Home Archive by category Odżywianie (Page 12)

Odżywianie

Kalafior zawiera cenne składniki, który chronią przede wszystkim przed zmarszczkami. Posiada sulofran, czyli substancję, która bardzo dobrze oddziałuje na nasz organizm. Co więcej przeciwdziała również powstawaniu złośliwych komórek. Zawiera do tego całą masę antyoksydantów, oraz różnego rodzaju substancji odżywczych. To też wspaniały kosmetyk. Jakie właściwości odżywcze Czytaj więcej
Mleko odtłuszczone, sojowe, bez laktozy, migdałowe – te wszystkie nazwy coraz rzadziej kojarzą się ze specjalistycznymi dietami, a coraz powszechniej przywodzą na myśl kolejny żywieniowy trend i przemijającą kawiarnianą modę. Jednak na ostatnie z nich – mleko migdałowe – chcąc być świadomym swojej diety, warto zwrócić szczególną uwagę. Mleko migdałowe – właściwości Ten Czytaj więcej
Węglowodany, inaczej nazywane cukrami, to jedne z trzech makroskładników, do których należą również białka i tłuszcze. Są one często wykluczane bądź maksymalnie ograniczane w diecie, szczególnie w ostatnich latach, w których dominuje propagacja diety białkowo-tłuszczowej. Jednak według ogólnoświatowych zasad zdrowego odżywiania powinny one stanowić od 50 do 70% całkowitej Czytaj więcej
Jagody acai to źródło wielu witamin i składników mineralnych, oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy niezbędnych dla organizmu. Sproszkowane Acai są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Nazywane są także jagodą palmy brazylijskiej, ponieważ pozyskuje się je z drzewa palmowego, rosnącego na terenach Ameryki Południowej. Owoce przypominają Czytaj więcej
Czekolada- wróg numer jeden każdej diety. Obecnie świat dzieli się na dwa typy: pierwszy uważa,że czekolada jest główną przyczyną nadmiernych kilogramów. Zwolennicy czekolady twierdzą, że pomaga skupić uwagę i rozładowuje stres przed ważnym egzaminem czy spotkaniem. A jak jest naprawdę? Oto fakty i mity o czekoladzie. Fakty na temat czekolady poprawia samopoczucie i humor; Czytaj więcej
Tran to tłuszcz, który jest otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego albo z innych ryb z rodziny dorszowatych. Dorsz żyjący w zimnych wodach dostosował się do otoczenia, gromadząc w swoich tkankach duże ilości różnych składników odżywczych. Jednak oprócz swych wartości odżywczych, tran z dorsza ma tez nieprzyjemny zapach i smak, który zniechęca większość osób do Czytaj więcej
Kaszanka to niesłychanie popularny przetwór mięsny zarówno w kuchni słowiańskiej, jak i węgierskiej czy niemieckiej. Wiele osób ceni ją za właściwości zdrowotne, ale spora ilość społeczeństwa wciąż podchodzi do niej z dystansem. Co takiego kryje się w tym kontrowersyjnym produkcie i z czego właściwie jest wytwarzany? Tego dowiemy się za chwilę. Z czego robi się […]Czytaj więcej
Kasztany jadalne doceniano już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Znajdowały swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim w medycynie naturalnej. Są źródłem wielu cennych składników, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Komu są dedykowane, jakie wartości odżywcze posiadają i jaka jest ich kaloryczność? Oto kilka powodów dla których Czytaj więcej
Kalina to roślina nieco dzisiaj zapomniana. A to właśnie my, kobiety, powinnyśmy o niej szczególnie pamiętać. Dlaczego? Nie tylko dlatego, że jest pięknym krzewem o żywo czerwonych owocach i dzięki temu zaspokoi naszą kobiecą wrażliwość estetyczną. To co dla nas jest szczególnie ważne, to jej walory zdrowotne. Właściwości odżywcze kaliny Od wieków ekstrakt z kory […]Czytaj więcej
Lecytyna jest substancją zawierającą w sobie wiele związków, przede wszystkim fosfolipidów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kojarzy się głównie z bardzo dobrym wpływem na pamięć, koncentrację, a także właściwościami ochronnymi dla wątroby. Dlaczego nie należy jej lekceważyć i jakie ma zastosowanie? Lecytyna – właściwości i Czytaj więcej
W dzisiejszym świecie panuje moda na zdrowe, świadome odżywanie, kupowanie i przyrządzanie potraw z produktów zdrowych i jak najmniej przetworzonych. W ten trend z pewnością wpisuje się zastąpienie tradycyjnej mąki mąką gryczaną. Jakie są jej jednak jej właściwości i jak możemy wykorzystać ją w codziennym gotowaniu? Mąka gryczana jest otrzymywana ze zmielonych ziaren Czytaj więcej
Wszyscy wiemy, że najlepszy, najsmaczniejszy jest zawsze mięciutki chlebek czy bułeczki tuż po wyjęciu z pieca. Jak tylko zaczynają stygnąć, ich jakość stopniowo spada. Dlatego też zwykle podejmujemy wszelkie środki, by temu zapobiec i jak najdłużej utrzymać świeżość pieczywa. Warto również wiedzieć, że chleb pokrojony w plastry znacznie szybciej stanie się czerstwy od Czytaj więcej
Słyszałaś o zielonej kawie? Nie? Szkoda, bo jest to napój cieszący się coraz większą popularnością. Nic dziwnego- taka kawa może być świetnym zamiennikiem dla ludzi, którzy nie lubią smaku tradycyjnej ”małej czarnej”. Ale jak ją pić, żeby zachowała swoje właściwości? Co to jest zielona kawa? Tych, którzy myślą, że zielona kawa to jakaś inna, muszę […]Czytaj więcej
Nie od dzisiaj wiadomo, że regularne picie wody ma zbawienny wpływ dla naszego zdrowia, samopoczucia, a także urody. Istnieje wiele mitów odnośnie tego w jak pić wodę, w jakich ilościach i z jakimi dodatkami. Jednym z wariantów jest napój przygotowywany na bazie wody, soku z cytryny i ogórka, który cieszy się ogromną popularnością ze względu […]Czytaj więcej
Sałata dla jednych jest tylko “nudną” zieleniną bez smaku, którą równie dobrze można by wyemilinować z diety. Inni zaś uważają ja za podstawę każdej sałatki, śniadania czy lekkiego obiadu. Tak naprawdę sałata, oprócz bycia symbolem zdrowego stylu życia i świadomego odżywiania, ma także szereg innych, wartościowych nowości. Polecamy i odkrywamy pięć zalet tego Czytaj więcej
Wok to naczynie przypominające kształtem głęboką miskę z jedną lub dwiema rączkami. Jego specyficzny kształt umożliwia szybkie przyrządzanie potraw, które w efekcie końcowym są soczyste i pełne aromatu. Jest kojarzony głównie z kuchnią chińską, bowiem to właśnie w niej znajduje największe zastosowanie i w tych rejonach naczynie to jest najbardziej popularne. Jak się jednak Czytaj więcej
Podstawowymi składnikami każdej diety są przeważnie warzywa i owoce. Większość znanych owoców jak jabłka czy banany są wspaniałym uzupełnieniem naszej codziennej diety i cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Jednak ciekawym jest fakt, że w mało popularnych owocach możemy znaleźć te, które przewyższają swoją wartością odżywczą czy zdrowotną te powszechnie znane. Czytaj więcej
Masz ochotę na śledzia? To pewnie jesteś w ciąży! Tak najczęściej komentuje się chęć zjedzenia tej ryby, co oczywiście nie zawsze jest prawdą. Śledzie warto jeść nie tylko kiedy spodziewamy się potomka. Już śpieszymy z odpowiedzią dlaczego nasza polska ryba jest tak wartościowa. Cóż, 2kg śledzi rocznie na jednego przeciętnego Polaka to dość mało, prawda? […]Czytaj więcej
Rumianek jest rośliną, która cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków i powszechnie uważany jest za naturalny sposób na zwalczenie wielu schorzeń i dolegliwości. Stosujemy go zarówno w celach leczniczych, jak i podczas domowych zabiegów kosmetycznych. Więc skoro tak często rumianek stanowi nasze naturalne antidotum, przyjrzyjmy się jego właściwościom i zastosowaniu. Czytaj więcej
Czytając o papai można być zaskoczonym, że tak wartościowy owoc jest u nas tak mało popularny. Na temat zalet tej rośliny można by napisać książkę. Być może niektórzy z nas nie wiedzą nawet, jak ten cud natury wygląda. Papaja to przypominający kształtem gruszkę owoc o pomarańczowej lub zielonkawej skórce i żółtym lub różowym miąższu. W […]Czytaj więcej