Home Archive by category Odżywianie (Page 3)

Odżywianie

Z pewnością większość z nas zdaje sobie sprawę z ważnej roli ryb w naszej diecie. Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą. W naszym menu zaczynają przeważać warzywa, owoce morza i ryby. Najpopularniejsze to oczywiście te łatwo dostępne – łosoś, dorsz, tuńczyk. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak niedoceniane są nasze […]Czytaj więcej
Cyjanowodór otrzymamy w wyniku rozkładu w wodzie związków, jak: amigdalina i prunasyna, przyczynia się do zmniejszonego ryzyka wystąpienia nowotworu, poprawia samopoczucie oraz reguluję trawienie. Kora tejże rośliny ma właściwości moczopędne ma ona również właściwości uspokajające. Warto zaznaczyć, że zbieramy ją, gdy roślina jest w rozkwicie, po czym możemy ją Czytaj więcej
Bylica piołun popularnie nazywana piołunem, psią rutą, wermutem czy absyntem, jest to roślina z rodziny astrowatych popularnie występująca na terenie Europy, Azji oraz Afryki północnej. Stosowana od pokoleń w medycynie ludowej jako naturalny lek na problemy z układem pokarmowym i w przypadku dolegliwości kobiecych. Piołun właściwości i lecznicze Piołun kwitnie w połowie Czytaj więcej
Pokrzywa to roślina, którą najczęściej omija się szerokim łukiem, a jej kontakt ze skórą wywołuje nieprzyjemne, swędzące podrażnienia. To prawda – pokrzywa „parzy”, ale ma też wiele wspaniałych właściwości, dzięki którym można ją wykorzystać na rożne sposoby. Czy znasz choć kilka z nich? Pokrzywa zwyczajna i pokrzywa indyjska Zwyczajna odmiana pokrzywy rośnie dziko Czytaj więcej
Aromatyczna, pochodząca z Indii przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, która zyskała w ostatnich latach sporą popularność wśród Polaków. Otrzymuje się ją z korzenia ostryżu — rośliny z rodziny imbirowatych. Jest powszechnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swój wyrazisty zapach i nadawanie potrawom żółtej barwy. Stanowi też ważny elementy tradycyjnej medycyny Czytaj więcej
Kiszony kalafior? Tak! Kalafior jak najbardziej można ukisić. A nawet powinno się! To warzywo ma w sobie mnóstwo dobroci, a nawet zyskuje ich więcej po ukiszeniu, bowiem kiszenie dodaje wartości odżywczej. Dla osób nieprzekonanych, przedstawiamy właściwości kiszonek. Witaminki, witaminki… Kiszone warzywa tracą kalorie a zyskują dodatkowe witaminy, dzięki czemu dobre są dla Czytaj więcej
W świecie suplementów diety ashwagandha cieszy się sporą popularnością od dłuższego czasu. Składnik o tajemniczej nazwie, określany także jako indyjski żeń-szeń, ze względu na swoje niesamowite właściwości był doceniany już od czasów starożytności. Po wielu latach moda na roślinę wykorzystywaną w medycynie ajurwedyjskiej powróciła i raczej szybko nie minie. Przekonaj się, Czytaj więcej
Mąka orkiszowa, zwana potocznie szpelcem cieszy się coraz większą popularnością. Orkisz, z którego się ją produkuje, jest starym gatunkiem pszenicy znanym już w czasach starożytnych. Od dawna był postrzegany jako pokarm dający siłę, stąd często spożywany był przez gladiatorów. Był uprawiany powszechnie od epoki brązu do XX wieku, kiedy to stopniowo wypierano go pszenicą Czytaj więcej
Acerola jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki temu, włączenie jej do swojej diety prowadzi do wzmocnienia odporności, a także dzięki właściwościom antyoksydacyjnym – opóźnia proces starzenia się. Acerola jest krzewem pochodzącym z Wysp Karaibskich. Występuje naturalnie na terenie Meksyku, Teksasu, Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Owoce Czytaj więcej
Pak choi, pak choy, bok choy, pakczoj – to wszystko nazwy kapusty, ale nie zwykłej, która tak często gości na polskich stołach. Pak choi to kapusta chińska, która pochodzi z Azji Wschodniej. Coraz częściej możemy znaleźć ją w polskich sklepach, a więc może warto zapoznać się z jej właściwościami i wypróbować w naszej kuchni. Pak […]Czytaj więcej
