Odżywianie

Wyglądem przypominają polskie kopytka, choć można dostrzec między nimi różnicę. Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, które najczęściej wykonuje się z warzywnego puree, ziemniaków, sera lub mąki gryczanej. Są pożywne i idealnie nadają się jako dodatek do mięs i warzyw na obiad. Włosi przeważnie spożywają je z sosami typowymi dla makaronów. Jak wykonać włoskie gnocchi Czytaj więcej
Nasiona lnu są znane i cenione na całym świecie. Mają szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Len wykorzystywany jest jako roślina oleista, a olej uzyskiwany z jego nasion ma zastosowanie w kuchni i przemyśle. Najczęściej używany jest w celach leczniczych. Wspaniale sprawdza się jako element dekoracji, ponieważ rozkwita pięknymi, błękitnymi Czytaj więcej
Melasa, czyli gęsty syrop o ciemnobrązowej barwie został już zapomniany przez wielu z nas pomimo swoich cennych właściwości. Wszystko to wskutek popularyzacji innych słodzików takich jak erytrol, ksylitol itd. Syrop ten jest niczym innym niż odpadem powstającym przy produkcji cukru uznawanym za zbyt mało wartościowy, aby nadawał się do dalszego przetwarzania. Można ją z Czytaj więcej
Łosoś to jedna z najszlachetniejszych oraz najbardziej lubianych przez konsumentów ryb. W sprzedaży dostępne są zarówno łososie wywodzące się z hodowli, jak i te dziko pływające, zaś samą rybę można zakupić zarówno surową, jak i wędzoną. Która z tych ryb jest najzdrowsza? Dlaczego warto jeść łososia? Na te pytania, a także na kilka innych, odpowiemy […]Czytaj więcej
Drzewo moringa, zwane również drzewem długowieczności to roślina pochodząca z Indii, która charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami. Nie bez powodu zaliczana jest do grona najzdrowszych produktów (tzw. superfoods). Bogata w właściwości odżywcze posiada wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym. W niniejszym artykule kilka słów o tym, dlaczego Czytaj więcej
Są jedną z najdroższych przypraw na świecie. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny smak. Potrafią działać przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, stymulują odporność i działają odmładzająco. Ich wyjątkowe działanie znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Mowa tutaj oczywiście o truflach, wyjątkowych grzybach, które rosną pod ziemią. Czytaj więcej
Kumkwat jest owocem, o którym zapewne mało kto wie. Obecnie nie jest on zbyt popularny, ale coraz częściej można go kupić w marketach i osiedlowych sklepikach. Kumkwat to owoc cytrusowy, pochodzący z Chin, uprawiany w gorącym i wilgotnym klimacie. Owoce na pierwszy rzut oka przypominają pomarańcze – dlatego przez wielu nazywane są ,,złotymi pomarańczami”. Są Czytaj więcej
Cebula to idealny dodatek podkreślający smak wielu dań. Warzywo słynie ze swoich zdrowotnych właściwości na całym świecie. Poznajcie jej zastosowania i niezawodne sposoby na infekcje oraz przeziębienie! Cebula – właściwości Cebula jest znana od tysięcy lat, jest naturalnym lekiem stosowanym przez nasze babcie. Wielu ludzi nadal docenia jej zdrowotne właściwości i Czytaj więcej
Szczaw zwyczajny jest rośliną z rodziny rdestowatych. Nazywany jest również łąkowym. Występuje w wielu rejonach na świecie – w Polce na całym jej obszarze, jest u nas bardzo popularny. Spotkamy go na polach, łąkach i przydrożach, lubuje się w glebach bogatych w azot. Kwitnie od maja do czerwca. Znamy jego kilka odmian, takich jak: szczaw […]Czytaj więcej
Czosnek askaloński inaczej nazywany jest cebulą szalotką. Jest niewielki, a mimo to ma dużo niezwykłych właściwości. Uprawia się ją tak jak zwykłą cebulę, a jednak ma ona posmak czosnku. Pochodzi z Izraela i Palestyny, jednak ze względu na to, że najlepiej rośnie w niskich temperaturach, idealnie nadaje się do uprawy w naszym europejskim klimacie. Sprawdź […]Czytaj więcej
