Odżywianie

Poziomka to słodki i aromatyczny owoc, który znany jest każdemu z nas. Pyszne, małe, czerwone kuleczki można kupić w sklepach, jak i uprawiać w ogrodach lub na działce. Jednak poziomki są nie tylko smacznym owocem, który wykorzystać można w kuchni. Jej dodatkowym atutem są wartości odżywcze i zdrowotne, z których dobrodziejstw korzystać może każdy z […]Czytaj więcej
Co jakiś czas słyszymy sprzeczne informacje na temat tego, czy ryby warto jeść, czy też lepiej nie, a jeśli już, to takie z ekologicznych hodowli – bo rtęć, bo antybiotyki, bo masa innych wad, które przewyższają zalety płynące z jedzenia ryb. Tymczasem nawet jeśli rzeczywiście istnieją pewne minusy, nigdy nie będą w stanie przyćmić korzyści, […]Czytaj więcej
Cydr – francuski napój alkoholowy, znany w Polsce pod nazwą „jabłecznik” spotyka się z coraz większą popularnością. Świetnie gasi pragnienie, posiada właściwości antyoksydacyjne, zawiera do 7% alkoholu a przede wszystkim świetnie smakuje. Możemy nabyć go w sklepie, jak i zrobić samemu w domu. Nie wymaga to dużo pracy a za to daje dużo satysfakcji! Czas […]Czytaj więcej
Kasz jęczmienna to rodzaj kaszy wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Jej smak jest bardzo delikatny, przez co świetnie sprawdza się jako dodatek do wszelkich potraw, zarówno tych wegetariańskich jak i z produktami pochodzenia zwierzęcego. Jakie są jej właściwości i co można z niej przyrządzić? Kasza jęczmienna – właściwości wspomaga odchudzanie – dzięki Czytaj więcej
Rdest ptasi to roślina z rodziny rdestowatych, inaczej zwana również świńską trawą, drutowcem, wróblimi języczkami czy podorożnikiem. Jest to pospolity chwast, który można spotkać prawie wszędzie, m.in. na polach, łąkach, piaszczystych nieużytkach, skrajach lasów, brzegach rzek, przydrożach oraz podwórkach. Rdest ptasi jest ulubionym pokarmem ptactwa domowego takiego jak: Czytaj więcej
W okresie letnim nawadnianie organizmu jest bardzo ważne. Jednak nie każdy przepada za wodą, a soki dostępne w sklepach są pełne konserwantów. Świetną alternatywą stają się soczyste owoce. Jednym z nich jest melon. Melon to owoc z rodziny dyniowatych. W sklepach możemy go spotkać w różnych odmianach np. melon miodowy czy cukrowy. Melon miodowy charakteryzuje […]Czytaj więcej
Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to roślina znana powszechnie już od czasów biblijnych. Nawet wtedy słynęła ze swoich szczególnych właściwości, bowiem uważano, że pasza dla zwierząt, w której skład wchodziła ciecierzyca, była o wiele bardziej wartościowa. Ówcześni nie mylili się. Ciecierzyca to niezwykła roślina, której właściwości cenione są aż do Czytaj więcej
Mango – owoc, który zapewne ujął smakiem, niejedną osobę. Staje się coraz popularniejszym przysmakiem, po który chętnie sięgamy na sklepowych półkach czy pobliskich targach. Przywędrował do Europy w XVI wieku, jednakże został doceniony w Indiach już cztery tysiące lat temu! Mango i jego właściwości zdrowotne i odżywcze Obecnie mango, uprawiane jest najczęściej w Czytaj więcej
Dzieci, powinny jeść dużo warzyw, oraz owoców. Aby bezpiecznie przyrządzić surówkę, dla dziecka należy odpowiednio dobrać składniki, co wbrew pozorom nie należy do prostych rzeczy. Komponenty należy wybierać tak, aby pasowały i przynosiły korzyści. Jakie surówki przygotować dla dziecka? Witaminy są bardzo korzystne dla rozwoju każdego dziecka. Drobno pokrojone i starte Czytaj więcej
Lawenda to niezwykle efektownie wyglądająca roślina, którą zna każdy z nas. Można znaleźć ją w polskich ogrodach, kwiaciarniach, sklepach ogrodniczych, a nawet na parapetach okien w naszych domach. Jej drobne fioletowe, purpurowe lub niebieskawe kwiatki przyciągają wzrok. Jednak swoim atrakcyjnym wyglądem cieszy ona nie tylko nasze oczy. Spośród innych roślin wyróżnia ją Czytaj więcej