Ten „wynalazek” zna chyba każdy. Przynajmniej ze słyszenia albo szklanego ekranu. W końcu to „bohater” wielu filmów, a także seriali. Pojawia się między innymi w „Imigrancie” i „Człowieku ze złotym pistoletem”. Ale czym tak naprawdę jest? Jakie ma właściwości i zastosowania? Sprawdź! Sos tabasco, czyli wielka moc trzech składników Sos tabasco – bo o nim […]Czytaj więcej
Jest aromatyczny, słodki i delikatny. Świetnie sprawdza się jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Wiele osób ceni miód rzepakowy nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również niezwykłe, wręcz drogocenne właściwości. Jakie? Sprawdźcie sami! Co ma w swoim składzie miód rzepakowy? Miód rzepakowy dostarcza wielu ważnych dla zdrowia mikroelementów i cukrów. Czytaj więcej
Wiecznie zielone drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość od 6 do 15 metrów, charakteryzują się skórzastymi liśćmi i białymi kwiatami, dają kuliste owoce osiągające średnicę około 15 centymetrów. Owoce charakteryzują się słodko – kwaśno – lekko gorzkim smakiem. Miąższ spożywany jest na surowo lub w postaci soków. Dodajemy je także do ciast, ciasteczek, deserów na Czytaj więcej
Jasnota biała jest rośliną, którą często uważamy za chwast, jednak wykazuje ona wiele właściwości leczniczych. Występuje w Europie oraz w Azji, w Polsce cieszy się dość dużą popularnością. Jej inne nazwy to „pokrzywa biała” oraz „głucha pokrzywa”. Posiada dużo właściwości oraz bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w medycynie. Jasnota biała – właściwości lecznicze Czytaj więcej
Węgorz europejski stanowi bogate źródło witamin oraz białka. Jednak węgorz należy do ryb tłustych, zawiera duże ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych. Najwięcej tłuszczu zawiera węgorz wędzony. Węgorz przeciwdziała powstawaniu niektórych chorób, takich jak miażdżyca. Cena węgorza jest dosyć wysoka, jednak jego smak jest bardzo wyrazisty, warto więc wypróbować Czytaj więcej
W dni, kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza i zimne temperatury dają w kość, grzane piwo jest jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na rozgrzanie i poprawę nastroju. Wystarczy jedynie butelka ulubionego trunku, parę przypraw oraz rondelek lub mikrofala, i już możemy zatopić się w kojącym cieple! Grzańce są tak popularne w sezonie jesienno-zimowym, […]Czytaj więcej
Roślina ta była znana i uprawiana już w starożytnych Chinach, gdzie zawędrowała z Indii. Prawdopodobnie pochodzi z Afryki oraz Bliskiego Wschodu skąd trafiła do Europy. Mowa o psiance podłużnej, powszechnie zwanej bakłażanem lub oberżyną. Bakłażan – nieco informacji o roślinie Psianka podłużna należy do tej samej rodziny co dobrze nam znany pomidor i ziemniak – […]Czytaj więcej
Wczesna jesień to niezaprzeczalnie okres grzybiarzy. To czas, kiedy lasy obfitują w różnego rodzaju grzyby m.in. borowiki czy podgrzybki. Jeśli chcesz, żeby zachowały dłużej smak, możesz je ususzyć, a do tego użyć suszarki do grzybów. Sprawdźmy, co kryje w sobie to niewielkie urządzenie. Czym jest suszarka do grzybów? Suszarka do grzybów to niewielkie urządzenie, zazwyczaj Czytaj więcej
Skrzyp polny to roślina o szerokim zastosowaniu leczniczym. W Polsce występuje na terenie całego kraju i często jest traktowana jak nieprzydatny chwast- jednak całkowicie niesłusznie ponieważ może być ona wykorzystywana jako lekarstwo na różne uciążliwe dolegliwości lub jako kosmetyk poprawiający wygląd. Skrzyp polny ma różnorakie korzystne dla naszego organizm właściwości Czytaj więcej
Jałowiec to roślina iglasta, wiecznie zielona, która znana jest przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe. Można go dodawać do różnych potraw, aby wzbogacić ich smak. Ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się m.in. jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, kiszonek czy marynat. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jałowiec wykazuje wiele właściwości leczniczych, Czytaj więcej