Home Archive by category Odżywianie (Page 15)

Odżywianie

Główne zalety buraka to nie tylko dostępność i niska cena, ale także bogactwo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa podczas gotowania tracą część wartości odżywczych, dlatego warto przyrządzać z nich świeżo wyciśnięte soki. Jakie posiada właściwości? Sok z buraka doskonale sprawdzi się przy oczyszczaniu ciała z toksyn. Burak zawdzięcza Czytaj więcej
Chlorella czyli słodkowodna alga, która ma zadanie oczyszczać nasz organizm jednak posiada także wiele innych przydatnych zastosowań. Ma ona wiele witamin, minerałów mających dobry wpływ na nas oraz nasze prawidłowe funkcjonowanie a dodatkowo duża dawka energii i poprawienie wyglądu skóry. W zestawie tyle korzyści z tak małej roślinki. Znajdziemy w niej dużą ilość witaminy Czytaj więcej
Aronia to jeden z owoców, który jest uważany za jedną z największych bomb witaminowych, stosunkowo niedawno naukowcy odkryli niesamowite właściwości lecznicze tej rośliny. Początkowo aronia była tylko sprowadzana do Polski z krajów Ameryki Północnej jednak w klimacie europejskim zakorzeniła się równie dobrze! Z aronii wyrabia się dżemy, przetwory, soki czy syropy. Jednak Czytaj więcej
Mleko acidofilne, znane również pod nazwą “fermentowany kefir”, zostało wzbogacone w Lactobacillus acidophilus bądź inne, przyjazne dla organizmu kultury bakterii, takie jak Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium bifidum czy Streptococcus theromphilus. Co ciekawe, posiada ono konsystencję maślanki oraz tworzone jest w prawie identyczny sposób co jogurt, dając Czytaj więcej
Gdy przeziębienie zaczynało dokuczać, nasze babcie często stosowały syrop z cebuli, który jest znany już od bardzo dawna jako jedno z najlepszych domowych lekarstw. Nie bez powodu mikstura ta gości w wielu domach od dłuższego czasu. Cebula zawiera mnóstwo substancji bakteriobójczych, łagodzących oraz silnie dezynfekujących. Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa Czytaj więcej
Mała bomba bogatych wartości odżywczych. Rzodkiewki są posiadaczkami dużej ilości potasu, związków siarki, pomagają walce z wypadającymi włosami i łamiącymi się paznokciami. Polecana w walce z niestrawnością oraz na pobudzenie apetytu. Rzodkiewka pomoże w dolegliwościach układu pokarmowego, pobudza łaknienie i trawienie,wspomaga pracę wątroby. Popularność rzodkiewka Czytaj więcej
Dzieci i młodzież w obecnych czasach, mają bardzo mało okazji, aby skupić się na swoim zdrowiu. W szkole spędzają kilka godzin w jednej pozycji, po szkole również zasiadają do komputera objadając się różnego rodzaju przekąskami. Zaczynają powstawać przez to różnego rodzaju negatywne odpowiedzi organizmu: nawaga, ogólnie osłabienie. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych Czytaj więcej
McDonald to jedna z najbardziej popularnych restauracji współczesnego świata. Jednak wraz ze wzrostem tej popularności wzrosła jej zła sława, a dokładniej wiedza na temat niekorzystnych dla zdrowia produktów sprzedawanych w McDonaldzie. Faktem jest, że jedzenie tam bardzo smakuje, do tego stopnia, że łatwo popaść w uzależnienie. Szczególnie znany jest Big Mac ze względu na Czytaj więcej
Pistacje wyróżniają się swoimi właściwościami, chociażby ze względu na składniki odżywcze. Przede wszystkim zawierają karotenoidy, oraz luteinę i zeaksantynę. Wspomagają ona pracę oczu, i zmniejszają ryzyko np. jaskry czy pojawiania się żółtych plamek. Ponadto obniżają ciśnienie tętnicze. Nazywane są inaczej zielonymi migdałami. Właściwości odżywcze Naukowcy twierdzą, że Czytaj więcej
Kisiel to doskonała przekąska – jest słodki i niskokaloryczny w porównaniu z większością dostępnych na rynku słodyczy. W dodatku zapracowani mogą postawić na wersję instant, którą wystarczy zalać wodą, a mnogość dostępnych smaków gwarantuje, że produkt szybko się nie znudzi. Pozostaje teraz odpowiedzieć na pytanie – czy można go włączyć do zdrowego jadłospisu? Przyjrzyjmy Czytaj więcej
Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju z oliwki lub margarynie są substancjami, które jak wykazano mają zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie . Dobroczynny wpływ tej diety na zdrowie znany jest od dawna. Dieta ta słynna jest z opóźniania procesów starzenia się i zapobiega skutkom cywilizacji, w tym tzw.chorobom cywilizacyjnym. Czym smarować pieczywo? Niektórzy Czytaj więcej
Jagody goji są owocami, których działanie oraz właściwości lecznicze wykorzystywane są w medycynie naturalnej azjatyckich krajów od ok. 2500 lat. Jagody te zaleca się m.in. w leczeniu reumatyzmu oraz przy obniżeniu odporności. Dieta, która jest wzbogacona w te owoce pomaga regulować pracę serca, ciśnienie krwi, i stężenie cholesterolu oraz cukru. Jagody goji nazywane są Czytaj więcej
Cieszący się popularnością od lat 90 ubiegłego wieku serek wiejski (ang. Cottage Cheese) jest niedojrzewającym twarożkiem wytwarzanym z mleka krowiego metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej. Istotnym elementem serka jest pasteryzowana mieszanka śmietanowa, na którą składa się m.in. mleko lub substancje otrzymywane z mleka. Do jego składników nietrwałych termicznie należą Czytaj więcej
Smażenie polega na obróbce termicznej pokarmu w przedziale temperatur od ponad 100°C do 200°C. Według obiegowej opinii uznawane jest za niezdrowe, więc odradza się spożywania przygotowanych w ten sposób posiłków. W szczególności unikać należy potraw przyrządzanych na głębokim tłuszczu. Czy to oznacza, że każdy olej jest zły? Co jeśli nie potrafisz odmówić sobie wyjątkowego Czytaj więcej
Zastanawialiście się kiedyś czy miód jest produktem dozwolonym podczas diety odchudzającej? W końcu jest naturalnym środkiem słodzącym, teoretycznie całkiem zdrowym. Jednak wiemy również, że słodkie równa się bogate w węglowodany proste, a to prawie zawsze oznacza tycie. Jak jest w przypadku miodu? Na to pytanie odpowiedź znajdziecie poniżej Tak jak wspomniano wcześniej, Czytaj więcej
Hummus od kilku lat staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, którego podstawowymi składnikami są ciecierzyca i pasta sezamowa (tahini). Do tego można dodać czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek lub wodę i dowolne przyprawy. Powstają też różne wariacje np. ciecierzyca jest zastępowana soczewicą, bobem lub fasolą – […]Czytaj więcej
Wiele osób, zwłaszcza starszych, skarży się na uporczywe bóle stawów i związane z tym poczucie ograniczenia duchowego. Na rynku obecnych jest wiele substancji i leków, które pomagają na tę dolegliwość. Jednak czasem warto zastanowić się i skorzystać z najprostszych metod. Jedną z nich okazuje się być żelatyna. Czy ta substancja jest rzeczywiście zbawienna dla osób […]Czytaj więcej
Kwas chlebowy w naszym kraju najbardziej kojarzony jest z Podlasiem. Ten wyborny przysmak „z przeszłości”, przez lata nieco zapomniany, dziś, w dobie Internetu i wszechobecnego trendu zdrowego odżywiania wraca do łask i ponownie przeżywa swój renesans. Coraz częściej można ujrzeć go na sklepowych półkach, choć zdaniem koneserów gotowe produkty nie wytrzymują konkurencji z Czytaj więcej
Czarny bez (Sambucus Nigra L.) jest rośliną znaną przede wszystkim ze swojego ciemno-fioletowego koloru oraz słodkiego, aromatycznego zapachu, który jest najbardziej intensywny gdy kwiaty kwitną. W przeszłości używany był w celach leczniczych jednak obecnie jest bardzo rzadko wykorzystywany w medycynie. Pomimo tego, istnieją osoby, które stosują aromaterapię wierząc, że Czytaj więcej
Z pozoru wątróbka kojarzy nam się z czymś niesmacznym, z produktem do jedzenia którego usilnie namawiali nas w dzieciństwie rodzice czy dziadkowie. Okazuje się jednak, że wątróbka ma wiele właściwości działających dobroczynnie na nasz organizm. Wielu dietetyków zalicza wątróbkę do grupy tak zwanych „superfoods” (żywności wyjątkowo bogatej w składniki odżywcze) i zalecają Czytaj więcej