Home Archive by category Odżywianie (Page 14)

Odżywianie

Mascarpone jest wyśmienitym serkiem,który znalazł szerokie zastosowanie w kuchni . Jego delikatna konsystencja i smak przypomina serek śmietankowy. Przeważnie w białym lub lekko żółtym odcieniu. Stosowany do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Serek mascarpone przywędrował do nas z Włoch, jest tradycyjnym serem włoskim a jego korzenie sięgają XVI w. n. e . Pochodzi z Czytaj więcej
Żurawina, choć nadal mało popularna w Polsce, coraz częściej zaczyna się pojawiać w polskiej kuchni… szczególnie tej świątecznej. Spożywana jest jako konfitura, sos żurawinowy, czy kisiel, a suszona dodawana jest do farszów, zapiekanek, ciast i ciasteczek. Roślinę tę uprawia się na około 40 000 akrach w północnych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Żurawiny są popularne w Czytaj więcej
Zwane są inaczej kryształami japońskimi lub kefirem wodnym i znane są ze swoich cennych właściwości odżywczych. Ale co to właściwie jest? Otóż są to mikroorganizmy posiadające umiejętność fermentowania, będące koloniami różnych szczepów zdrowych drożdży oraz bakterii. Przywykło się je nazywać algami morskimi, jednak jak się okazuje nie mają one nic wspólnego z prawdziwymi Czytaj więcej
Bób to roślina strączkowa, która pojawia się na przełomie czerwca i lipca. Posiada wielu zwolenników, którzy doceniają go za niepowtarzalny smak, aromat i liczne właściwości odżywcze. Jak poprawnie przygotować bób i dlaczego warto po niego sięgnąć? Właściwości odżywcze bobu Bób to przede wszystkim źródło cennego białka. Stanowi idealną alternatywę dla białka zwierzęcego, Czytaj więcej
Czarna rzepa jest jedną z najbardziej docenianych roślin uprawnych w Europie już od XIII wieku. Słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i szerokiego zastosowania np. w branży kosmetycznej. Dzięki wartościom leczniczym oraz odżywczym jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Poniżej znajdziesz kilka kluczowych powodów, dla których powinna na stałe zagościć na twoim Czytaj więcej
Kasza kuskus, dla muzułmanów jest symbolem bogactwa. Również my, możemy o niej tak powiedzieć ze względu na jej właściwości. Stała się bardzo modna, szczególnie przez dania wegetariańskie i wegańskie i łatwo ją kupić w każdym sklepie. Może być idealnym dodatkiem do sałatek. Jej sukces, to przede wszystkim zaleta w przygotowaniu. Jest gotowa po zalaniu ją […]Czytaj więcej
W minionych czasach orzechy były symbolem mądrości i powodzenia w życiu. Wierzono, że zapewniają dobrobyt. Szczególnie gustowali w nich mędrcy i intelektualiści. Czy rzeczywiście dzięki orzechom staniemy się szczęśliwsi? Tego nie wiemy, ale z pewnością będziemy zdrowsi. Wśród smakoszy panuje opinia, że najsmaczniejsze są orzechy nerkowca. Każdy jednak może mieć na ten Czytaj więcej
Siemię lniane jest mało znanym produktem, potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I mało używanym. A szkoda- bo ma wiele cennych właściwości. Jest doskonałym sposobem na przyspieszenie utraty kilogramów, a więc powinien być wykorzystywany przez osoby odchudzające się. Ponadto idealnie wspomaga regulację błony śluzowej wątroby. Czyli to podwójna Czytaj więcej
“Napij się melisy”, słyszymy często, gdy ktoś z naszego otoczenia widzi, że jesteśmy zestresowani lub nie możemy zasnąć. Tę roślinę kojarzy się powszechnie ze środkiem na sen lub uspokojenie. Tak naprawdę okazuje się, że melisa ma szereg innych, nieznanych wszystkim właściwości prozdrowotnych. Wspomaga trawienie, ma działanie przeciwbólowe, poprawia Czytaj więcej
Obie przyprawy są odpowiedzialne za złoty, niepowtarzalny kolor potrawy. Dodatkowo, zarówno szafran jak i kurkuma posiadają swoiste właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Którą zatem wybrać? Właściwości szafranu Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie: kilogram szafranu kosztuje nawet do kilku tysięcy złotych, dlatego w wielu kręgach jest uważany Czytaj więcej
