Odżywianie

Mit o tuczących właściwościach ziemniaków wciąż ma wielu zwolenników. Jak jest naprawdę z ulubionym dodatkiem Polaków do obiadu? Skrobia jest polimerem glukozy – łańcuchem zbudowanym z wielu cząsteczek glukozy połączonych ze sobą za pomocą wiązań chemicznych. Produkty o wysokiej zawartości skrobi często opisywane są jako tuczące. Do produktów bogatych w skrobię należą: Czytaj więcej
Kofeina poza kawą znajduje się w wielu innych produktach, a jej zawartość w różnych produktach jest różna. Wybieraj zatem mądrze! Jak działa kofeina? Kofeina pobudza korę mózgową i ośrodek podkorowy, a dodatkowo działa też na ośrodek oddechowy i naczynioruchowy. Uważa się, że przyspiesza wydolność psychofizyczną poprzez kurczenie naczyń mózgowych, nerkowych i serca, a Czytaj więcej
Rozszyfruj to jajo! Oznaczenie na opakowaniu jajek, jak również na skorupce pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury, które te jajka zniosły. I nie chodzi tu tylko o względy moralne, o to czy nie jest nam zwyczajnie żal kur „trzymanych” w takich a nie innych warunkach. Ekologiczne jajka są po prostu zdrowsze. [the_ad_placement id=”goraidol”] 0 – […]Czytaj więcej
Bardzo często ciemne pieczywo nie ma nic wspólnego z pieczywem pełnoziarnistym. Sztucznie zabawione, posypane ziarnami, ma na celu zmylić konsumenta, szukającego zdrowego zamiennika zwykłej białej bułki. Jak nie dać się oszukać? Wiesz, co jesz? Widząc ciemnobrązowe pieczywo w sklepie zwykle myślimy, jako o zdrowym, wysokobłonnikowym, przez to odchudzającym. Niestety, Czytaj więcej
Chitozan jest związkiem organicznym – wielocukrem. Powstaje z chityny, która pod wpływem reakcji chemicznych zostaje przekształcana w chitozan. Związek ten, tak jak i błonnik, nie jest trawiony przez nasz organizm. Ma jednak cudowne właściwości, które polegają na wiązaniu tłuszczów przyjmowanych z pożywieniem. Dzięki temu tłuszcze nie są wchłaniane w jelitach tylko Czytaj więcej
Aby wyrzeźbić sylwetkę musisz pamiętać o odpowiedniej ilości białka dostarczanej z pożywieniem. Uważaj jednak żeby nie przesadzić, ponieważ mogą one poważnie obciążyć wątrobę i nerki. Najważniejsze są odpowiednie proporcje!!! Ryby, jajka, mleko, drób, chuda wołowina to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. O wartości białka decyduje liczba zawartych w nich Czytaj więcej
Niskokaloryczny i orzeźwiający jest bombą witaminową wzmacniającą odporność organizmu. Ponadto pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz sprzyja podczas odchudzania. Czerwone grejpfruty są bogatym źródłem witaminy C.  Ich miąższ, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, a zawarty w nich beta-karoten pokrywa jedną trzecią dziennego zapotrzebowania w prowitaminę A. Czytaj więcej
Nawet jedząc wiele możemy samym jedzeniem spalić więcej niż sobie wyobrażamy. Co to za cuda? To nie cuda, po prostu pewne produkty zawierają tzw. „kalorie ujemne” powodując ujemny bilans energetyczny. Jak to się dzieje? O kaloriach ujemnych mówimy wtedy gdy spożywany produkt potrzebuje więcej energii niż sam dostarcza, na jego strawienie. Kiedy organizmowi brakuje energii Czytaj więcej
Wszyscy wiedzą, że warzywa są zdrowe, ale przygotowanie z nich posiłku czasem jest pracochłonne. Trzeba je obrać umyć odpowiednio przyrządzić. Czy wiesz, że części warzyw lepiej nie obierać, ponieważ w skórce, bądź zaraz pod nią kryje się najwięcej wartościowych substancji. Tak więc możesz ominąć jeden proces przy przyrządzaniu oszczędzając czas i zyskując witaminy. Zobacz Czytaj więcej
Kawa- jedna z najczęściej wybieranych używek. Większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania zanim nie wypije cudownego czarnego napoju. Może być czarna, z mlekiem, z cukrem lub bez. Towarzyszy nam w pracy, w domu, podczas spotkań, ale co tak naprawdę o niej wiemy? Badania wykazują, że picie kawy przed treningiem korzystnie wpływa na jego efekt […]Czytaj więcej
Ludzie w Indiach żyją znaczniej zdrowiej niż Europejczycy czy Amerykanie. Hindusi nie zarazili się tak jak inne narody tzw. amerykańskim stylem i jego kuchnią, w której mnóstwo jest cukru, soli, tłuszczu, przetworzonych produktów. To właśnie ten amerykański styl odpowiedzialny jest za połowę światowych zachorowań na nowotwory Naukowcy z całego świata nie mogę się nadziwić Czytaj więcej
Otyłość jest drugą zaraz po paleniu tytoniu przyczyną zachorowań na nowotwory złośliwe. Otyłość nie powoduje tylko problemów z poruszaniem, jest przyczyną wielu nowotworów, głównie trzonu macicy, przełyku, nerek, pęcherzyka żółciowego oraz piersi. „Jesteś tym co jesz”  wszystkim znane przysłowie, a jednak nie wszyscy się do tego stosują. Zaledwie co czwarty Polak je owoce Czytaj więcej
Regularnie spożywany  granat dostarcza nam duże ilości składników mineralnych i witamin. Jest bogatym źródłem witamina C i E oraz cynku ,potasu i miedź. Granat jest również źródłem polifenoli, czyli silnych antyutleniaczy obecnych w roślinach. Te związki opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność naszego organizmu. W granacie jest ich aż trzy razy więcej niż w Czytaj więcej
Przedstawiamy listę produktów: Wiśnie – są bogatym źródłem antyoksydantów i składników antynowotworowych. Składniki w nich zawarte zmniejszają uczucie bólu oraz wykazują działanie regeneracyjne i przeciwzapalne Papaja – owoc ten został nazwany przez Krzysztofa Kolumba „owocem aniołów”. Jest bogata w wiele witamin i minerałów, a zawarty w nim enzym proteolityczny papainy Czytaj więcej
Temperatura za oknem coraz niższa, dzień coraz krótszy, a słońce coraz rzadziej wynurza się zza chmur. Jesienna aura nie wpływa pozytywnie na nasz nastrój i samopoczucie. Najchętniej nie wychodziłoby się spod ciepłej kołdry, ale jakoś trzeba stawić czoła rzeczywistości. Październikowo listopadowy nastrój działa na obniżenie naszej odporności, a stąd już krótka droga do Czytaj więcej
Mamy jesień. Pogoda często może płatać nam figle, więc nie trudno o przeziębienie. Podczas infekcji i stanów zapalnych dochodzi do zwiększonej produkcji utleniaczy, czyli wolnych rodników, które mają destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Z pomocą przybywa witamina C-najważniejszy antyoksydant. Niestety nasz organizm nie jest jej w stanie sam jej wyprodukować, więc musimy Czytaj więcej