Odżywianie

Sezon na owoce leśne w Polsce trwa w najlepsze. Warto w tym czasie włączyć do swojej diety skarby, które ma dla nas do zaoferowania las lub inspirowane nim rośliny uprawne. Jeżyny należą właśnie do tej grupy owoców, a jednocześnie są jednymi z najstarszych owoców na świecie. Znaleziono je w wykopaliskach pochodzących jeszcze z czasów prehistorycznych. […]Czytaj więcej
Widok pięknie kwitnących wiosną wiśniowych drzew w Polsce nie jest rzadkością. Jest rośliną należącą do różowatych (Rosacae), do tej samej rodziny, co gruszka, czy znane i powszechnie uprawiane róże. Wiśnie występują w wielu gatunkach, główniej we Wschodniej Azji. W Polsce, choć bardzo popularne i lubiane, znane są tylko w dwóch: prawnie chronionej wiśni karłowatej oraz Czytaj więcej
Czerwona jarzębina, podobnie jak kasztany, nie należy do owoców, które w pierwszej chwili kojarzą nam się z przemysłem spożywczym. Nie oznacza to wcale, że jest ona niejadalna. Wprawdzie nie wolno spożywać surowej jarzębiny, jednak po odpowiedniej obróbce termicznej, tj. przemrożeniu lub upieczeniu owoców, jak najbardziej nadaje się do spożycia. W niniejszym artykule nieco Czytaj więcej
Suszone owoce powszechnie uchodzą za jeden z najzdrowszych słodkich przysmaków. Ciężko im odmówić przepysznego smaku oraz przewagi nad zwykłymi słodyczami – poza ich wysoką wartością energetyczną, suszone owoce są dla nas źródłem witamin i minerałów, których nie dają nam inne słodkości takie jak na przykład czekolada mleczna czy żelki. Warto jednak mieć na uwadze, że są Czytaj więcej
Niepozorna pieczarka zyskała popularność na całym świecie, ze względu na łatwą uprawę, smak oraz nagromadzone w niej składniki potrzebnych zasobów. Już wiele lat temu, został obalony mit, iż jestem grzybem pozbawionych wartości odżywczych. Rozróżniamy dwie odmiany grzyba – pieczarkę łąkową oraz polną. Oba rodzaje stały się dość popularne, jednak pieczarka polna, zyskała Czytaj więcej
Te zioła zdecydowanie kojarzymy z południową Francją, a mówiąc ściślej z piękną, Prowansją. To właśnie tam znajdziemy całe bogactwa, które składają się na skład, ziół prowansalskich. Zioła prowansalskie skład Każde z występujących ziół zostało idealnie skomponowane z resztą, a są to: rozmaryn, tymianek, bazylia, mięta pieprzowa, szałwia lekarska, cząber ogrodowy, majeranek Czytaj więcej
Owoce kojarzą nam się z czymś smacznym, zdrowym i najczęściej słodkim. Produkty te posiadają mnóstwo witamin i wartości odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dodatkowo są zdrową alternatywą dla słodyczy, które są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Wśród owoców dostępnych na rynku można znaleźć te bardziej słodkie i te bardziej Czytaj więcej
Jedni go uwielbiają, drudzy uważają za tłustą i słoną wodę. Jedni wolą ten z makaronem, innym bardziej smakuje z ziemniakami. Bez względu na kulinarne upodobania jesteśmy jednak zgodni co do jednego – rosół z kurczaka to jedno z dań, które najczęściej pojawia się na polskich stołach. Czy wiesz, dlaczego warto go jeść? Z czego składa […]Czytaj więcej
Coraz częściej kuchnia azjatycka dostarcza nam rozmaitych smakowitych pomysłów na wzbogacenie naszych codziennych potraw. Ostatnimi czasy w naszych kuchniach karierę zaczyna robić pasta tahini. Zobaczmy więc, co ma do zaoferowania ten tajemniczo brzmiący przysmak. Pasta tahini – czym jest? Pasta tahini a właściwie masło tahini jest używane jako przyprawa w kuchni Czytaj więcej
