Home Archive by category Odżywianie (Page 19)

Odżywianie

Obie przyprawy są odpowiedzialne za złoty, niepowtarzalny kolor potrawy. Dodatkowo, zarówno szafran jak i kurkuma posiadają swoiste właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Którą zatem wybrać? Właściwości szafranu Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie: kilogram szafranu kosztuje nawet do kilku tysięcy złotych, dlatego w wielu kręgach jest uważany Czytaj więcej
Rokitnik zwyczajny jest dosyć mało znaną i uprawianą rośliną. Występuje przeważnie w nadbrzeżach rzek i mórz,wszędzie tam, gdzie ma stały dostęp do wody, dlatego jego owoce potrafią być zdatne do spożycia przez całą zimę,aż do wiosny. Jest to roślina o dosyć cierpkim smaku a jej owoce to małe pomarańczowo-czerwone kuleczki. Roślina ta z powodzeniem jest […]Czytaj więcej
Mleko kozie staje się coraz bardziej popularne nie tylko jako baza do popularnych serów, ale jako modny zamiennik mleka krowiego. Ma specyficzny smak i zapach, nie zawiera laktozy i jest wyjątkowo lekkostrawne. Jakie są inne zalety tego rodzaju mleka i czy warto je pić? Sprawdzamy! Warto zacząć od tego, że mleko kozie może być dobrym […]Czytaj więcej
Ananas to owoc, który jest szczególnie ważny. Obok wspaniałego smaku, posiada również właściwości odżywcze. Przede wszystkim zawiera duże zawartości magnezu, miedzi i biotyny, która jest bardzo potrzebna dla dobrego funkcjonowania organizmu. Jednak osoby, które mają wrzody lub problemy z dwunastnicą, nie powinny go jeść zbyt często. W dużej ilości mogą być też szkodliwe Czytaj więcej
Kopalnie soli w Bochni i Wieliczce są jednymi z najstarszych w Polsce. Wydobywana z nich sól już od czasów Kazimierza Wielkiego, a wiec od wieku XIV, była ceniona i wykorzystywana na różne sposoby. Warto więc również i dzisiaj docenić i poznać jej walory, aby móc w pełni czerpać z jej dobrodziejstw. Sól jodowo-bromowa, bo tak […]Czytaj więcej
Kto z Was zna cebulowy syrop na kaszel? Kto z Was pije wodę z cytryną na czczo? To jedne z najbardziej popularnych eliksirów i trunków, które stosujemy w domowym zaciszu – mają nas odchudzić, oczyścić, wyleczyć, załagodzić ból. W zestawianiu tych “babcinych” sposobów powinna znaleźć się także szklanka wody imbirowej. Już śpieszymy z odpowiedzią dlaczego! […]Czytaj więcej
Nie bez powodu alkohol był dawniej uznawany za środek leczniczy. Nasi przodkowie, gdy chorowali, poili się różnymi nalewkami i naparami. Mimo upływu lat niektóre napoje alkoholowe niezmiennie zachowują swoje dobroczynne właściwości, które, umiejętnie i z umiarem wykorzystywane, mogą pomóc nam cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją. Jednym z takich napojów jest koniak – Czytaj więcej
Hodowla krów w gospodarstwach domowych zapoczątkowała wyrób swojskiego sera, do dzisiaj na targowiskach można dostać produkowany ekologicznie twaróg. Smak tak sporządzonego nabiału często wspominają nasze babcie, które niegdyś same go robiły, dlatego najczęściej przepis na domowy ser przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wprawdzie, jeśli starsze pokolenie nie zdołało Czytaj więcej
Każdy kto chce się zdrowo odżywiać, wcześniej czy później stanie przed pytaniem: co lepsze- słodzik czy cukier? O ile o szkodliwości cukru napisano wiele opasłych tomów, o tyle kwestia słodzików pozostaje ciągle nierozstrzygnięta. Cukier obwinia się o powodowanie cukrzycy, nowotworów, miażdżycy oraz poważnej plagi współczesności- otyłości. Naukowcy nie mają co do tego Czytaj więcej
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale zwykle mamy najmniej czasu na jego przygotowanie, a dzięki zjedzeniu śniadania mamy energię do działania, jesteśmy pobudzeni i nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Zdrowe śniadanie powinno być bogate w błonnik i witaminy, czyli zawierać produkty zbożowe, owoce lub warzywa. Zatem jak szybko przygotować zdrowe i pożywne Czytaj więcej
