Odżywianie

Od kilku lat szpinak jest modnym składnikiem dań. Wielu osobom jeszcze do niedawna kojarzył się z nielubianym dodatkiem, do jedzenia którego gorąco zachęcały mamy i babcie, jednak większość z tych osób dała się przekonać do szpinaku. Być może ze względu na to, że szpinak z najpopularniejszymi dodatkami (czosnek i ser feta) smakuje świetnie i nie […]Czytaj więcej
Wyjątkowo aromatyczne nasiona kominku zwyczajnego wykorzystywane są przede wszystkim w kuchni jako tradycyjna przyprawa do zup lub kiszonej kapusty. Znajduje też zastosowanie w przemyśle piekarskim jako dodatek oraz „posypka” do chleba bądź innego pieczywa. I właściwie można by było na tym poprzestać, gdyby nie niezwykłe lecznicze właściwości tej niepozornej rośliny. Czytaj więcej
Nieprzypadkowo egzotyczna guarana stanowi nieodłączny składnik napojów energetyzujących – dzieje się tak, bowiem jej nasiona zawierają uderzeniową dawkę naturalnej kofeiny, dzięki czemu błyskawicznie stawiają na nogi, pobudzają do działania i dają przysłowiowego „kopa”! Okazuje się, że ta radośnie wyglądająca roślina ma o wiele więcej dobroczynnych właściwości, w tym też Czytaj więcej
Twaróg jest jedną z najpopularniejszych form, w jakich obecny jest w naszej codziennej diecie nabiał. Można przygotować z jego wykorzystaniem różnorodne pasty kanapkowe, połączyć z surowymi warzywami lub zjeść jako sycącą przekąskę. Rzeczywiście, dietetycy potwierdzają, że twaróg jest produktem zalecanym w różnego rodzaju dietach – mimo niskiej kaloryczności (plaster Czytaj więcej
Kebab. Przysmak prawie wszystkich mężczyzn i kobiet – kojarzony jako fast food i jako jedno z najsłynniejszych dań na świecie. Idealny po imprezie, na obiad, świetny dla wszystkich mięsożerców czy smakoszy kuchni arabskiej. Czy kebab jest zdrowy? Czy możemy go jeść na diecie? No i właściwie to ile on ma kalorii? Czym jest kebab? Na […]Czytaj więcej
Nadużywanie alkoholu nigdy nie jest korzystne dla zdrowia, ale rozsądne dawki pewnych trunków mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm. Idealnym przykładem jest piwo, które znajduje zastosowanie na przykład w kosmetyce, jako środek do pielęgnacji włosów. Dodatkowo, wspomaga pracę nerek, a regularne spożywanie piwa może mieć korzystny wpływ na cholesterol HDL. Czy piwo ma Czytaj więcej
Kukurydza jest jedną z trzech najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie. Znajduje zastosowanie jako mąka, kasza, płatki śniadaniowe, popcorn czy jako dodatek do świątecznych sałatek. Białko kukurydzy wykorzystane zostało także do stworzenia popularnej przyprawy Maggi. Obok swojego wyjątkowego smaku, kukurydza stanowi bardzo dobre źródło witamin i minerałów, które Czytaj więcej
Gdy Krzysztof Kolumb wrócił ze słonecznej Gwadelupy, na Europejskich stołach zagościły ananasy, które przywiózł ze sobą. Wówczas spożywały je przede wszystkim elity, a nauka na temat owoców ograniczała się do znajomości wymogów uprawy. Obecnie ananasa odnajdziemy na półce w każdym supermarkecie i w większości warzywniaków, a nasza wiedza wzbogaciła się o szczegółowe Czytaj więcej
Pod względem wizualnym brukselka przypomina miniaturową kapustkę. Takie skojarzenie jest jak najbardziej trafne, ponieważ oba warzywa są ze sobą spokrewnione. Przyjmuje się, iż mniejsza z nich powstała dzięki skrzyżowaniu jarmużu z kapustą głowiastą. Choć brukselka ustępuje kapuście rozmiarem, niewątpliwie nie zostaje w tyle pod względem wartości odżywczych i walorów Czytaj więcej
W tym niepozornie wyglądającym ziarenku kryje się ogromna moc, która ma działanie korzystne dla naszego organizmu. Właściwości ziaren słonecznika Ziarna słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100g zawiera około 51g tłuszczów, z czego 23g stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz omega-3. Najważniejsze lecznicze ich działanie Czytaj więcej
Tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Są między innymi źródłem energii, stanowią główny składnik strukturalny błon biologicznych. Umożliwiają także wchłanianie witamin A,D,E i K, pełnią role hormonów, przekaźników. To tylko kilka przykładów ich zastosowania, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Rodzaje oleju lnianego Jeszcze Czytaj więcej
Ryż stanowi idealne dopełnienie każdej zbilansowanej diety. Jest także pokarmem znanym na całym świecie i docenianym w różnych kręgach kulturowych. Posiada wiele odmian, które wymagają różnego przygotowania i które dostarczają organizmowi innych wartości odżywczych. Jak zatem należy gotować dany rodzaj ryżu i jakie właściwości zdrowotne posiadają poszczególne jego typy? Czytaj więcej
Co wiesz o błonniku? Pomaga schudnąć, a dieta bogata w błonnik jest zdrowsza. Ok, ale czy wiesz, że jego nadmiar może szkodzić? Czy wiesz, że do prawidłowego działania potrzebne jest odpowiednie nawodnienie? Oto kompendium wiedzy o błonniku. Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe jest bardzo ważnym składnikiem diety. Ma bardzo wiele zalet, przez co pozytywnie wpływa Czytaj więcej
Wiedza o tym, że powinno się jeść głównie warzywa, owoce, ciemne pieczywo i chude mięso jest coraz bardziej rozpowszechniona. Często jednak zapominamy, że sposób przyrządzania posiłków jest również bardzo ważny. Ile rodzin, tyle sposobów przyrządzania potraw. Jedni uwielbiają ociekające tłuszczem smażone kiełbaski, inni przepadają za dobrze przyprawionymi potrawami. Jednak Czytaj więcej
Mit o tuczących właściwościach ziemniaków wciąż ma wielu zwolenników. Jak jest naprawdę z ulubionym dodatkiem Polaków do obiadu? Skrobia jest polimerem glukozy – łańcuchem zbudowanym z wielu cząsteczek glukozy połączonych ze sobą za pomocą wiązań chemicznych. Produkty o wysokiej zawartości skrobi często opisywane są jako tuczące. Do produktów bogatych w skrobię należą: Czytaj więcej
Kofeina poza kawą znajduje się w wielu innych produktach, a jej zawartość w różnych produktach jest różna. Wybieraj zatem mądrze! Jak działa kofeina? Kofeina pobudza korę mózgową i ośrodek podkorowy, a dodatkowo działa też na ośrodek oddechowy i naczynioruchowy. Uważa się, że przyspiesza wydolność psychofizyczną poprzez kurczenie naczyń mózgowych, nerkowych i serca, a Czytaj więcej
Rozszyfruj to jajo! Oznaczenie na opakowaniu jajek, jak również na skorupce pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury, które te jajka zniosły. I nie chodzi tu tylko o względy moralne, o to czy nie jest nam zwyczajnie żal kur „trzymanych” w takich a nie innych warunkach. Ekologiczne jajka są po prostu zdrowsze. [the_ad_placement id=”goraidol”] 0 – […]Czytaj więcej
Bardzo często ciemne pieczywo nie ma nic wspólnego z pieczywem pełnoziarnistym. Sztucznie zabawione, posypane ziarnami, ma na celu zmylić konsumenta, szukającego zdrowego zamiennika zwykłej białej bułki. Jak nie dać się oszukać? Wiesz, co jesz? Widząc ciemnobrązowe pieczywo w sklepie zwykle myślimy, jako o zdrowym, wysokobłonnikowym, przez to odchudzającym. Niestety, Czytaj więcej
Chitozan jest związkiem organicznym – wielocukrem. Powstaje z chityny, która pod wpływem reakcji chemicznych zostaje przekształcana w chitozan. Związek ten, tak jak i błonnik, nie jest trawiony przez nasz organizm. Ma jednak cudowne właściwości, które polegają na wiązaniu tłuszczów przyjmowanych z pożywieniem. Dzięki temu tłuszcze nie są wchłaniane w jelitach tylko Czytaj więcej
Aby wyrzeźbić sylwetkę musisz pamiętać o odpowiedniej ilości białka dostarczanej z pożywieniem. Uważaj jednak żeby nie przesadzić, ponieważ mogą one poważnie obciążyć wątrobę i nerki. Najważniejsze są odpowiednie proporcje!!! Ryby, jajka, mleko, drób, chuda wołowina to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. O wartości białka decyduje liczba zawartych w nich Czytaj więcej