Oliwka europejska – właściwości zdrowotne, odżywcze i wykorzystanie

W ostatnim czasie w Polsce dość popularna stała się uprawa drzewek oliwnych. Bardzo często jednak nie przetrwają one nawet jednego sezonu, a to oczywiście z powodu złej pielęgnacji. Warto więc zainteresować się odpowiednią uprawą tej rośliny, gdyż przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Co to jest w ogóle oliwka europejska?

Oliwka europejska (inaczej: drzewo oliwne bądź oliwnik europejski) jest zimozielonym, długowiecznym drzewem z rodziny oliwkowatych, występującym w krajach śródziemnomorskich. Daje ono zielone lub czarne jadalne owoce, z których otrzymuje się również olej.

Jak wygląda oliwka europejska?

Starsze okazy drzewa mają zwykle sękaty i dość mocno poskręcany pień. Oliwka charakteryzuje się skórzastymi, naprzeciwległymi liśćmi o lancetowatym kształcie. Na wierzchniej stronie są one szarozielone, zaś od spodu można zauważyć bardziej srebrzystoszary odcień. Liście maja krótkie ogonki. Oliwka kwitnie od czerwca do sierpnia, tworząc kwiaty o barwie żółto- białej. Mają one dość mocny aromat. Drzewo wydaje owoc pestkowy zwany oliwką, mający zwykle od 1 do 3 cm wielkości. Na początku jest on koloru zielonkawego, z czasem jednak przybiera barwę  zbliżoną do czerwonej, a przed samym momentem zbiorów oliwki są już ciemno-purpurowo- czarne.

Uprawiając drzewko oliwki w doniczce także możemy się doczekać owoców, jednak wymaga to cierpliwości, bowiem stanie się to dopiero po kilku latach od zasiania. Niestety oliwki z naszego drzewka nie będą tak dorodne jak te rozwijające się w ciepłym klimacie.

Jak powinna być uprawiana?

Oliwka potrzebuje przede wszystkim ciepłego stanowiska pełnego słońca. Jeśli jest uprawiana w pojemniku, to na okres zimowy należy przenieść ją do mieszkania. Drzewko to lubi być obficie podlewane, zwłaszcza w okresie, kiedy rośnie. Ograniczamy je podczas zimy, lecz nie możemy dopuszczać do całkowitego wyschnięcia. Oliwkę należy przycinać, tym samym kontrolując jej wzrost.

Główne zastosowania oliwki europejskiej

  1. Zwalczanie drobnoustrojów. Aktywny związek oleuropeiny ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Wyciągi oliwki europejskiej hamują rozwój różnego rodzaju organizmów, w tym wirusa opryszczki, grypy A, wirusa Coxsackie, salmonelli, gronkowca i E coli. W związku z tym stosuje się ją w chorobach takich jak: przeziębienia, grypa,  zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, mononukleoza wywoływana przez wirus Epsteina-Barra, zapalenie mózgu, opryszczka, półpasiec, HIV/AIDS, łagodne zapalenie mózgu, wirusowe zapalenie wątroby typu B, zapalenie płuc, gruźlica, rzeżączka, malaria, denga i różne infekcje.
  2. Wzmocnienie układu sercowo – naczyniowego. Badania naukowe nad oleuropeiną wskazują na potencjalne działanie obniżające ciśnienie krwi, zwiększenie przepływu krwi przez naczynia wieńcowe i przeciwdziałanie arytmii.
  3. Antyoksydant. Związki fenolowe występujące w oliwce europejskiej znane są ze swych właściwości antyoksydacyjnych/zmiatania wolnych rodników, które według wyników badań przewyższają podobne właściwości witaminy E.
  4. Działanie moczopędne
  5. Regulacja stężenia glukozy we krwi
  6. Obniżanie gorączki

Nie zapomnijmy także o zastosowaniach kulinarnych!

Oliwka ma w sobie duży procent tłuszczu (około 65%), więc jest cennym źródłem zdrowej oliwy. Tłoczy się ją na zimno, przy dość niskim ciśnieniu z oliwek, które są już całkiem dojrzałe.  Po odwirowaniu taka oliwa jest czysta i praktycznie nie ma koloru. Oliwa jasnożółta uzyskiwana jest dzięki dalszemu procesowi tłoczeniu już przy nieco większym ciśnieniu. Obydwie są tłuszczami o naprawdę wysokiej jakości, cenionymi na całym świcie. Powszechnie stosuje się je do sałatek oraz do spożywania na przykład z pieczywem, jako przekąska. Na oliwie z oliwek nie powinno się jednakże smażyć potraw.

Przysmakiem wielu osób są także oliwki drylowane w zalewie, najczyściej solance lub marynowane. Smak tych oliwek jest tak charakterystyczny, że mają on zarówno swoich gorących zwolenników, jak i przeciwników.

Zastosowanie kosmetyczne oliwki?

Jak najbardziej! Oliwę możemy nie tylko stosować w kremach, czy innych kosmetykach, ale też można ją wykorzystać wprost z butelki do pielęgnacji włosów, ciała i cery. Doskonale nas to nawilży i odżywi.

Ile to kosztuje oliwka europejska?

Ceny oliwki rozpoczynają się od około 35zł – za taką sumę możemy kupić drzewko o wysokości 20-30cm. Za 60-125zł (cena zależy od strony internetowej/sklepu) wysokość doniczki będzie wynosiła około 50-70cm. Za wyższe drzewka trudno podać dokładną cenę, ponieważ waha się ona od 200 do nawet 800zł (za oliwkę 100-180cm). Jeśli natomiast chcemy zainwestować w oliwkę powyżej 200cm, cena będzie wynosiła powyżej 1000zł.

Jak widzimy, to niepozorne drzewko oliwne, ma bardzo dużo różnych zastosowań. Za małe drzewko nie zapłacimy wielkiej sumy pieniędzy, a dzięki dobrej uprawie, może nam wystarczyć na lata .

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest