Home Archive by category Odżywianie (Page 13)

Odżywianie

Roślina lecznicza, którą swoją popularność ma już od czasów starożytnych. Może osiągnąć wysokość nawet 2 metrów, najczęściej rośnie na terenie Europy i Ameryki Północnej. Potocznie nazywana jako “oset”, przez długi czas uważana była za nic nieznaczący chwast. Ogromne zdziwienie nastąpiło, gdy okazało się iż pod tą niepozorną rośliną kryje się prawdziwa skarbnica dobroci. Czytaj więcej
Są soczyste i bardzo smaczne a dzięki cudownemu zapachowi i zawartych w nich witaminom często stanowią składnik kosmetyków – pomarańcze. Jedząc je regularnie potrafią w naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn i przyspieszyć metabolizm. A to tylko nieliczne z ich zalet. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych, które usprawnią Czytaj więcej
Czarna herbata stanowi jeden z najczęściej wybieranych napojów. Sięgamy po nią w okresie jesienno-zimowym, kiedy chcemy szybko rozgrzać nasz organizm. Towarzyszy nam rano podczas śniadania i wieczorami, kiedy szykujemy kolację. Czarna herbata z cytryną i miodem to również niezbędnik w okresie przeziębień i grypy. Jest bardzo popularna, ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy Czytaj więcej
W obiegowym mniemaniu zdrowe odżywianie oznacza pożegnanie się raz na zawsze z wszelkiego rodzaju słodyczami. To bardzo przykra perspektywa nawet dla najbardziej zdyscyplinowanych „żywieniowo” osób. Dla tych, którzy przywiązują wagę do tego, co jedzą, mamy dobrą wiadomość: nie trzeba uprawiać tak daleko posuniętej ascezy i całkowicie rezygnować z łakoci. Tak jak w Czytaj więcej
Większość zada pytanie co to właściwie jest wrotycz? Otóż drodzy czytelnicy jest to roślina wieloletnia, dorastająca do 120 cm wysokości. Charakteryzuje się silnym gorzkim zapachem. W okresie od kwietnia do lipca oraz od sierpnia do września, pojawiają się na niej, o intensywnie żółtym kolorze kwiaty z owocem tzw. koszyczek wrotyczu. Kwiaty wrotyczu zbiera się od […]Czytaj więcej
Często szukamy w żywności cudownego lekarstwa, które pomoże utrzymać organizm w dobrej kondycji. Do takich złotych środków należy zdecydowanie orzech włoski. Choć słynie z tego, że jest kaloryczny, to warto uwzględnić jego cenne korzyści i wpływ jaki wywiera na nasze ciało. Drzewa orzechów włoskich rosną w Ameryce Północnej, Indiach i Chinach. Jednak można je też […]Czytaj więcej
Siemię lniane, są bardzo zdrowe ze względu na właściwości. Ziarenka po zalaniu wodą, zaczynają wydzielać śluz, który jest dobry dla organizmu. Można znaleźć przede wszystkim: błonnik, który wpływa na funkcjonowanie. Może być stosowane jako doskonały środek odchudzający. Można go również stosować na różnego rodzaju inne sprawy. Jest kilka sposobów na przygotowanie, np. Czytaj więcej
Sok z marchwi to bardzo dobry sposób przede wszystkim na witaminy. Pijąc sok, dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę składników. Pozwala również na przyswajanie większej ilości warzyw. Forma soku jest również dużo lepsza dla organizmu. Ma bardzo dobre właściwości, bardzo pozytywne dla naszej krwi. Dlatego warto go pić jak najczęściej. Plusem, jest jego łatwe Czytaj więcej
Niemal każdy lubi przekąski w postaci chipsów, krakersów, orzeszków czy paluszków. Proponowane zamiast nich słupki warzywne niektórym wydają się niedopuszczalną alternatywą – jak spędzić wieczór filmowy bez ogromnej miski popcornu, a zamiast niej chrupać marchewkę lub paprykę? Nawet osoby odżywiające się zdrowo od czasu do czasu ulegają pokusie i przegryzają coś słonego i Czytaj więcej
MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL posiadają 50% więcej potasu niż tradycyjne banany i zawierają 15 naturalnych, witamin i minerałów – dzięki czemu nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie.Każdy może je jeść osoby na diecie Czytaj więcej
