Home Archive by category Odżywianie (Page 16)

Odżywianie

Czosnek niedźwiedzi jest nazywany inaczej czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Ta odmiana czosnku była znana już w średniowieczu, a odkryta została przez plemiona starogermańskie. Jego nazwa wiąże się z legendą mówiącą, że ta właśnie roślina miała być pierwszym posiłkiem niedźwiedzia, który budzi się z zimowego snu. Mimo tego, że czosnek niedźwiedzi wcale nie Czytaj więcej
Czy zdarzyło Ci się po kilku godzinach pracy ok godziny 10-11 poczuć zmęczenie, spadek energii, ból głowy, rozdrażnienie ? Sięgałeś wtedy do szuflady po batonika, słone przekąski czy ratowałeś się kawą z cukrem. Reakcja ta jest spowodowana spadkiem glukozy we krwi, który ma miejsce kilka godzin od spożycia śniadania. Ponieważ to jest właśnie czas na […]Czytaj więcej
Kapusta jest cennym źródłem witaminy C. Zawiera też duże ilości glutaminy, aminokwasu, który występuje w jelitach, o właściwościach przeciwzapalnych. Jest to źródło indolo-3-karbinolu lub I3C, przekształcanego w DIM w jelitach. Indolo-3-karbinol jest też silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga detoksykację wątroby. W badaniu opublikowanym przez BMC Gastroenterology w Czytaj więcej
Dietetycy zwracają uwagę, że odpowiednia dieta jest niezbędnym elementem naszego codziennego życia. Nie tylko z uwagi na utrzymywanie prawidłowej wagi, ale także ze względu na dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Najczęściej mówi się o tym, aby codziennie zjadać 5 posiłków. Jednak nie każdy ma na to czas, więc jak się za to zabrać? 1. […]Czytaj więcej
Niepozorna roślinka, a z jak szerokim pasmem właściwości leczniczych, mowa tutaj o zapomnianym przez wiele osób – chmielu zwyczajnym. Właściwości o, których wiedzą nie liczni. Posiada bardzo bogatą zawartość licznych substancji takich jak olejki chmielowe, garbniki, białko czy związki mineralne. W Polsce możemy go spotkać na podmokłych terenach, jest również Czytaj więcej
Pochodząca z Azji Środkowej oraz Bliskiego Wschodu soczewica, z uwagi na duże strąki, zaliczana jest do roślin strączkowych, choć w systematyce figuruje jako roślina motylkowa. Uznawana jest ona za jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka na pokarm. Stanowiła ona podstawę diety starożytnych Rzymian, Greków oraz Egipcjan. Ze względu na panujące stereotypy o Czytaj więcej
Jest to produkt, który nie jest zbyt popularny na rynku. Mąka amaratusowa, jest wyrabiania z nasion szkarłatu. Ten produkt pojawił się dość dawno, pod względem składników odżywczych jest bardzo pozytywny. Taka mąka, nie zawiera glutenu i dlatego jest bardzo polecana szczególnie dla osób z nietolerancja glutenu. Ma również skwalen, który opóźnia procesy związane z Czytaj więcej
Kiwi, to owoc, który jest bardzo dobrze znany. Posiada włochatą skórkę, z włoskami oraz zielony miąższ z dużą ilością pestek. To zaskakuje, że posiada tyle właściwości, niezbędnych dla funkcjonowanie organizmu. Bierze się z mało znanego drzewa o nazwie, aktinidia. Jej korzenie do Chiny, chociaż była uprawiania w różnych państwach azjatyckich. Jednak, najbardziej ten Czytaj więcej
Gojnik rośnie w górach na dużych wysokościach, dlatego też jest niezwykle czystą i niezanieczyszczoną przez smog rośliną. Jej wyciąg nazywa się herbatą górską bądź grecką, jako że to właśnie ten kraj zapoczątkował jej picie. Już Hipokrates (jeden z najwybitniejszych osobistości w historii medycyny), który przecież żył w I w n.e. opisał jej fantastyczne właściwości Czytaj więcej
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się czym jest super żywność, czyli tzw. „super food”? Jeśli nie, już Wam mówię. Jest to lista nieprzetworzonych produktów, którym przypisywane są wyjątkowe właściwości odżywcze. Do takiej listy należą m.in. surowe ziarna kakao, czyli takie które nie są poddawane wysokiej temperaturze – nie są prażone ani palone – tylko wyłącznie Czytaj więcej