Preparaty z CBD to wygodna i popularna forma przyjmowania kannabidiolu. Jego nośnikiem jest zazwyczaj olej konopny lub inny wysokiej jakości nierafinowany olej roślinny, tłoczony na zimno. Olej CBD jest wytwarzany w procesie ekstrakcji CO2, z niepsychoaktywnych konopi siewnych – Cannabis sativia. Przez wiele lat medyczna marihuana była wykorzystywana w wielu Czytaj więcej
Sernik na zimno, ciasto z galaretką, dżemy i pianki Marshmallow – to tylko kilka propozycji pysznych deserów, które każdy z pewnością zna z dzieciństwa. Pomimo trzymania diety i stosowania się do zasad zdrowego odżywiania, czasem trudno oprzeć się słodkim deserom. Nie ma w tym nic złego, o ile w takim daniu nie znajduje się żelatyna. […]Czytaj więcej
Pietruszka jest jednym z najbardziej znanych warzyw. W Polsce cieszy się dużą popularnością – spotkać można ją w wielu ogródkach. Naprawdę warto docenić to warzywo! Bowiem wartości odżywcze i zdrowotne pietruszki są naprawdę zdumiewające. Sprawdź zatem co zyskasz, jeśli w Twojej diecie na stałe zagości pietruszka, zarówno w wersji naciowej, jak i korzeniowej. Pietruszka Czytaj więcej
Wokół sztucznych słodzików narosło wiele kontrowersji. Najwięcej jest ich chyba wokół aspartamu, który możemy znaleźć w wielu produktach np. w słodyczach, napojach gazowanych czy nawet lekarstwach. Wiele wątpliwości wzbudza potencjalne zagrożenie nowotworami, które według wielu osób może wywoływać stosowanie aspartamu. Ale czy tak jest faktycznie? Czym jest aspartam? Czytaj więcej
Każda osoba, która dba o swoje zdrowie i wygląd, pewnie niejednokrotnie już słyszała o algach morskich. Są one coraz bardziej popularne nie tylko w salonach kosmetycznych, ale także coraz częściej polecane przez lekarzy pierwszego kontaktu. Czym są algi morskie, skąd pochodzą, w jaki sposób pomagają? Algi morskie, popularnie zwane glonami, należą do grupy wodorostów. Są Czytaj więcej
Dereń jest z jednym z najpopularniejszych krzewów i drzew ogrodowych. Występuje we wschodniej Europie i Azji, w około czterdziestu różnych gatunkach. Ze względu na łatwość uprawy i niezwykłe walory dekoracyjne jest chętnie sadzony na naszych działkach, w ogrodach i użytkach miejskich. Pośród jego odmian warto wyróżnić dereń biały oraz dereń jadalny. Dlaczego? Dereń i jego Czytaj więcej
Rozmaryn to przyprawa wykorzystywana w kuchni – najczęściej do wzbogacania smaku potraw. Ale czy wiecie, że ta wiecznie zielona roślina posiada również właściwości lecznicze? Rozmaryn to zioło tysiąca zastosowań! Rozmaryn lekarski – co to za zioło? Rozmaryn pochodzi z krajów śródziemnomorskich i należy do rodziny mięty. Wykorzystywany jest w kuchni – jako Czytaj więcej
Poziomka to słodki i aromatyczny owoc, który znany jest każdemu z nas. Pyszne, małe, czerwone kuleczki można kupić w sklepach, jak i uprawiać w ogrodach lub na działce. Jednak poziomki są nie tylko smacznym owocem, który wykorzystać można w kuchni. Jej dodatkowym atutem są wartości odżywcze i zdrowotne, z których dobrodziejstw korzystać może każdy z […]Czytaj więcej
Co jakiś czas słyszymy sprzeczne informacje na temat tego, czy ryby warto jeść, czy też lepiej nie, a jeśli już, to takie z ekologicznych hodowli – bo rtęć, bo antybiotyki, bo masa innych wad, które przewyższają zalety płynące z jedzenia ryb. Tymczasem nawet jeśli rzeczywiście istnieją pewne minusy, nigdy nie będą w stanie przyćmić korzyści, […]Czytaj więcej
Cydr – francuski napój alkoholowy, znany w Polsce pod nazwą „jabłecznik” spotyka się z coraz większą popularnością. Świetnie gasi pragnienie, posiada właściwości antyoksydacyjne, zawiera do 7% alkoholu a przede wszystkim świetnie smakuje. Możemy nabyć go w sklepie, jak i zrobić samemu w domu. Nie wymaga to dużo pracy a za to daje dużo satysfakcji! Czas […]Czytaj więcej