Home Archive by category Odżywianie (Page 2)

Odżywianie

Ryż króluje w kuchni azjatyckiej. Jak każdy składnik pokarmowy posiada wiele rodzajów. Jednym z nich jest paraboiled. Czy warto go spożywać? Jakie posiada właściwości, a gdzie znajduje zastosowanie? Ryż paraboliczny to odmiana pośrednia między ryżem białym a brązowym. Jego ziarna obrabiane są pod wysokim ciśnieniem, a następnie podaje się je działaniu pary wodnej. Taki Czytaj więcej
Prawoślaz lekarski jak sama nazwa wskazuje ma właściwości lecznicze, wspomaga głównie górne drogi oddechoe. Jest popularnym składnikiem syropu na kaszel. Jednak nie są to jedyne zastosowania tej rośliny. Prawoślaz lekarski – charakterystyka Prawoślaz lekarski znany jest już od starożytności, nasze prababcie wykorzystywały tę roślinę do produkcji domowych syropów na kaszel. Czytaj więcej
Dla wielu osób wspomagacze diety to nieodzowny element treningu, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Można się spytać – dlaczego? Czy sama dieta i ćwiczenia nie są wystarczające? Zapraszam do artykułu gdzie dowiecie się wszystkiego, co istotne na temat jednej z najpopularniejszych odżywek na rynku jaką jest białko. Warto będzie na sam początek wyjaśnić czym białko Czytaj więcej
Hibiskus to roślina kojarząca się nam przede wszystkim z przepięknymi, egzotycznymi kwiatami. Choć niektóre jej odmiany dostępne są również w Polsce, hibiskusy od dawna stanowią dla nas symbol szeroko pojętej egzotyki. Warto wiedzieć, że oprócz zachwycającego wyglądu, hibiskus może obdarować nas wieloma innymi, wspaniałymi właściwościami. Aby z nich skorzystać, wystarczy Czytaj więcej
Estragon jest przyprawą która dziko występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Nazwa pochodzi o francuskiego słowa „esdragon”, który oznacza małego smoka. Jej zastosowanie można znaleźć gównie w kuchni hiszpańskiej, niemieckiej oraz francuskiej. Ceniona jest zwłaszcza we Francji, gdzie jest okrzyknięta królem przypraw. Estragon – uprawa Estragon może być uprawiany w Czytaj więcej
Jęczmień to jedno z najstarszych oraz najważniejszych zbóż na święcie. Należy do roślin nasiennych, jednoliściennych. Obecnie, zboże zajmuje piąte miejsce, co do wielkości upraw na świecie. Okres wegetacji rośliny wynosi 90 dni, co umożliwia uprawianie jej w chłodnym klimacie. Jęczmień posiada wiele gatunków. Najczęściej uprawianą odmianą w Polsce, jest jęczmień zwyczajny. Czytaj więcej
Czas rozpocząć odliczanie! Niecałe 100 dni pozostało do najważniejszego wydarzenia branży ekoproduktów w Europie Środkowo-Wschodniej: targów NATURA FOOD i beECO. Świadome odżywianie, polityka zero waste, foodsharing, idea do it yourself – ciężko o bardziej aktualne tematy. Wszystkie z nich będzie można znaleźć w programie Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Czytaj więcej
Szampana i inne wina musujące otwieramy, by uczcić szczególne chwile, jak nadejście Nowego Roku, aby świętować osobiste sukcesy życiowe, a nawet po to, by uprzyjemnić zwyczajny dzień. Za każdym razem towarzyszy nam charakterystyczny dźwięk otwieranej butelki oraz niepowtarzalny, orzeźwiający, owocowy smak musującego wina z bąbelkami. Dziś przedstawiamy 5 najważniejszych Czytaj więcej
Cukier bardzo łatwo uzależnia, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych. Sacharozę trudno jest wyeliminować z diety – tym bardziej, że aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować potrzebuje energii. Jeżeli chcesz zrzucić nadmierne kilogramy, ale uwielbiasz słodkie przekąski, wypróbuj inulinę! To naturalny zamiennik cukru, którego spożywanie Czytaj więcej
Marakuja (znana też jako passiflora czy męczennica jadalna) to słodki egzotyczny owoc, który staje się coraz popularniejszy w naszym kraju. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do deserów, czy samodzielną przekąską, ale także charakteryzuje się szeregiem właściwości odżywczych i leczniczych. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i jak ją jeść? Marakuja – egzotyczny owoc z Czytaj więcej
