak minerały i łatwo przyswajalne węglowodany. Często używa się go w czasie osłabienia organizmu, aby łatwiej przyswoić stracone cukry. Dzisiaj Czytaj więcej
Do niedawna, jedynym rodzajem mleka, jakie można było wlać do porannej kawy, było mleko krowie. Obecnie mamy szeroki dostęp do różnych rodzajów mleka roślinnego – migdałowego, sojowego, kokosowego, ryżowego, a także owsianego. Mleko roślinne cieszy się ogromną popularnością, ponieważ coraz więcej konsumentów decyduje się na ograniczenie lub wyeliminowanie z diety Czytaj więcej
Zioła obecnie są coraz bardziej poważane, gdyż ludzie zdali sobie sprawę ze szkodliwości nadmiaru leków i antybiotyków w swoim życiu. Coraz częściej ludzie decydują się na odwiedziny w sklepie zielarskim, aby zaopatrzyć się w naturalne suplementy roślin zielarskich, a jednym z takich ziół jest jaskółcze ziele. Gdzie występuje jaskółcze ziele? Jaskółcze ziele to roślina, Czytaj więcej
Medycyna naturalna już od kilkudziesięciu lat wykorzystuje różne rośliny o leczniczych właściwościach. Często medycyna Dalekiego Wschodu jest pionierska w zakresie wykorzystywania roślin w celach leczniczych. Lecznicze mogą się okazać takie części roślin jak: korzenie, łodygi, liście czy kwiatostany. Do roślin o właściwościach leczniczych zalicza się takie gatunki jak Czytaj więcej
!Już od dłuższego czasu kokos i wszelkie jego odmiany zrzeszają sobie ogrom zwolenników. Uwielbiamy go nie tylko ze względu na jego smak ale również za właściwości, dzięki którym wspaniale wpływa na nasz organizm. Niezastąpiony olej kokosowy jest już chyba znany wszystkim i wykorzystywany na wszelkie różne sposoby, zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji ciała […]Czytaj więcej