Odżywianie

Ceniona roślina, która przywędrowała do Polski ze słonecznej Bułgarii. Wzbogaca smak wielu mięsnych potraw, choć idealnie komponuje się także, jako dodatek do serów, sałatek czy fasoli. Jej aromatyczny zapach, nadaje daniom ziołowy zapach, a także zaledwie szczypta, potrafi nadać wyrazisty smak. Czubryca – właściwości odżywcze Jej właściwości lecznicze także są Czytaj więcej
Jeden z najbardziej cenionych produktów zdrowego żywienia i diet – czerwona herbata. Uznawana za „pogromcę tłuszczu”. Rośnie w południowo – wschodnich Chinach i na Tajwanie. Jednak wszystko co czyni ją wyjątkową to właściwości odżywcze i zdrowotne wpływające na funkcjonalność organizmu. Wszystko w tym artykule. Czerwona herbata właściwości obniża poziom cholesterolu Czytaj więcej
W okresie letnim, czyli pełnym rozkwicie owoców sezonowych, mamy okazję na wykorzystanie ich do różnego rodzaju przetworów. Jednym z nich jest nalewka malinowa, która nie tylko dobrze smakuje, ale ma również wiele właściwości zdrowotnych. Przynosi ulgę przy wielu dolegliwościach i co najważniejsze, można ją wykonać samodzielnie, w domowym zaciszu. Na wódce lub spirytusie- Czytaj więcej
‘Orzech zbyt twardy do zmiażdżenia w dłoni’, tak orzechy pekan nazywali Indianie. Jak sama nazwa wskazuje orzech posiada bardzo twardą skorupę, jest zbliżona grubością oraz kształtem do, najbardziej znanego – orzecha włoskiego. Ta odmiana coraz częściej jest wybierana, ze względu na swoje właściwości oraz łatwą dostępność. Jak każdy orzech jest, produktem Czytaj więcej
Pewnie każdy zadał sobie kiedyś to pytanie i zastanawiał się jak to właściwie z tym jest. Zazwyczaj słyszy się o szkodliwości ponownie zamrożonej żywności, ale czy faktycznie jest się czego obawiać? Czemu właściwie służy mrożenie żywności? Jest to bardzo skuteczna forma przechowywania produktów spożywczych. Pod względem biologicznym stanowi jedną z najkorzystniejszych Czytaj więcej
Japońska dieta jest powszechnie uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawą naturalnych, świeżych składników oraz potraw, które są niskokaloryczne i zawierają niewiele tłuszczów. Korzyści takiej diety to przede wszystkim mniejsze ryzyko wielu rodzajów chorób, a także pomoc w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Nic zatem dziwnego, że popularność tradycyjnej japońskiej Czytaj więcej
Coraz większą popularność zdobywają bataty, czyli słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Szacuje się, że istnieje około 400 odmian batatów różniących się między innymi zabarwieniem. Ich dostępność w Polsce jest dość ograniczona, gdyż raczej spotykamy się z tymi o żółtej, bądź czerwonej skórce. W praktyce nie są zupełnie podobne do znanych nam Czytaj więcej
Na polskim rynku wśród osób, które propagują zdrowe odżywianie, modna stała się babka płesznik, dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym i odchudzającym. Babka płesznik (Plantago psyllium L.), to roślina, która pochodzi z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego (stąd inna nazwa – babka śródziemnomorska), północnej Afryki i zachodniej Azji. Jest też uprawiana w Europie, Czytaj więcej
Owoce sezonowe to doskonała opcja na wzbogacenie naszej diety. Można dodać je do posiłku, ale też wykonać różnego rodzaju przetwory, które pozwolą im zostać z nami na dłużej. Do grupy takich owoców należą czereśnie, które są nie tylko smaczne, ale też zawierają wiele witamin i właściwości zdrowotnych. Czereśnie i ich właściwości Jeżeli chodzi o właściwości […]Czytaj więcej
Około 140 milionów lat temu pojawiły się na Ziemi pierwsze pszczoły. Miód, który produkowały, był uznawany za atrybut faraona, a one same otrzymały miano „boskich posłańców”. Cieszył się ogromną popularnością. O jego korzystnych walorach w swoich pracach wspominali: Hipokrates, Pitagoras oraz Homer. W Babilonie, święte budowle stawiano w miejscach „poświęconych” miodem, a Czytaj więcej
Sezon na truskawki ruszył pełną parą. Zapewne u wielu z Was goszczą one w domach niemal codziennie. Dzieje się tak ze względu na ich dużą i łatwą dostępność na rynku oraz stosunkowo niską cenę w porównaniu do wcześniejszych lat. W tym roku rolnicy trudzący się uprawą truskawek przeżywają wyjątkowo dobry okres. W związku z tym, […]Czytaj więcej
Czystek to rodzaj zioła, które cechuje się specyficznymi, wysokimi i ozdobnymi krzewami. Powszechnie widnieje też pod nazwą “róża skalna”, a największą popularność zdobył w Europie południowo-wschodniej. Spotkać go możemy wszędzie, bowiem rośnie dziko w min. słonecznej Grecji, we Włoszech czy Francji. Ze względu na swoje delikatne, kolorowe kwiaty, wzbudzał zainteresowanie Czytaj więcej
Halibut to bardzo popularna ryba pochodzącą z rodziny flądrowatych. Ze względu na znakomity smak, małą ilość ości, dużą zawartość białka oraz innych wartości odżywczych bardzo często gości na naszych stołach. Halibut ile kosztuje, kalorie Halibut to jedna z droższych ryb, której cena waha się w granicach od 40 do 60 złotych za kilogram, jednak ze […]Czytaj więcej
Ocet balsamiczny to pochodzący z Włoch ocet winny wyprodukowany z gotowanego moszczu winogronowego. Powstały sok przelewany jest do drewnianych beczek, w których następnie zachodzą różnego rodzaju procesy, które nadają mu specyficzny smak i aromat. Na rynku możemy znaleźć wiele rodzajów octu balsamicznego, różniących się zarówno ceną, jak i jakością. Warto więc pamiętać, Czytaj więcej
Kalarepa jest warzywem należącym do kapustnych roślin warzywnych. Zawiera pierwiastki mineralne, ważne dla zdrowia witaminy i substancje chroniące organizm przed nowotworami. Zażywanie jej przynosi wiele korzyści dla funkcjonalności ciała. Dlatego warto się z tym liczyć i jak najszybciej wprowadzić do jadłospisu! Kalarepa i jej wartości odżywcze Kalarepę można uznać za Czytaj więcej
Smalec gęsi – zdrowy tłuszcz, który pomoże w walce z cholesterolem, uśmierzy bóle reumatyczne i poprawi kondycję skóry. Smalec wytapiany z gęsiny kojarzy się raczej z ciężką, wysoce kaloryczną kuchnią, którą z pewnością powinny omijać osoby borykające się z problemem wysokiego cholesterolu – nic bardziej mylnego! Otóż gęsi tłuszcz to zdrowy dodatek, który posiada wiele Czytaj więcej
Olej z krokosza barwierskiego, inaczej olej krokoszowy, ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wartościowego kwasu linolowego. Wyciąg z tłoczonych na zimno nasion tej rośliny doskonale wpływa na nasze zdrowie, zwiększając odporność organizmu oraz dbając o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu i układu krążenia. Olej krokoszowy jest bezbarwny i Czytaj więcej
Makrela jest jedną z ryb tłustych, zawierającą cenne minerały, wartości odżywcze i i kwasy omega 3. Można w niej znaleźć cenną witaminę D i selen odpowiedzialny za procesy metaboliczne organizmu i funkcjonowanie enzymów. Jest jednym ze specjałów smakoszy ryb i doskonałym pomysłem, by przyrządzić obiad na kilka sposobów. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze makreli Czytaj więcej
Winogrona to prawdziwa skarbnica zdrowia, z której ludzkość korzysta już od kilku tysięcy lat. Każda część rośliny ma nam coś ciekawego do zaoferowania. Już w piątym tysiącleciu przed naszą erą zorientowano się, że owoc ma dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Medycyna niekonwencjonalna zalecała leczenie sokiem i winem. Kuracji winogronowych jest tak wiele, że w łonie Czytaj więcej
Czarci pazur jest rośliną niepozorną, płożącą się, dorastająca do około 150 cm długości. Harpagophytum procumbens, czyli czarci pazur występuje w rejonie Afryki Południowej. Wykorzystywany w lecznictwie jest korzeń tej rośliny, która ma prozdrowotne właściwości. Zawdzięcza je licznym substancjom o charakterze leczniczym. Czarci pazur jest wykorzystywany do produkcji Czytaj więcej