Odżywianie

Pod względem wizualnym brukselka przypomina miniaturową kapustkę. Takie skojarzenie jest jak najbardziej trafne, ponieważ oba warzywa są ze sobą spokrewnione. Przyjmuje się, iż mniejsza z nich powstała dzięki skrzyżowaniu jarmużu z kapustą głowiastą. Choć brukselka ustępuje kapuście rozmiarem, niewątpliwie nie zostaje w tyle pod względem wartości odżywczych i walorów Czytaj więcej
W tym niepozornie wyglądającym ziarenku kryje się ogromna moc, która ma działanie korzystne dla naszego organizmu. Właściwości ziaren słonecznika Ziarna słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100g zawiera około 51g tłuszczów, z czego 23g stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz omega-3. Najważniejsze lecznicze ich działanie Czytaj więcej
Tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Są między innymi źródłem energii, stanowią główny składnik strukturalny błon biologicznych. Umożliwiają także wchłanianie witamin A,D,E i K, pełnią role hormonów, przekaźników. To tylko kilka przykładów ich zastosowania, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Rodzaje oleju lnianego Jeszcze Czytaj więcej
Ryż stanowi idealne dopełnienie każdej zbilansowanej diety. Jest także pokarmem znanym na całym świecie i docenianym w różnych kręgach kulturowych. Posiada wiele odmian, które wymagają różnego przygotowania i które dostarczają organizmowi innych wartości odżywczych. Jak zatem należy gotować dany rodzaj ryżu i jakie właściwości zdrowotne posiadają poszczególne jego typy? Czytaj więcej
Co wiesz o błonniku? Pomaga schudnąć, a dieta bogata w błonnik jest zdrowsza. Ok, ale czy wiesz, że jego nadmiar może szkodzić? Czy wiesz, że do prawidłowego działania potrzebne jest odpowiednie nawodnienie? Oto kompendium wiedzy o błonniku. Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe jest bardzo ważnym składnikiem diety. Ma bardzo wiele zalet, przez co pozytywnie wpływa Czytaj więcej
Wiedza o tym, że powinno się jeść głównie warzywa, owoce, ciemne pieczywo i chude mięso jest coraz bardziej rozpowszechniona. Często jednak zapominamy, że sposób przyrządzania posiłków jest również bardzo ważny. Ile rodzin, tyle sposobów przyrządzania potraw. Jedni uwielbiają ociekające tłuszczem smażone kiełbaski, inni przepadają za dobrze przyprawionymi potrawami. Jednak Czytaj więcej
Mit o tuczących właściwościach ziemniaków wciąż ma wielu zwolenników. Jak jest naprawdę z ulubionym dodatkiem Polaków do obiadu? Skrobia jest polimerem glukozy – łańcuchem zbudowanym z wielu cząsteczek glukozy połączonych ze sobą za pomocą wiązań chemicznych. Produkty o wysokiej zawartości skrobi często opisywane są jako tuczące. Do produktów bogatych w skrobię należą: Czytaj więcej
Kofeina poza kawą znajduje się w wielu innych produktach, a jej zawartość w różnych produktach jest różna. Wybieraj zatem mądrze! Jak działa kofeina? Kofeina pobudza korę mózgową i ośrodek podkorowy, a dodatkowo działa też na ośrodek oddechowy i naczynioruchowy. Uważa się, że przyspiesza wydolność psychofizyczną poprzez kurczenie naczyń mózgowych, nerkowych i serca, a Czytaj więcej
Rozszyfruj to jajo! Oznaczenie na opakowaniu jajek, jak również na skorupce pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury, które te jajka zniosły. I nie chodzi tu tylko o względy moralne, o to czy nie jest nam zwyczajnie żal kur „trzymanych” w takich a nie innych warunkach. Ekologiczne jajka są po prostu zdrowsze. [the_ad_placement id=”goraidol”] 0 – […]Czytaj więcej
Bardzo często ciemne pieczywo nie ma nic wspólnego z pieczywem pełnoziarnistym. Sztucznie zabawione, posypane ziarnami, ma na celu zmylić konsumenta, szukającego zdrowego zamiennika zwykłej białej bułki. Jak nie dać się oszukać? Wiesz, co jesz? Widząc ciemnobrązowe pieczywo w sklepie zwykle myślimy, jako o zdrowym, wysokobłonnikowym, przez to odchudzającym. Niestety, Czytaj więcej