Żeń-szeń właściwy, nazywa również ginsengiem lub wszechlekiem, jest gatunkiem reliktowej byliny z rodziny araliowatych. Niegdyś rósł dziko na północy Półwyspu Koreańskiego, w Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji. Na przestrzeni lat jednak, naturalny obszar jego występowania skurczył się do terenów Rosji i Chin. W 1975 roku trafił na listę gatunków zagrożonych. Czytaj więcej
To fantastyczne zielone warzywo pochodzi z Meksyku oraz z Ameryki Południowej i należy do rodziny dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch jako zucca, czyli dynia. Często też nazywana jest kabaczkiem. W swoich odmianach może być żółta, pasiasta lub ciemnozielona. W uprawie wymaga żyznej i dobrze nawodnionej gleby. Jest dość odporna na szkodniki, więc nie wymaga […]Czytaj więcej
Jest najzdrowszym i najdroższym miodem na ziemi. Zbiera się go tylko raz w roku, przez co uzyskanie nawet niewielkiej ilości jest sporym wyzwaniem. Co więcej, wytwarzające go pszczoły żyją niezwykle krótko, a w ciągu swojego niedługiego życia, jedna pszczoła produkuje tylko jedną łyżeczkę miodu. Dodatkowo, ma on właściwości lecznicze, pomimo, że sam w sobie nie […]Czytaj więcej
Persymona znana jako kaki czy hurma posiada wiele wartości zdrowotnych. Od wieków znana jest w Chinach i Japonii. Jakie właściwości i zastosowanie ma owoc kaki? Odpowiedzi poniżej. Hurma czym jest? Hurma wschodnia (Diospyros kaki) jest gatunkiem drzewa z rodziny hebankowatych i uprawiana jest w Chinach. Drzewo to osiąga 12 m wysokości. Ma okrągłą lub wyciągniętą […]Czytaj więcej
Lato przynosi nam bogactwo plonów w postaci słodkich i nie tylko owoców oraz warzyw. Każdy owoc zerwany w tym okresie to bogactwo witamin i minerałów. Jest to okres kiedy można niemal bezkarnie objadać się owocami. Jakie wartości czerwonej porzeczki są szczególnie doceniane? Czerwona porzeczka to źródło takich substancji jak: witaminy A, C, E, żelazo, potas, […]Czytaj więcej
Monotonne posiłki mogą stać się zmorą każdej pani domu. Z drugiej strony przygotowanie potrawy zdrowej, smacznej a do tego niecodziennej nie stanowi łatwego zadania. Czasem warto sięgnąć po znane i pozornie „nieciekawe” produkty, aby odkryć ich nowe możliwości. Jednym z ciągle niedocenianych artykułów jest mąka jaglana. Mąka jaglana – podstawowe informacje, właściwości Czytaj więcej
W ostatnim czasie w Polsce dość popularna stała się uprawa drzewek oliwnych. Bardzo często jednak nie przetrwają one nawet jednego sezonu, a to oczywiście z powodu złej pielęgnacji. Warto więc zainteresować się odpowiednią uprawą tej rośliny, gdyż przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia. Co to jest w ogóle oliwka europejska? Oliwka europejska (inaczej: drzewo […]Czytaj więcej
Portulaka warzywna – inaczej pospolita – jest rośliną, która występuje niemalże na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom leczniczym, znalazła zastosowanie w kosmetyce i ziołolecznictwie, a dzięki nietuzinkowemu smakowi – również w kuchni. Portulaka warzywna – co to? Do Polski portulaka warzywna najprawdopodobniej przywędrowała z Azji. Jej wygląd jest raczej niepozorny Czytaj więcej
Groch zwyczajny jest uprawiany w różnych rejonach świata. Posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Co powinniśmy jeszcze wiedzieć o grochu zwyczajnym? Groch zwyczajny (łac. Pisum sativum L.) jest rośliną pnącą jednoroczną. W sprzyjających warunkach osiąga wysokość do 2 m. Należy do rodziny roślin bobowatych. Istnieje kilkanaście odmian Czytaj więcej
Sezon na rabarbar rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do końca czerwca. Oficjalnie jest uznawany za warzywo, jednak kojarzy się bardziej z owocem (za sprawą słodkich kompotów i ciast). Zwany jest też rzewieniem. Rabarbar – uprawa rośliny Rabarbar od wieków uprawiany był w Azji Środkowej i w południowej części Syberii w celach wyłącznie leczniczych. […]Czytaj więcej