Sok z buraków znany jest ze swoich niewiarygodnych możliwości leczniczych. Zawiera w sobie wiele składników odżywczych, o których nie mieliśmy pojęcia, a często je spożywamy, nawet na Wigilijnym stole też się znajdą. Czym jest burak? Tak na prawdę to bulwa korzeniowa buraka ćwikłowego. Pełni ona funkcję spichrzową. Jest ona magazynem substancji odżywczych, z którego Czytaj więcej
Wszyscy chyba znamy oregano, używany je do codziennych potraw. To niezwykła roślina o wielu zastosowaniach. Krótka historia oregano Oregano znane również jako lebiodka pospolita. Jej właściwości zauważyli już starożytni Grecy. Przykładali roślinę do bolących mięśni. Miało również zastosowanie przy ukąszeniach pająków i skorpionów. Mężczyźni używali go na porost włosów, Czytaj więcej
Ludzki organizm to niezwykle rozbudowana maszyna. Żeby móc działać w pełni sprawnie musi otrzymać wszelkie niezbędne składniki. Jak wiadomo podstawę prawidłowego funkcjonowania stanowią białka, węglowodany, tłuszcze oraz minerały i witaminy. Niedobór jednego z nich może prowadzić do licznych zaburzeń. Dlatego warto jest zwracać uwagę na to co i w jakieś ilości dostarczamy Czytaj więcej
Od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajani do słodkiego smaku. Pierwszy cukier pijemy razem z mlekiem matki. Dzieci jedzą bardzo dużo słodyczy, a prawie każdy słodzi przynajmniej jeden napój. Cukier, w różnej postaci, jest z nami na codzień. Dzś wiemy, że dostarczana ilość cukru jest bardzo duża, co przekłada się na liczne problemy zdrowotne. Dlatego coraz częściej w Czytaj więcej
Czy ktoś zna osoby, która nie lubi wanilii? My nie! Wanilia to standardowy smak lodów, budyniów, słodkich przekąsek i dodatków do napojów. Wanilia, uważana jest jako jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Pochodząca z Meksyku o charakterystycznym zapachu i smaku, zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Wanilia od XVI wieku dostarcza nam niezapomnianych doznań Czytaj więcej
Kabaczek, popularnie zwany też cukinią, to roślina, której właściwości mogą przynieść wiele dobrego naszemu zdrowiu oraz ogólnej kondycji organizmu. Sprawdź, jak uprawiać kabaczek. Dowiedź się też ile cennych składników odżywczych, witamin i minerałów posiada w sobie to niskokaloryczne, lekkostrawne i łagodnie smakujące warzywo. Kabaczek a cukinia Kabaczek i cukinia to Czytaj więcej
Kiwano inaczej ogórek afrykański lub rogaty tak naprawdę z dobrze nam znanym ogórkiem zielonym nie ma kompletnie nic wspólnego. To tropikalny owoc i prawdziwa bomba energetyczna. Co jeszcze kryje w sobie? Gdzie znajduje zastosowanie? Jego tajemniczy a zarazem egzotyczny wygląd budzi zainteresowanie. Owoc kiwano przywędrował do Europy stosunkowo niedawno, z Afryki. Jedni Czytaj więcej
Algi brunatne początkowo stanowiły dodatek do japońskich potraw, jednak później stały się częścią produktów sprzedawanych w aptekach i drogeriach. Są naturalnym źródłem witamin i minerałów, dlatego często są polecane przez dietetyków. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych chorób, na przykład chorób stawów lub serca, są też jednak składnikiem wspomagającym odchudzanie. Czytaj więcej
Jest bardzo łatwa w utrzymaniu przez co można ją znaleźć w przydomowych ogródkach i parkach. Na dodatek posiada zbawienne właściwości i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym dokładnie jest pigwa? Pigwa: charakterystyka Pochodząca z krajów azjatyckich pigwa jest znana również jako cydonia oblonga. Jej uprawa nie jest wymagająca dlatego cieszy się dość dużą popularnością Czytaj więcej
Wasabi nie jest chrzanem. Ta ostra przyprawa to w rzeczywistości starte kłącze rośliny z rodziny kapustowatych. Naturalnie rośnie w Japonii, Tajwanie i Korei. Swoją polską nazwę zawdzięcza podobnemu smakowi i zastosowaniu do polskiego chrzanu. Zastosowanie przyprawy Cała roślina jest jadalna. Jednak najczęściej wykorzystuje się jej łodygę oraz korzeń. W Europie dostępna Czytaj więcej