Niskokaloryczny i orzeźwiający jest bombą witaminową wzmacniającą odporność organizmu. Ponadto pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz sprzyja podczas odchudzania. Czerwone grejpfruty są bogatym źródłem witaminy C.  Ich miąższ, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, a zawarty w nich beta-karoten pokrywa jedną trzecią dziennego zapotrzebowania w prowitaminę A. Czytaj więcej
Nawet jedząc wiele możemy samym jedzeniem spalić więcej niż sobie wyobrażamy. Co to za cuda? To nie cuda, po prostu pewne produkty zawierają tzw. „kalorie ujemne” powodując ujemny bilans energetyczny. Jak to się dzieje? O kaloriach ujemnych mówimy wtedy gdy spożywany produkt potrzebuje więcej energii niż sam dostarcza, na jego strawienie. Kiedy organizmowi brakuje energii Czytaj więcej
Wszyscy wiedzą, że warzywa są zdrowe, ale przygotowanie z nich posiłku czasem jest pracochłonne. Trzeba je obrać umyć odpowiednio przyrządzić. Czy wiesz, że części warzyw lepiej nie obierać, ponieważ w skórce, bądź zaraz pod nią kryje się najwięcej wartościowych substancji. Tak więc możesz ominąć jeden proces przy przyrządzaniu oszczędzając czas i zyskując witaminy. Zobacz Czytaj więcej
Kawa- jedna z najczęściej wybieranych używek. Większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania zanim nie wypije cudownego czarnego napoju. Może być czarna, z mlekiem, z cukrem lub bez. Towarzyszy nam w pracy, w domu, podczas spotkań, ale co tak naprawdę o niej wiemy? Badania wykazują, że picie kawy przed treningiem korzystnie wpływa na jego efekt […]Czytaj więcej
Ludzie w Indiach żyją znaczniej zdrowiej niż Europejczycy czy Amerykanie. Hindusi nie zarazili się tak jak inne narody tzw. amerykańskim stylem i jego kuchnią, w której mnóstwo jest cukru, soli, tłuszczu, przetworzonych produktów. To właśnie ten amerykański styl odpowiedzialny jest za połowę światowych zachorowań na nowotwory Naukowcy z całego świata nie mogę się nadziwić Czytaj więcej
Otyłość jest drugą zaraz po paleniu tytoniu przyczyną zachorowań na nowotwory złośliwe. Otyłość nie powoduje tylko problemów z poruszaniem, jest przyczyną wielu nowotworów, głównie trzonu macicy, przełyku, nerek, pęcherzyka żółciowego oraz piersi. „Jesteś tym co jesz”  wszystkim znane przysłowie, a jednak nie wszyscy się do tego stosują. Zaledwie co czwarty Polak je owoce Czytaj więcej
Regularnie spożywany  granat dostarcza nam duże ilości składników mineralnych i witamin. Jest bogatym źródłem witamina C i E oraz cynku ,potasu i miedź. Granat jest również źródłem polifenoli, czyli silnych antyutleniaczy obecnych w roślinach. Te związki opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność naszego organizmu. W granacie jest ich aż trzy razy więcej niż w Czytaj więcej
Przedstawiamy listę produktów: Wiśnie – są bogatym źródłem antyoksydantów i składników antynowotworowych. Składniki w nich zawarte zmniejszają uczucie bólu oraz wykazują działanie regeneracyjne i przeciwzapalne Papaja – owoc ten został nazwany przez Krzysztofa Kolumba „owocem aniołów”. Jest bogata w wiele witamin i minerałów, a zawarty w nim enzym proteolityczny papainy Czytaj więcej
Temperatura za oknem coraz niższa, dzień coraz krótszy, a słońce coraz rzadziej wynurza się zza chmur. Jesienna aura nie wpływa pozytywnie na nasz nastrój i samopoczucie. Najchętniej nie wychodziłoby się spod ciepłej kołdry, ale jakoś trzeba stawić czoła rzeczywistości. Październikowo listopadowy nastrój działa na obniżenie naszej odporności, a stąd już krótka droga do Czytaj więcej
Mamy jesień. Pogoda często może płatać nam figle, więc nie trudno o przeziębienie. Podczas infekcji i stanów zapalnych dochodzi do zwiększonej produkcji utleniaczy, czyli wolnych rodników, które mają destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Z pomocą przybywa witamina C-najważniejszy antyoksydant. Niestety nasz organizm nie jest jej w stanie sam jej wyprodukować, więc musimy Czytaj więcej