Miliony ludzi na całym świcie zaczyna swój dzień od filiżanki kawy. Głównym jej zadaniem jest rozbudzić, tchnąć na nowo życie w każdą zaspaną jeszcze komórkę ciała. Poranna kawa jest czymś więcej niż tylko gorącym napojem, to dla wielu z nas sygnał obwieszczający początek dnia, to nieodzowny rytuał bez którego nie wyobrażamy sobie codzienności, to chwila […]Czytaj więcej
Soja jest źródłem wielu cennych witamin i właściwości odżywczych oraz leczniczych. To dlatego cieszy się rosnącą popularnością, a jej zwolennicy zachwalają jej pozytywny wpływ na zdrowie. Oprócz produktów spożywczych, coraz częściej sięgamy także po suplementy diety i odżywki białkowe, których głównym składnikiem jest właśnie soja. Jednak czy rzeczywiście posiada te Czytaj więcej
Nie ma to jak smak chrupiącej porannej bułeczki z prawdziwym masłem. Czasem taka prosta kanapka smakuje nam tak bardzo, że nie chcemy jej psuć kolejnym dodatkiem. Z badań przeprowadzonych w ostatnich latach wynika, że przeciętny Polak zjada 4 kg. masła rocznie. Niedawno zauważono jednak stały znaczny wzrost spożycia tego produktu, stąd zauważalna podwyżka cen. Nie […]Czytaj więcej
Choć wiórki kokosowe to niedocenione źródło wielu substancji odżywczych, często stosowane są jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, ciast czy słodyczy. Pozyskiwane są z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego, stanowią doskonałe uzupełnienie wielu dań, nie tylko tych przygotowywanych na słodko. Warto je włączyć do swojej diety ze względu na zawartość dużej Czytaj więcej
Ocet jabłkowy to substancja popularna w świecie kulinarnym. Ocet jest pozyskiwany przez fermentację owoców wywołaną przez bakterie octowe. Okazuje się jednak, ze oprócz właściwości smakowych ten dodatek ma również inne zalety, które mogą pomóc w… odchudzaniu! Rzeczywiście, coraz więcej osób pije ocet jabłkowy na czczo i chwali sobie jego dobroczynne działanie. Czytaj więcej
Dziurawiec zwyczajny, zwany też zielem świętojańskim, jest byliną porastającą łąki, polany, oraz widne zarośla, zbocza, a także skraje lasów. Dziurawiec to jedno z najczęściej używanych ziół o wszechstronnym działaniu. Właściwości dziurawca Dziurawiec zwyczajny (łac. Hypericum perforatum) jest rośliną, która swe właściwości lecznicze zawdzięcza pewnym substancjom: Czytaj więcej
Nasiona szarłatu, czy inaczej amarantusa, znane są już od ponad czterech tysięcy lat ze względu na bogactwo składników jakie zawierają. Niegdyś szarłat stanowił główną roślinę uprawną, obok kukurydzy i fasoli u Majów, Inków i Azteków. Uważali ją za świętą i wierzyli, że dodawała ich wojownikom siły i męstwa. Nie bez powodu szarłat nazywa się złotem […]Czytaj więcej
Peru wszystkim obieżyświatom kojarzy się głównie z Machu Picchu, Świętą Doliną Inków, jeziorem Titicaca. Osoby, które miały okazje odwiedzić ten ciekawy południowoamerykański kraj, wiedzą, że wyróżnia się on niezwykle różnorodną kuchnią. Poza ziemniakami i chili, do podstawowych składników kuchni peruwiańskiej zalicza się kukurydzę. Jest ona na tyle popularna, że serwowana Czytaj więcej
Wiadomo, że morele to przepyszne owoce, bogate w różne witaminy i minerały. A co z ich pestkami? Okazuje się, że pestki moreli są fantastycznym źródłem składników odżywczych oraz co ciekawe, posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Działanie i zastosowanie pestek moreli Przede wszystkim, pestki moreli znane są ze swoich właściwości oczyszczających oraz walczących z rakiem. Czytaj więcej
Guacamole jest tradycyjnym meksykańskim sosem, gdzie głównym składnikiem jest awokado. Historia tego sosu sięga, aż do czasów azteckich, gdzie guacamole stawiał „pierwsze kroki„ dziś jest jednym z najbardziej popularnych i renomowanych sosów, znany również jako meksykańska salsa. Guacamole a jego historia Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku Czytaj więcej