W ostatnim czasie w Polsce dość popularna stała się uprawa drzewek oliwnych. Bardzo często jednak nie przetrwają one nawet jednego sezonu, a to oczywiście z powodu złej pielęgnacji. Warto więc zainteresować się odpowiednią uprawą tej rośliny, gdyż przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Spis treści
Co to jest w ogóle oliwka europejska?
Oliwka europejska (inaczej: drzewo oliwne bądź oliwnik europejski) jest zimozielonym, długowiecznym drzewem z rodziny oliwkowatych, występującym w krajach śródziemnomorskich. Daje ono zielone lub czarne jadalne owoce, z których otrzymuje się również olej.
Jak wygląda oliwka europejska?
Starsze okazy drzewa mają zwykle sękaty i dość mocno poskręcany pień. Oliwka charakteryzuje się skórzastymi, naprzeciwległymi liśćmi o lancetowatym kształcie. Na wierzchniej stronie są one szarozielone, zaś od spodu można zauważyć bardziej srebrzystoszary odcień. Liście maja krótkie ogonki. Oliwka kwitnie od czerwca do sierpnia, tworząc kwiaty o barwie żółto- białej. Mają one dość mocny aromat. Drzewo wydaje owoc pestkowy zwany oliwką, mający zwykle od 1 do 3 cm wielkości. Na początku jest on koloru zielonkawego, z czasem jednak przybiera barwę zbliżoną do czerwonej, a przed samym momentem zbiorów oliwki są już ciemno-purpurowo- czarne.
Uprawiając drzewko oliwki w doniczce także możemy się doczekać owoców, jednak wymaga to cierpliwości, bowiem stanie się to dopiero po kilku latach od zasiania. Niestety oliwki z naszego drzewka nie będą tak dorodne jak te rozwijające się w ciepłym klimacie.
Jak powinna być uprawiana?
Oliwka potrzebuje przede wszystkim ciepłego stanowiska pełnego słońca. Jeśli jest uprawiana w pojemniku, to na okres zimowy należy przenieść ją do mieszkania. Drzewko to lubi być obficie podlewane, zwłaszcza w okresie, kiedy rośnie. Ograniczamy je podczas zimy, lecz nie możemy dopuszczać do całkowitego wyschnięcia. Oliwkę należy przycinać, tym samym kontrolując jej wzrost.
Główne zastosowania oliwki europejskiej
- Zwalczanie drobnoustrojów. Aktywny związek oleuropeiny ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Wyciągi oliwki europejskiej hamują rozwój różnego rodzaju organizmów, w tym wirusa opryszczki, grypy A, wirusa Coxsackie, salmonelli, gronkowca i E coli. W związku z tym stosuje się ją w chorobach takich jak: przeziębienia, grypa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, mononukleoza wywoływana przez wirus Epsteina-Barra, zapalenie mózgu, opryszczka, półpasiec, HIV/AIDS, łagodne zapalenie mózgu, wirusowe zapalenie wątroby typu B, zapalenie płuc, gruźlica, rzeżączka, malaria, denga i różne infekcje.
- Wzmocnienie układu sercowo – naczyniowego. Badania naukowe nad oleuropeiną wskazują na potencjalne działanie obniżające ciśnienie krwi, zwiększenie przepływu krwi przez naczynia wieńcowe i przeciwdziałanie arytmii.
- Antyoksydant. Związki fenolowe występujące w oliwce europejskiej znane są ze swych właściwości antyoksydacyjnych/zmiatania wolnych rodników, które według wyników badań przewyższają podobne właściwości witaminy E.
- Działanie moczopędne
- Regulacja stężenia glukozy we krwi
- Obniżanie gorączki
Nie zapomnijmy także o zastosowaniach kulinarnych!
Oliwka ma w sobie duży procent tłuszczu (około 65%), więc jest cennym źródłem zdrowej oliwy. Tłoczy się ją na zimno, przy dość niskim ciśnieniu z oliwek, które są już całkiem dojrzałe. Po odwirowaniu taka oliwa jest czysta i praktycznie nie ma koloru. Oliwa jasnożółta uzyskiwana jest dzięki dalszemu procesowi tłoczeniu już przy nieco większym ciśnieniu. Obydwie są tłuszczami o naprawdę wysokiej jakości, cenionymi na całym świcie. Powszechnie stosuje się je do sałatek oraz do spożywania na przykład z pieczywem, jako przekąska. Na oliwie z oliwek nie powinno się jednakże smażyć potraw.
Przysmakiem wielu osób są także oliwki drylowane w zalewie, najczyściej solance lub marynowane. Smak tych oliwek jest tak charakterystyczny, że mają on zarówno swoich gorących zwolenników, jak i przeciwników.
Zastosowanie kosmetyczne oliwki?
Jak najbardziej! Oliwę możemy nie tylko stosować w kremach, czy innych kosmetykach, ale też można ją wykorzystać wprost z butelki do pielęgnacji włosów, ciała i cery. Doskonale nas to nawilży i odżywi.
Ile to kosztuje oliwka europejska?
Ceny oliwki rozpoczynają się od około 35zł – za taką sumę możemy kupić drzewko o wysokości 20-30cm. Za 60-125zł (cena zależy od strony internetowej/sklepu) wysokość doniczki będzie wynosiła około 50-70cm. Za wyższe drzewka trudno podać dokładną cenę, ponieważ waha się ona od 200 do nawet 800zł (za oliwkę 100-180cm). Jeśli natomiast chcemy zainwestować w oliwkę powyżej 200cm, cena będzie wynosiła powyżej 1000zł.
Jak widzimy, to niepozorne drzewko oliwne, ma bardzo dużo różnych zastosowań. Za małe drzewko nie zapłacimy wielkiej sumy pieniędzy, a dzięki dobrej uprawie, może nam wystarczyć na lata .