Woda ma fundamentalne znaczenie, z punktu widzenia wszystkich istotnych procesów życiowych. Z tym faktem nikt nie będzie polemizował. Oczywiście, aby spełniała swoją rolę, musi być przyjmowana w określonych dziennych ilościach. Choć nie dostarcza energii, nasze życie nie byłoby bez niej możliwe. Jakie korzyści daje nam picie dużej ilości wody? Składamy się z wody, czy Czytaj więcej
Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja słodząca powstająca w wyniku połączenia dwóch cukrów prostych – fruktozy i glukozy oraz innych cukrów występujących w syropie w niewielkich ilościach. Jest on powszechnie stosowany do wyrobów cukierniczych, produkcji soków, napojów gazowanych i innych (nie tylko) słodkich produktów spożywczych. Jest to jedna z najczęściej Czytaj więcej
Ostatnio możemy zaobserwować, że powoli przestaje uważać się szparagi za drogi produkt i coraz częściej goszczą one na naszych stołach. Stało się tak, gdyż roślina nie dość, że jest zdrowa, to również smaczna i niskokaloryczna. Dobrze zgrywa się z większością potraw, a dodatkowo ubarwia dania również wizualnie. Istnieje mnóstwo przepisów na szparagi, które możemy użyć […]Czytaj więcej
Sezon na grzyby powoli się zbliża, a co za tym idzie w szpitalach jak co roku pojawi się wiele przypadków zatrucia grzybami. Jak uniknąć zatrucia grzybami? Które grzyby są jadalne, a które trujące? Grzyby jadalne Grzyby dzielimy na dwie grupy – grzyby jadalne i trujące. Niestety nie łatwo o pomyłkę podczas zbierania grzybów. Niektóre grzyby […]Czytaj więcej
Zdobywająca w ostatnich latach niezwykłą popularność, jagoda kamczacka i jej właściwości znane są w Azji od wieków. W Polsce bardziej powszechną nazwą tego krzewu jest wiciokrzew kamczacki. Od setek lat jest rośliną, która wiedzie prym w medycynie ludowej Japonii i Chin. Ze względu na stosunkowo niewielką wydajność upraw i bardzo trudny zbiór nie nadaje się […]Czytaj więcej
Przegrzebki to małże, uważane za jeden ze zdrowszych produktów na świecie. Nie są trudne w przygotowaniu, a najlepiej smakują podane z minimalną ilością dodatków. W tym artykule, dowiesz się jakie mają wartości odżywcze i jak najlepiej je przyrządzić. Przegrzebki – jak smakują? Jak to owoce morza – trzeba się przyzwyczaić do konsystencji i smaku. Przegrzebki Czytaj więcej
Już po raz piąty odbędą się w Zielonej Górze Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia. Tym razem impreza odbędzie się 6-7 października. W ciągu minionych czterech lat pokazało się tu ponad 100 firm z całego kraju. Imprezie patronują władze miasta i lokalne media. Targi na stałe wrosły już w miejski klimat. Każdego roku zielonogórzanie tłumnie odwiedzają halę […]Czytaj więcej
Za sprawą sushi zamawianego z dostawą lub dostępnego w lokalu kuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Rodacy chętnie spożywają to danie, jednak… nie wiedzą o nim wszystkiego. Poznaj kilka najbardziej zaskakujących faktów o tym japońskim przysmaku. Sushi to danie popularne w kuchni japońskiej. Z uwagi na swój wyjątkowy smak oraz walory zdrowotne, Czytaj więcej
Jednym z poważniejszych wyzwań przebywających na diecie jest znalezienie odpowiedniego zamiennika dla mąki. Większość dbających o linię doceniła właściwości skrobi kukurydzianej, która wspaniale nadaje się do zagęszczania potraw, czy jako dodatek do wypieków. Mało kto wie, że produkt ten ma szerokie zastosowanie w przemyśle, a przyda się również w domowych problemach. Czym Czytaj więcej
Bez wątpienia to już jedna najbardziej popularnych roślin, podczas lata. Agrest to odmiana porzeczki. Jego popularność wrosła przede wszystkim dzięki Anglikom, a także Holendrom. Przyczynili się oni do stworzenia lepszych odmian – o słodszym smaku oraz większych owocach. Agrest jest kolczastym krzewem, dorastającym nawet do 1.5 metra, w zależności od jego odmiany. Możemy Czytaj więcej