Home Archive by category Odżywianie (Page 2)

Odżywianie

Najcenniejsze drewno w lesie, właściwości lecznicze, magiczna moc, symbol siły… Tak właśnie można w kilku słowach opisać dąb szypułkowy. Wydawać, by się mogło, że gatunek ten jest drzewem jak każde inne. Niegdyś jednak wierzono w jego wyższą siłę, stawiano go w hierarchii na najwyższym szczeblu. Dąb ten określano mianem bóstwa wśród pozostałej roślinności drzewnej. Czytaj więcej
Babka jajowata jest rośliną należącą do gatunku roślin babkowatych, występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych, głównie w rejonach Hiszpanii i Wysp Kanaryjskich. Uprawiana jest w Brazylii, Pakistanie i USA, spotykana jest także na polskich łąkach. Babka jajowata ma wiele zastosowań, najbardziej znanym i cenionym jest jej zbawienny wpływ na układ Czytaj więcej
Ciężko pomylić jego charakterystyczny smak i zapach. Zwykle sypiemy nim hojnie ziemniaki, ale koperek jest wdzięcznym składnikiem sałatek, dodatkiem do zup czy sosów. Mało tego, bo ta niepozorna roślina ma niebywałe właściwości prozdrowotne, co sprawia, że stosuje się go z powodzeniem jako naturalne lekarstwo. Jest ponadto dostępny w każdym sklepie spożywczym i na każdym Czytaj więcej
Pochodzi z Chin. Od wielu lat wykorzystuje się go w medycynie naturalnej i kosmetologii. Miłorząb japoński (bo o nim mowa) posiada wiele leczniczych właściwości. Gdzie jeszcze znajduje zastosowanie? Dlaczego warto po niego sięgnąć? Miłorząb japoński (nazywany także miłorzębem dwuklapowym i dwudzielnym oraz miłorzębem chińskim) jest jedną z najstarszych roślin na ziemi. Czytaj więcej
Skrzy polny rosnący na dziko jest jedną z najlepszych darmowych aptek na świecie. Wachlarz właściwości pomaga uporać się z najmniejszymi dolegliwościami, ale także z szeregiem tych poważnych i bardziej wymagających leczenia schorzeń. Warto przybliżyć postać jodełki, której nie powinno zabraknąć w zaciszu naszego domu w przypadku zwolnionego metabolizmu, stanach zapalnych Czytaj więcej
Pochodząca z indonezyjskich Wysp Korzennych przyprawa znana i używana jest w polskich domach od wielu lat. Ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze nie może jej zabraknąć w żadnej apteczce bądź szafce z przyprawami. Zapoznaj się z niesamowitą mocą goździków i sposobami ich zastosowania w życiu codziennym. Charakterystyka goździków Goździki są wysuszonymi pąkami Czytaj więcej
Olej rydzowy, kiedyś był znany głównie dzięki zastosowaniu w kuchni. Obecnie zapomniany, powoli wraca do łask. Co ciekawe olej rydzowy nie ma nic wspólnego z popularnym grzybem, jego nazwa pochodzi z nasion lnicznika siewnego, które zawierają w swoim składzie wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Lnicznik siewny ma wiele innych nazw. Określa się go Czytaj więcej
Ryby posiadają liczne właściwości zdrowotne oraz składniki odżywcze. Podawane w różnorodnych formach, coraz częściej zastępują nam zwykłe posiłki składające się z mięsa drobiowego czy wieprzowego. W znacznym stopniu wpływają one na nasze zdrowie, jednocześnie zapobiegając chorobom układu krążenia, miażdżycy czy alergiom i nowotworom. Ryby, a zwłaszcza morskie, są Czytaj więcej
Wiele osób sezam może kojarzyć z chałwą lub sezamkami. Jednakże te niepozorne nasionka kryją w sobie szereg właściwości odżywczych, dzięki którym już od dawna wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również w medycynie czy kosmetyce. Co takiego ma w sobie czarny sezam i jak najlepiej go wykorzystać? Czarny sezam – charakterystyka Czarny sezam należy […]Czytaj więcej
Dobroczynne właściwości prawoślazu są znane już od starożytności. Najczęściej jest on stosowany pod postacią syropu. Przetwarzać można zarówno korzeń rośliny, jak i jej kwiaty i liście. Prawoślaz wykazuje pozytywne działanie na górne drogi oddechowe, układ pokarmowy czy skórę. Jakie właściwości ma prawoślaz i gdzie najczęściej znajduje zastosowanie? Tego dowiecie się z Czytaj więcej
