Odżywianie

Jednym z coraz bardziej popularnych produktów eksportowych jest syrop klonowy. Znajdujemy go w przepisach, na półkach sklepowych czy w gazetach. Często budzi zainteresowanie, ale z obawy przed nieznanym albo z braku pewności czy należy go jeść na diecie zostawiamy go w sklepie. Czy wiecie o nim coś więcej niż to, że sprowadzany jest z Kanady? […]Czytaj więcej
Brokuły to jedne z najpożywniejszych i najzdrowszych warzyw. Dzięki swoim właściwościom, które pomagają spalić tłuszcz są idealne dla osób pracujących nad swoją sylwetką. Wartości odżywcze Brokuły to idealny oręż każdej diety poprzez dużą zawartość błonnika pokarmowego (2,6 g na porcję). Błonnik pomaga wypełnić żołądek dzięki czemu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Czytaj więcej
Kefir to sfermentowany napój mleczny. Zawiera wiele gatunków bakterii znanych ze swoich probiotycznych właściwości. Przyczyniają się one do znaczącej poprawy trawienia i równowagi mikroflory jelitowej. Pomimo tego, iż jogurt jest bardziej popularnym produktem mlecznym zawierającym bakterie, posiada on jedynie jeden lub dwa szczepy. Kefir za to posiada ich aż 10 lub więcej. Czytaj więcej
Starożytni chińscy lekarze uważali, że sok z granatów to życiodajny nektar. W dawnych czasach uznawano go za owoc długowieczności oraz płodności. W średniowieczu granat uznawano za owoc gwarantujący długowieczność. Od zawsze był on symbolem płodności – w ponad 50% złożony jest z samych ziaren. Drzewo granatowca Granaty są owocami granatowca, ciernistego drzewa, które Czytaj więcej
Kilkanaście lat temu cukier trzcinowy stał się najpopularniejszym zamiennikiem cukru buraczanego. Przekonanie o tym, że jest zdrowszy, utrzymuje się do dziś. W wielu przepisach na dania fit cukier trzcinowy jest używany jako substytut cukru buraczanego, a niektóre diety nie przewidują całkowitej rezygnacji z cukru lub ograniczenia go, a jedynie zamianę na cukier trzcinowy. Czytaj więcej
Jarmuż bezapelacyjnie jest królem zdrowej żywności. Niepodzielne rządy na sklepowych półkach i w naszym menu dzierży jednak od niedawna. Jeszcze kilka lat temu w Polsce mało kto słyszał o jego prozdrowotnych właściwościach, co najwyżej cieszył on oczy amatorów roślin ozdobnych. Jarmuż, określany również mianem kapusty liściastej, jest jedną z najstarszych roślin Czytaj więcej
Olej kokosowy to hit ostatniego sezonu. Polecany nie tylko w kuchni jako główne źródło spożywanego tłuszczu, ale również w kosmetyce jako niezwykle skuteczny, a w dodatku naturalny środek dla skóry i włosów. Ze względu na bardzo wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, przez długi okres czasu był zaliczany do tłuszczów niezbyt zdrowych, do której należą również Czytaj więcej
Pachnąca pizza z ciągnącym się serem, dietetyczna sałatka caprese, chrupiąca bruschetta, czy wyobrażasz sobie te dania bez mozzarelli? Jak się okazuje to nie jedyne jej zastosowanie. Ser ten, dzięki swym wartością odżywczym powinien być włączony do naszej diety, nie tylko, jako zamiennik sera żółtego, ale także dodatek do wielu dań czy sałatek. Oto kilka powodów, […]Czytaj więcej
Od kilku lat szpinak jest modnym składnikiem dań. Wielu osobom jeszcze do niedawna kojarzył się z nielubianym dodatkiem, do jedzenia którego gorąco zachęcały mamy i babcie, jednak większość z tych osób dała się przekonać do szpinaku. Być może ze względu na to, że szpinak z najpopularniejszymi dodatkami (czosnek i ser feta) smakuje świetnie i nie […]Czytaj więcej
Wyjątkowo aromatyczne nasiona kominku zwyczajnego wykorzystywane są przede wszystkim w kuchni jako tradycyjna przyprawa do zup lub kiszonej kapusty. Znajduje też zastosowanie w przemyśle piekarskim jako dodatek oraz „posypka” do chleba bądź innego pieczywa. I właściwie można by było na tym poprzestać, gdyby nie niezwykłe lecznicze właściwości tej niepozornej rośliny. Czytaj więcej