Główne zalety buraka to nie tylko dostępność i niska cena, ale także bogactwo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa podczas gotowania tracą część wartości odżywczych, dlatego warto przyrządzać z nich świeżo wyciśnięte soki. Jakie posiada właściwości? Sok z buraka doskonale sprawdzi się przy oczyszczaniu ciała z toksyn. Burak zawdzięcza Czytaj więcej
Chlorella czyli słodkowodna alga, która ma zadanie oczyszczać nasz organizm jednak posiada także wiele innych przydatnych zastosowań. Ma ona wiele witamin, minerałów mających dobry wpływ na nas oraz nasze prawidłowe funkcjonowanie a dodatkowo duża dawka energii i poprawienie wyglądu skóry. W zestawie tyle korzyści z tak małej roślinki. Znajdziemy w niej dużą ilość witaminy Czytaj więcej
Aronia to jeden z owoców, który jest uważany za jedną z największych bomb witaminowych, stosunkowo niedawno naukowcy odkryli niesamowite właściwości lecznicze tej rośliny. Początkowo aronia była tylko sprowadzana do Polski z krajów Ameryki Północnej jednak w klimacie europejskim zakorzeniła się równie dobrze! Z aronii wyrabia się dżemy, przetwory, soki czy syropy. Jednak Czytaj więcej
Mleko acidofilne, znane również pod nazwą “fermentowany kefir”, zostało wzbogacone w Lactobacillus acidophilus bądź inne, przyjazne dla organizmu kultury bakterii, takie jak Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium bifidum czy Streptococcus theromphilus. Co ciekawe, posiada ono konsystencję maślanki oraz tworzone jest w prawie identyczny sposób co jogurt, dając Czytaj więcej
Gdy przeziębienie zaczynało dokuczać, nasze babcie często stosowały syrop z cebuli, który jest znany już od bardzo dawna jako jedno z najlepszych domowych lekarstw. Nie bez powodu mikstura ta gości w wielu domach od dłuższego czasu. Cebula zawiera mnóstwo substancji bakteriobójczych, łagodzących oraz silnie dezynfekujących. Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa Czytaj więcej
Mała bomba bogatych wartości odżywczych. Rzodkiewki są posiadaczkami dużej ilości potasu, związków siarki, pomagają walce z wypadającymi włosami i łamiącymi się paznokciami. Polecana w walce z niestrawnością oraz na pobudzenie apetytu. Rzodkiewka pomoże w dolegliwościach układu pokarmowego, pobudza łaknienie i trawienie,wspomaga pracę wątroby. Popularność rzodkiewka Czytaj więcej
Dzieci i młodzież w obecnych czasach, mają bardzo mało okazji, aby skupić się na swoim zdrowiu. W szkole spędzają kilka godzin w jednej pozycji, po szkole również zasiadają do komputera objadając się różnego rodzaju przekąskami. Zaczynają powstawać przez to różnego rodzaju negatywne odpowiedzi organizmu: nawaga, ogólnie osłabienie. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych Czytaj więcej
McDonald to jedna z najbardziej popularnych restauracji współczesnego świata. Jednak wraz ze wzrostem tej popularności wzrosła jej zła sława, a dokładniej wiedza na temat niekorzystnych dla zdrowia produktów sprzedawanych w McDonaldzie. Faktem jest, że jedzenie tam bardzo smakuje, do tego stopnia, że łatwo popaść w uzależnienie. Szczególnie znany jest Big Mac ze względu na Czytaj więcej
Pistacje wyróżniają się swoimi właściwościami, chociażby ze względu na składniki odżywcze. Przede wszystkim zawierają karotenoidy, oraz luteinę i zeaksantynę. Wspomagają ona pracę oczu, i zmniejszają ryzyko np. jaskry czy pojawiania się żółtych plamek. Ponadto obniżają ciśnienie tętnicze. Nazywane są inaczej zielonymi migdałami. Właściwości odżywcze Naukowcy twierdzą, że Czytaj więcej
Kisiel to doskonała przekąska – jest słodki i niskokaloryczny w porównaniu z większością dostępnych na rynku słodyczy. W dodatku zapracowani mogą postawić na wersję instant, którą wystarczy zalać wodą, a mnogość dostępnych smaków gwarantuje, że produkt szybko się nie znudzi. Pozostaje teraz odpowiedzieć na pytanie – czy można go włączyć do zdrowego jadłospisu? Przyjrzyjmy Czytaj więcej