Odżywianie

Makrela jest jedną z ryb tłustych, zawierającą cenne minerały, wartości odżywcze i i kwasy omega 3. Można w niej znaleźć cenną witaminę D i selen odpowiedzialny za procesy metaboliczne organizmu i funkcjonowanie enzymów. Jest jednym ze specjałów smakoszy ryb i doskonałym pomysłem, by przyrządzić obiad na kilka sposobów. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze makreli Czytaj więcej
Winogrona to prawdziwa skarbnica zdrowia, z której ludzkość korzysta już od kilku tysięcy lat. Każda część rośliny ma nam coś ciekawego do zaoferowania. Już w piątym tysiącleciu przed naszą erą zorientowano się, że owoc ma dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Medycyna niekonwencjonalna zalecała leczenie sokiem i winem. Kuracji winogronowych jest tak wiele, że w łonie Czytaj więcej
Czarci pazur jest rośliną niepozorną, płożącą się, dorastająca do około 150 cm długości. Harpagophytum procumbens, czyli czarci pazur występuje w rejonie Afryki Południowej. Wykorzystywany w lecznictwie jest korzeń tej rośliny, która ma prozdrowotne właściwości. Zawdzięcza je licznym substancjom o charakterze leczniczym. Czarci pazur jest wykorzystywany do produkcji Czytaj więcej
Karczoch jest jedną z najbardziej popularnych roślin we Włoszech. Niektórzy uważają karczochy za warzywa, jednak w rzeczywistości są odmianą gatunku ostu, uprawianego jako pokarm. Karczoch nie tylko pięknie wygląda, ale posiada też wyjątkowe walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych, wzmacniania układ odpornościowy, obniża Czytaj więcej
Na półkach sklepowych znajdziemy wiele produktów, które mają ukoić nasze pragnienie. Decydujemy się na soki w kartonach, napoje gazowane lub wody smakowe, zapominając i pomijając sok, który zadba o naszą odporność i nerki. Niepozorne drzewo o białej korze kryje w sobie nektar, który pozyskiwany w naturalnych warunkach, cechuje się cudownymi właściwościami. Jakimi? Sok z Czytaj więcej
Będąc istotną częścią azjatyckiej kuchni, ryż od dawna jest „gorącym” tematem dyskusji wśród entuzjastów zdrowia i fitnessu. Niektórzy sugerują całkowite zrezygnowanie z tego typu ziaren, zaś inni radzą zastąpienie ich zdrowszymi alternatywami, takimi jak kasze, czy komosa ryżowa. Jako jedną z tych „zdrowszych” opcji dietetycy zaczęli również zalecać pewien „zakazany” Czytaj więcej
Zielona herbata, wbrew pozorom, to nie jeden konkretny rodzaj herbaty. Pod tą nazwą kryją się różne gatunki i formy, o podobnych, ważnych właściwościach. Największe różnice dostrzegamy w kolorze naparu, smaku, a także zapachu. Rodzaje zależą przede wszystkim od pory dnia, roku, sposóbu zwijania oraz miejsca zbierania. Dlatego też, kupując herbatę z bardziej słonecznego Czytaj więcej
Roślina znana również pod nazwą “szałwia hiszpańska”, która pochodzi z centralnej części Meksyku. Swoją historię zakorzenioną ma już w czasach prekolumbijskich, kiedy to była chętnie uprawiana przez Azteków. Morfologia rośliny jest wyjątkowo ciekawa, bowiem potrafi osiągać wysokość nawet 1 metra. Posiada delikatne, fioletowe kwiaty i rozłożyste, długie liście. Owoce Czytaj więcej
Owoce najstarszego, uprawianego od najstarszych czasów drzewa owocowego. Obecnie uprawiane jedynie w Azji i północnej Afryce. Drzewo jest naprawdę imponujące, ponieważ potrafi osiągnąć nawet 40 metrów wysokości. Ich właściwości odżywcze, przez większość czasu, doceniane były przede wszystkim przez mieszkańców. Dopiero od niedawna daktyle stały się przyjaciółmi osób Czytaj więcej
Mniszek lekarski, a właściwie mniszek pospolity, to popularne zioło, uprawiane i stosowane przez naszych pradziadków. Najczęściej rośnie dziko na polach, działkach, ogrodach, a nawet na przydrożnych trawnikach. Często zamiennie nazywamy go mleczem, co jest mylące i z punktu widzenia botaniki – niesłuszne. W celach zdrowotnych, zaleca się spożywanie zarówno kwiatów Czytaj więcej