Wielu z nas nigdy w ogóle nie słyszało o kaszy jaglanej, nie mówiąc już o jej wypróbowaniu. Należy ona do produktów bezglutenowych, co jest dość niezwykłe biorąc pod uwagę to, iż należy do zbóż. Ponadto proso jest bardzo łatwo strawne, posiada odczyn zasadowy (nie zakwasza organizmu) oraz właściwości prebiotyczne. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że idealnie […]Czytaj więcej
Czy powinno się pić jakiekolwiek płyny podczas spożywania posiłków? Większość dietetyków i nie tylko twierdzi, że należy pić 15-30 min. przed posiłkiem lub dopiero 1,5-2 godz. po posiłku. Podawanie płynu 15 – 30 minut przed posiłkiem jest pomocne dla osób, które się odchudzają. Płyn (najlepiej woda gazowana bądź herbata zielona, owocowa lub ziołowa) wypełni żołądek Czytaj więcej
Czosnek niedźwiedzi jest nazywany inaczej czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Ta odmiana czosnku była znana już w średniowieczu, a odkryta została przez plemiona starogermańskie. Jego nazwa wiąże się z legendą mówiącą, że ta właśnie roślina miała być pierwszym posiłkiem niedźwiedzia, który budzi się z zimowego snu. Mimo tego, że czosnek niedźwiedzi wcale nie Czytaj więcej
Czy zdarzyło Ci się po kilku godzinach pracy ok godziny 10-11 poczuć zmęczenie, spadek energii, ból głowy, rozdrażnienie ? Sięgałeś wtedy do szuflady po batonika, słone przekąski czy ratowałeś się kawą z cukrem. Reakcja ta jest spowodowana spadkiem glukozy we krwi, który ma miejsce kilka godzin od spożycia śniadania. Ponieważ to jest właśnie czas na […]Czytaj więcej
Kapusta jest cennym źródłem witaminy C. Zawiera też duże ilości glutaminy, aminokwasu, który występuje w jelitach, o właściwościach przeciwzapalnych. Jest to źródło indolo-3-karbinolu lub I3C, przekształcanego w DIM w jelitach. Indolo-3-karbinol jest też silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga detoksykację wątroby. W badaniu opublikowanym przez BMC Gastroenterology w Czytaj więcej
Dietetycy zwracają uwagę, że odpowiednia dieta jest niezbędnym elementem naszego codziennego życia. Nie tylko z uwagi na utrzymywanie prawidłowej wagi, ale także ze względu na dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Najczęściej mówi się o tym, aby codziennie zjadać 5 posiłków. Jednak nie każdy ma na to czas, więc jak się za to zabrać? 1. […]Czytaj więcej
Niepozorna roślinka, a z jak szerokim pasmem właściwości leczniczych, mowa tutaj o zapomnianym przez wiele osób – chmielu zwyczajnym. Właściwości o, których wiedzą nie liczni. Posiada bardzo bogatą zawartość licznych substancji takich jak olejki chmielowe, garbniki, białko czy związki mineralne. W Polsce możemy go spotkać na podmokłych terenach, jest również Czytaj więcej
Pochodząca z Azji Środkowej oraz Bliskiego Wschodu soczewica, z uwagi na duże strąki, zaliczana jest do roślin strączkowych, choć w systematyce figuruje jako roślina motylkowa. Uznawana jest ona za jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka na pokarm. Stanowiła ona podstawę diety starożytnych Rzymian, Greków oraz Egipcjan. Ze względu na panujące stereotypy o Czytaj więcej
Jest to produkt, który nie jest zbyt popularny na rynku. Mąka amaratusowa, jest wyrabiania z nasion szkarłatu. Ten produkt pojawił się dość dawno, pod względem składników odżywczych jest bardzo pozytywny. Taka mąka, nie zawiera glutenu i dlatego jest bardzo polecana szczególnie dla osób z nietolerancja glutenu. Ma również skwalen, który opóźnia procesy związane z Czytaj więcej
Kiwi, to owoc, który jest bardzo dobrze znany. Posiada włochatą skórkę, z włoskami oraz zielony miąższ z dużą ilością pestek. To zaskakuje, że posiada tyle właściwości, niezbędnych dla funkcjonowanie organizmu. Bierze się z mało znanego drzewa o nazwie, aktinidia. Jej korzenie do Chiny, chociaż była uprawiania w różnych państwach azjatyckich. Jednak, najbardziej ten Czytaj więcej