Wiele źródeł podaje, że był jednym z głównych pokarmów Wikingów. Do tego ma niską zawartość kaloryczną i jest po prostu dietetycznym hitem. Mowa o skyr czyli mlecznym przysmaku. Czy rzeczywiście jest lepszy od naturalnego jogurtu? Jogurt skyr Skyr to islandzki wyrób mleczarski. Tradycyjny skyr wyrabiano z surowego mleka, a obecnie produkuje się go z odtłuszczonego […]Czytaj więcej
Jak sama nazwa wskazuje – powstaje z nektaru kwiatów malin. Należy do najbardziej cenionych, ale zarazem najrzadziej spotykanych wyrobów tego typu. Trudno go zdobyć, ponieważ maliny mają krótki okres wegetacyjny, a pasieki musiałyby stać obok plantacji tych roślin. Jest to produkt niezwykle wartościowy, wyróżnia się wspaniałym aromatem kwiatów, ma właściwości prozdrowotne. Czytaj więcej
Świat jest pełen miłośników kawy, którzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez parującej filiżanki lub kubka tego wyjątkowego napoju. Utarło się także przekonanie, że poznając nową osobę, warto ją zaprosić właśnie na kawę. Ta uniwersalna używka ma wiele plusów, jednak obrosły ją liczne mity. Rodzić się więc może pytanie, czy napar ten jest dobry dla […]Czytaj więcej
Gorczycę znamy przede wszystkim jako podstawowy składnik musztardy. W rzeczywistości, oprócz walorów smakowych, posiada ona również szereg właściwości zdrowotnych. Gorczyca znana jest między innymi jako remedium na problemy reumatyczne i zaburzenia pokarmowe. Poznaj rodzaje nasion gorczycy i ich zastosowanie! Czym jest gorczyca? Gorczyca to roślina zaliczająca się do Czytaj więcej
Sól to związek, który znajduję zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Wykorzystywana jest także w kosmetyce. Sól kłodawska jest niejodowaną solą kamienną i wydobywa się ją w kopalni soli, w Kłodawie. Jest to jedna z najpopularniejszych soli w Polsce. Sól kłodawska – jej pochodzenie Jak już wspomnieliśmy, sól kłodawska wydobywana jest w Kłodawie, która leży Czytaj więcej
Cząber górski jest rośliną pochodzącą z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Jego właściwości podobne są do tych posiadanych przez cząber ogrodowy, jednak cząber górski ma bardziej intensywny zapach z powodu większej ilości olejków eterycznych. Posiada właściwości lecznicze, a oprócz tego może być również używany w kuchni jako przyprawa do potraw. Cząber górski – Czytaj więcej
Sięgając po nasiona babki jajowatej, lnu i babki płesznik dostarczamy organizmowi błonnika witalnego. Ten suplement diety uważany jest za pomocnika w walce z otyłością oraz problemami układu pokarmowego. Jakie inne właściwości posiada ten naturalny składnik i kiedy powinniśmy na niego uważać? Czym jest błonnik witalny? Są to włókna roślinne pozyskiwane wyłącznie z Czytaj więcej
Shiitake grzyby należące do rodziny pieczarkowców. Po polsku ich nazwa brzmi twardnik japoński lub twardziak jadalny. Występuje na terenach Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii, na Półwyspie Indochińskim. W Chinach i Japonii grzyb ten jest grzybem uprawianym w szklarniach i na wolnym powietrzu. Owocniki wyrastają w grupach, na martwym drewnie liściastym. Główny składnik Czytaj więcej
Ocet winny jest niezwykle popularnym dodatkiem do potraw, którym nadaje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Najczęściej podaje się go tworząc sosy sałatkowe, marynaty mięsne czy gulasze. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu ocet ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego jeszcze warto stosować go w kuchni? Ocet winny powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej Czytaj więcej
Witamina B3, zwana także PP, kwasem nikotynowym i niacyną, pełni bardzo ważne role w organizmie. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego i mózgu, syntetyzowanie hormonów płciowych. Czym jest niacyna? Jak rozpoznać jej niedobór lub nadmiar? I w jakich produktach występuje? Niacyna – rola w organizmie Witamina B3 jest witaminą z grupy B. Należy do Czytaj więcej