Nieprzypadkowo egzotyczna guarana stanowi nieodłączny składnik napojów energetyzujących – dzieje się tak, bowiem jej nasiona zawierają uderzeniową dawkę naturalnej kofeiny, dzięki czemu błyskawicznie stawiają na nogi, pobudzają do działania i dają przysłowiowego „kopa”! Okazuje się, że ta radośnie wyglądająca roślina ma o wiele więcej dobroczynnych właściwości, w tym też Czytaj więcej
Twaróg jest jedną z najpopularniejszych form, w jakich obecny jest w naszej codziennej diecie nabiał. Można przygotować z jego wykorzystaniem różnorodne pasty kanapkowe, połączyć z surowymi warzywami lub zjeść jako sycącą przekąskę. Rzeczywiście, dietetycy potwierdzają, że twaróg jest produktem zalecanym w różnego rodzaju dietach – mimo niskiej kaloryczności (plaster Czytaj więcej
Kebab. Przysmak prawie wszystkich mężczyzn i kobiet – kojarzony jako fast food i jako jedno z najsłynniejszych dań na świecie. Idealny po imprezie, na obiad, świetny dla wszystkich mięsożerców czy smakoszy kuchni arabskiej. Czy kebab jest zdrowy? Czy możemy go jeść na diecie? No i właściwie to ile on ma kalorii? Czym jest kebab? Na […]Czytaj więcej
Nadużywanie alkoholu nigdy nie jest korzystne dla zdrowia, ale rozsądne dawki pewnych trunków mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm. Idealnym przykładem jest piwo, które znajduje zastosowanie na przykład w kosmetyce, jako środek do pielęgnacji włosów. Dodatkowo, wspomaga pracę nerek, a regularne spożywanie piwa może mieć korzystny wpływ na cholesterol HDL. Czy piwo ma Czytaj więcej
Kukurydza jest jedną z trzech najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie. Znajduje zastosowanie jako mąka, kasza, płatki śniadaniowe, popcorn czy jako dodatek do świątecznych sałatek. Białko kukurydzy wykorzystane zostało także do stworzenia popularnej przyprawy Maggi. Obok swojego wyjątkowego smaku, kukurydza stanowi bardzo dobre źródło witamin i minerałów, które Czytaj więcej
Gdy Krzysztof Kolumb wrócił ze słonecznej Gwadelupy, na Europejskich stołach zagościły ananasy, które przywiózł ze sobą. Wówczas spożywały je przede wszystkim elity, a nauka na temat owoców ograniczała się do znajomości wymogów uprawy. Obecnie ananasa odnajdziemy na półce w każdym supermarkecie i w większości warzywniaków, a nasza wiedza wzbogaciła się o szczegółowe Czytaj więcej
Pod względem wizualnym brukselka przypomina miniaturową kapustkę. Takie skojarzenie jest jak najbardziej trafne, ponieważ oba warzywa są ze sobą spokrewnione. Przyjmuje się, iż mniejsza z nich powstała dzięki skrzyżowaniu jarmużu z kapustą głowiastą. Choć brukselka ustępuje kapuście rozmiarem, niewątpliwie nie zostaje w tyle pod względem wartości odżywczych i walorów Czytaj więcej
W tym niepozornie wyglądającym ziarenku kryje się ogromna moc, która ma działanie korzystne dla naszego organizmu. Właściwości ziaren słonecznika Ziarna słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100g zawiera około 51g tłuszczów, z czego 23g stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz omega-3. Najważniejsze lecznicze ich działanie Czytaj więcej
Tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Są między innymi źródłem energii, stanowią główny składnik strukturalny błon biologicznych. Umożliwiają także wchłanianie witamin A,D,E i K, pełnią role hormonów, przekaźników. To tylko kilka przykładów ich zastosowania, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Rodzaje oleju lnianego Jeszcze Czytaj więcej
Ryż stanowi idealne dopełnienie każdej zbilansowanej diety. Jest także pokarmem znanym na całym świecie i docenianym w różnych kręgach kulturowych. Posiada wiele odmian, które wymagają różnego przygotowania i które dostarczają organizmowi innych wartości odżywczych. Jak zatem należy gotować dany rodzaj ryżu i jakie właściwości zdrowotne posiadają poszczególne jego typy? Czytaj więcej