Home Archive by category Odżywianie (Page 13)

Odżywianie

Bez selera, trudno wybrać jakąkolwiek dietę. Posiada on właściwości odchudzające, dla organizmu. Korzeń selera, bardzo dobrze smakuje w zupie i można zastąpić nim przyprawy. Świetnie sprawdza się również, jako dodatek do sałatek. Jest niskokaloryczny. W 10 dag bulwy selera, jest tylko kilka kalorii. Posiada aż 86 wartościowych składników. Właściwości odżywcze Seler naciowy Czytaj więcej
Czarna porzeczka znajduje wiele zastosowań w produkcji żywności. Wyrabia się z niej soki, dżemy, galaretki, wina, nalewki, a nawet olej z pestek czarnej porzeczki. W okresie wakacyjnym, kiedy trwa sezon ich zbioru, chętnie po nie sięgamy i spożywamy w nieprzetworzonej postaci. Nie dość, że owoce czarnej porzeczki są smaczne, to dodatkowo zawierają wiele cennych Czytaj więcej
Rukola – dla jednych modny zamiennik sałaty, dla innych składnik, bez którego nie może powstać żadna sałatka czy przekąska. Jednak bez względu na to, jaki mamy do niej stosunek, rukolę jeść powinniśmy, przede wszystkim ze względu na bogactwo jej składników odżywczych i mineralnych. Poniżej przedstawiamy pięć powodów, dla których warto włączyć rukolę do jadłospisu 1. […]Czytaj więcej
Gorąca, pożywna i smaczna zupa z pewnością wynagrodzi nam chłód zbliżających się jesiennych dni. Bez znaczenia, czy decydujemy się na rosół, pomidorową, ogórkową lub jakąkolwiek inną – w większości uciekamy się do słynnego wspomagacza smaku jakim jest „kostka rosołowa”. A co, jeśli nagle zdecydujemy się na przygotowanie zupy bez tego typu półśrodków? Jak osiągnąć zbliżony Czytaj więcej
Zioła szwedzkie, pomimo swojej nazwy, nie mają wiele wspólnego za Szwecją. Dlaczego więc, ten znany na całym świecie specyfik, nosi taką nazwę? Z powodu Clausa Samsta i Urbana Hjame, panów, którzy byli Szwedami i mieli szczęście odnaleźć zagubiony 300 lat wcześniej manuskrypt z recepturą ziołowej mieszanki. Autorem oryginalnego przepisu, jak głosi legenda, miał być słynny Czytaj więcej
Jaja przepiórcze stają się coraz popularniejsze, częściej nawet sięgamy po nie niż te tradycyjne kurze. Są niewielkie w swoim rozmiarze oraz pokryte dosyć ciekawymi brązowymi plamkami na całej swej powierzchni. Jaja przepiórcze mają szereg dobroczynnych właściwości. Przygotowanie takich jajek na twardo lub miękko jest zupełnie inne niż w przypadku tradycyjnych jaj kurzych. Czytaj więcej
Rośliny strączkowe są bogate w błonnik i białko, a po ich spożyciu czujemy się bardziej syci. Według badaczy z Narodowego Centrum Statystyk Zdrowotnych fasola pod różną postacią wpływa korzystnie na spadek wagi. Co działa na jej korzyść i dlaczego warto włączyć ją do diety odchudzającej? Duża zawartość błonnika wpływa na szybkie i długo utrzymujące się […]Czytaj więcej
Mieszkańcy Dalekiego Wschodu od wieków znają dobroczynne działanie wodorostów na ludzki organizm. Do Europy wiedza o korzyściach płynących ze stosowania wodorostów w diecie i kosmetyce dotarła stosunkowo niedawno. Wodorosty to, jak sama nazwa mówi, rośliny żyjące w wodzie. Są tradycyjnym składnikiem w jadłospisie ludów żyjących nad dużymi zbiornikami wodnymi. Kojarzymy je Czytaj więcej
Istnieje przekonanie, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna, jednak wiele owoców przewyższa ją kilku- a nawet kilkunastokrotnie. W rankingu przygotowanym przez redakcję vitac.pl przedstawiamy najciekawsze i najsmaczniejsze owoce, które są źródłem tej witaminy. Jeśli będziesz je spożywać, to zachowasz odporność i zdrowie. Sprawdź, których owoców nie powinno nigdy Czytaj więcej
Mascarpone jest wyśmienitym serkiem,który znalazł szerokie zastosowanie w kuchni . Jego delikatna konsystencja i smak przypomina serek śmietankowy. Przeważnie w białym lub lekko żółtym odcieniu. Stosowany do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Serek mascarpone przywędrował do nas z Włoch, jest tradycyjnym serem włoskim a jego korzenie sięgają XVI w. n. e . Pochodzi z Czytaj więcej
Żurawina, choć nadal mało popularna w Polsce, coraz częściej zaczyna się pojawiać w polskiej kuchni… szczególnie tej świątecznej. Spożywana jest jako konfitura, sos żurawinowy, czy kisiel, a suszona dodawana jest do farszów, zapiekanek, ciast i ciasteczek. Roślinę tę uprawia się na około 40 000 akrach w północnych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Żurawiny są popularne w Czytaj więcej
Zwane są inaczej kryształami japońskimi lub kefirem wodnym i znane są ze swoich cennych właściwości odżywczych. Ale co to właściwie jest? Otóż są to mikroorganizmy posiadające umiejętność fermentowania, będące koloniami różnych szczepów zdrowych drożdży oraz bakterii. Przywykło się je nazywać algami morskimi, jednak jak się okazuje nie mają one nic wspólnego z prawdziwymi Czytaj więcej
Bób to roślina strączkowa, która pojawia się na przełomie czerwca i lipca. Posiada wielu zwolenników, którzy doceniają go za niepowtarzalny smak, aromat i liczne właściwości odżywcze. Jak poprawnie przygotować bób i dlaczego warto po niego sięgnąć? Właściwości odżywcze bobu Bób to przede wszystkim źródło cennego białka. Stanowi idealną alternatywę dla białka zwierzęcego, Czytaj więcej
Czarna rzepa jest jedną z najbardziej docenianych roślin uprawnych w Europie już od XIII wieku. Słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i szerokiego zastosowania np. w branży kosmetycznej. Dzięki wartościom leczniczym oraz odżywczym jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Poniżej znajdziesz kilka kluczowych powodów, dla których powinna na stałe zagościć na twoim Czytaj więcej
Kasza kuskus, dla muzułmanów jest symbolem bogactwa. Również my, możemy o niej tak powiedzieć ze względu na jej właściwości. Stała się bardzo modna, szczególnie przez dania wegetariańskie i wegańskie i łatwo ją kupić w każdym sklepie. Może być idealnym dodatkiem do sałatek. Jej sukces, to przede wszystkim zaleta w przygotowaniu. Jest gotowa po zalaniu ją […]Czytaj więcej
W minionych czasach orzechy były symbolem mądrości i powodzenia w życiu. Wierzono, że zapewniają dobrobyt. Szczególnie gustowali w nich mędrcy i intelektualiści. Czy rzeczywiście dzięki orzechom staniemy się szczęśliwsi? Tego nie wiemy, ale z pewnością będziemy zdrowsi. Wśród smakoszy panuje opinia, że najsmaczniejsze są orzechy nerkowca. Każdy jednak może mieć na ten Czytaj więcej
Siemię lniane jest mało znanym produktem, potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I mało używanym. A szkoda- bo ma wiele cennych właściwości. Jest doskonałym sposobem na przyspieszenie utraty kilogramów, a więc powinien być wykorzystywany przez osoby odchudzające się. Ponadto idealnie wspomaga regulację błony śluzowej wątroby. Czyli to podwójna Czytaj więcej
“Napij się melisy”, słyszymy często, gdy ktoś z naszego otoczenia widzi, że jesteśmy zestresowani lub nie możemy zasnąć. Tę roślinę kojarzy się powszechnie ze środkiem na sen lub uspokojenie. Tak naprawdę okazuje się, że melisa ma szereg innych, nieznanych wszystkim właściwości prozdrowotnych. Wspomaga trawienie, ma działanie przeciwbólowe, poprawia Czytaj więcej
Obie przyprawy są odpowiedzialne za złoty, niepowtarzalny kolor potrawy. Dodatkowo, zarówno szafran jak i kurkuma posiadają swoiste właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Którą zatem wybrać? Właściwości szafranu Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie: kilogram szafranu kosztuje nawet do kilku tysięcy złotych, dlatego w wielu kręgach jest uważany Czytaj więcej
Rokitnik zwyczajny jest dosyć mało znaną i uprawianą rośliną. Występuje przeważnie w nadbrzeżach rzek i mórz,wszędzie tam, gdzie ma stały dostęp do wody, dlatego jego owoce potrafią być zdatne do spożycia przez całą zimę,aż do wiosny. Jest to roślina o dosyć cierpkim smaku a jej owoce to małe pomarańczowo-czerwone kuleczki. Roślina ta z powodzeniem jest […]Czytaj więcej