Roślina, która obecnie wiedzie prym wśród naukowców. Zarówno ona, jak i jej siostra bliźniaczka, morwa czarna, pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jej owoce są jadalne i były chętnie wykorzystywane w Afganistanie, np. na zbicie wysokiej gorączki. To dzięki niej, larwy jedwabników, są w stanie wyprodukować drogocenny jedwab. Wysokie, 15 metrowe drzewa, pełne owoców Czytaj więcej
Produkty ekologiczne i bio szturmem zdobywają polski rynek. Dziś zaopatruje się w nie co trzeci Polak, głównie w sklepach z ekologiczną żywnością, ale również bezpośrednio od rolników. Dla tak dynamicznie rozwijającego się rynku (ponad 15% w skali roku) wydarzenia branżowe są niezwykle istotne. Targi ECO-STYLE odbywające się 20-22 kwietnia 2018 w Targach Kielce dedykowane Czytaj więcej
To od niego zależy praca naszego serca, nasze samopoczucie, sprawność mięśni i odporność organizmu. Ponad 70% żelaza wchodzi w skład hemoglobiny, która dostarcza tlenu do naszych mięśni i komórek ciała. Jeśli serce zaczyna bić nam szybciej, czujemy apatię, oraz dyszymy po każdych pokonanych schodkach, powinniśmy sprawdzić jego poziom. Dlaczego to takie ważne? Produkty Czytaj więcej
A właściwie sól himalajska różowa, bo tak brzmi pełna, właściwa nazwa. Od lat stosowana w Pakistanie, gdzie wiedzie prym jako składnik leczniczy. To właśnie tam wydobywana jest najczęściej i najchętniej, z terenów wysuszonych po dawnych brzegach oceanów. Zbierana w ten sposób nie zawiera w sobie zanieczyszczeń i jest w pełni naturalna. Coraz częściej zaleca się […]Czytaj więcej
Komosa ryżowa, znana również pod nazwą “quinoa” zdobywa coraz to większą popularność, głównie przez swoje prozdrowotne właściwości. Jest to roślina nazywana ryżem peruwiańskim, ze względu na swój kształt i zastosowanie w jadłospisie. Mimo zawartości skrobi nie jest typowym zbożem. Ceniona była najpierw w Ameryce Południowej, gdzie nazywano ją “złotem Inków”, a teraz Czytaj więcej
Słowo szałwia w łacinie oznacza “leczyć”, co zdecydowanie najlepiej i najbardziej oddaje jej właściwości i możliwości zastosowania. Pochodzi z pięknych rejonów Morza Śródziemnomorskiego, ale obecnie uprawiana jest w niemalże każdym zakątku świata. Osiąga ok 50-70cm, a najbardziej charakterystyczne są jej kwiaty. Już w starożytności, zwłaszcza na terenie Grecji i Rzymu, Czytaj więcej
Termin: 15-16 czerwca 2018, piątek, sobota w godz. 10.00 -18.00 Miejsce: Centrum Targowo-Kongresowym, ul. Marsa 56c, Warszawa Program wydarzeń: panele dyskusyjne nt. celiakii i diety bezglutenowej bogata oferta producentów żywności bezglutenowej z Polski i zagranicy porady lekarzy i dietetyków badania diagnostyczne prezentacje restauracji i miejsc wypoczynku z programu Czytaj więcej
Popularny naturalny słodzik, powszechnie uważany za zdrowszy zamiennik klasycznego cukru białego. Często znajdziemy go pod inną, zamienną nazwą – “cukier brzozowy”. Producenci stosują go w celu zmniejszenia kaloryczności produktu, zwłaszcza w żywności skierowanej dla diabetyków i osób na diecie. Swoją popularność zyskał w XIX wieku, kiedy to wykorzystywano do jego Czytaj więcej
Nazywany “zieloną bombą witamin”, ze względu na swój kolor i niesamowite właściwości. Często porównuje się go tzw. dopalaczy, podkreślając przy tym jego prozdrowotność i dużo większe bezpieczeństwo dla organizmu. Czy młody jęczmień jest naprawdę tak wyjątkowy i nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych? Młody jęczmień właściwości A właściwie: młody zielony jęczmień, bo Czytaj więcej
Roślina lecznicza, którą swoją popularność ma już od czasów starożytnych. Może osiągnąć wysokość nawet 2 metrów, najczęściej rośnie na terenie Europy i Ameryki Północnej. Potocznie nazywana jako “oset”, przez długi czas uważana była za nic nieznaczący chwast. Ogromne zdziwienie nastąpiło, gdy okazało się iż pod tą niepozorną rośliną kryje się prawdziwa skarbnica dobroci. Czytaj więcej