Rokitnik zwyczajny jest dosyć mało znaną i uprawianą rośliną. Występuje przeważnie w nadbrzeżach rzek i mórz,wszędzie tam, gdzie ma stały dostęp do wody, dlatego jego owoce potrafią być zdatne do spożycia przez całą zimę,aż do wiosny. Jest to roślina o dosyć cierpkim smaku a jej owoce to małe pomarańczowo-czerwone kuleczki. Roślina ta z powodzeniem jest […]Czytaj więcej
Mleko kozie staje się coraz bardziej popularne nie tylko jako baza do popularnych serów, ale jako modny zamiennik mleka krowiego. Ma specyficzny smak i zapach, nie zawiera laktozy i jest wyjątkowo lekkostrawne. Jakie są inne zalety tego rodzaju mleka i czy warto je pić? Sprawdzamy! Warto zacząć od tego, że mleko kozie może być dobrym […]Czytaj więcej
Ananas to owoc, który jest szczególnie ważny. Obok wspaniałego smaku, posiada również właściwości odżywcze. Przede wszystkim zawiera duże zawartości magnezu, miedzi i biotyny, która jest bardzo potrzebna dla dobrego funkcjonowania organizmu. Jednak osoby, które mają wrzody lub problemy z dwunastnicą, nie powinny go jeść zbyt często. W dużej ilości mogą być też szkodliwe Czytaj więcej
Kopalnie soli w Bochni i Wieliczce są jednymi z najstarszych w Polsce. Wydobywana z nich sól już od czasów Kazimierza Wielkiego, a wiec od wieku XIV, była ceniona i wykorzystywana na różne sposoby. Warto więc również i dzisiaj docenić i poznać jej walory, aby móc w pełni czerpać z jej dobrodziejstw. Sól jodowo-bromowa, bo tak […]Czytaj więcej
Kto z Was zna cebulowy syrop na kaszel? Kto z Was pije wodę z cytryną na czczo? To jedne z najbardziej popularnych eliksirów i trunków, które stosujemy w domowym zaciszu – mają nas odchudzić, oczyścić, wyleczyć, załagodzić ból. W zestawianiu tych “babcinych” sposobów powinna znaleźć się także szklanka wody imbirowej. Już śpieszymy z odpowiedzią dlaczego! […]Czytaj więcej
Nie bez powodu alkohol był dawniej uznawany za środek leczniczy. Nasi przodkowie, gdy chorowali, poili się różnymi nalewkami i naparami. Mimo upływu lat niektóre napoje alkoholowe niezmiennie zachowują swoje dobroczynne właściwości, które, umiejętnie i z umiarem wykorzystywane, mogą pomóc nam cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją. Jednym z takich napojów jest koniak – Czytaj więcej
Hodowla krów w gospodarstwach domowych zapoczątkowała wyrób swojskiego sera, do dzisiaj na targowiskach można dostać produkowany ekologicznie twaróg. Smak tak sporządzonego nabiału często wspominają nasze babcie, które niegdyś same go robiły, dlatego najczęściej przepis na domowy ser przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wprawdzie, jeśli starsze pokolenie nie zdołało Czytaj więcej
Każdy kto chce się zdrowo odżywiać, wcześniej czy później stanie przed pytaniem: co lepsze- słodzik czy cukier? O ile o szkodliwości cukru napisano wiele opasłych tomów, o tyle kwestia słodzików pozostaje ciągle nierozstrzygnięta. Cukier obwinia się o powodowanie cukrzycy, nowotworów, miażdżycy oraz poważnej plagi współczesności- otyłości. Naukowcy nie mają co do tego Czytaj więcej
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale zwykle mamy najmniej czasu na jego przygotowanie, a dzięki zjedzeniu śniadania mamy energię do działania, jesteśmy pobudzeni i nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Zdrowe śniadanie powinno być bogate w błonnik i witaminy, czyli zawierać produkty zbożowe, owoce lub warzywa. Zatem jak szybko przygotować zdrowe i pożywne Czytaj więcej
Wielu z nas nigdy w ogóle nie słyszało o kaszy jaglanej, nie mówiąc już o jej wypróbowaniu. Należy ona do produktów bezglutenowych, co jest dość niezwykłe biorąc pod uwagę to, iż należy do zbóż. Ponadto proso jest bardzo łatwo strawne, posiada odczyn zasadowy (nie zakwasza organizmu) oraz właściwości prebiotyczne. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że idealnie […]Czytaj więcej