Oleje tłoczone na zimno – zdrowe tłuszcze w każdej kuchni

Oleje tłoczone na zimno swoje dobroczynne działanie zawdzięczają mechanicznemu procesowi pozyskiwania, pozbawionego rafinacji termochemicznej. Odpowiednia obróbka nasion, pestek, orzechów czy innych części roślin sprawia, że uzyskany tłuszcz dostarcza tylko cennych nienasyconych kwasów i witamin.

Sekret olejów tłoczonych na zimno

Tajemnicą dobroczynności, z której słyną oleje tłoczone na zimno, jest wyjątkowy proces produkcyjny. Podczas obróbki nasion, pestek, orzechów czy owoców temperatura nie przekracza 40 – 50°C (w odróżnieniu do wartości 160°C stosowanej w tradycyjnej metodzie). Oleje tłoczone na zimno nie są również poddawane rafinacji, czyli oczyszczaniu termochemicznemu, które bezlitośnie pozbawia uzyskany olej składników odżywczych i substancji towarzyszących. Rafinacja prowadzi także do zneutralizowania naturalnego zapachu, koloru i smaku oraz znacznie wydłuża okres przydatności oleju do spożycia. Za sprawą filtracji i destylacji uzyskuje się większą ilość produktu kosztem jego jakości. Natomiast w efekcie małoinwazyjnego procesu tłoczenia, który wykorzystywany jest do pozyskania olejów na zimno, uzyskane tłuszcze roślinne są nie tylko aromatyczne, ale również bogate w cenne mikroelementy. Wyróżniają się także głęboką, czystą barwą, której ton zależy w dużej mierze od wykorzystanego w tłoczeniu surowca. Mechaniczny proces obróbki sprawia, że tłuszcze nie tracą swoich właściwości, a ziarna, nasiona czy pestki dodatkowo nadają substancji różnorodność i bogactwa oryginalnych walorów smakowych.

Rynek oferuje szeroki asortyment olejów tłoczonych na zimna, jednak niewiele z nich jest powszechnie dostępnych w supermarketach. Olej lniany, makowy, kukurydziany, sezamowy czy konopny można znaleźć w sklepie internetowym MedMe oraz w punktach ze zdrową żywnością. Największą zaletą olejów tłoczonych na zimno jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych Omega 3 i 6. Oleje stanowią też cenne źródło witamin A, D, E i K oraz przeciwutleniaczy zapobiegających procesom starzenia. Ze względu na delikatny proces produkcji, oleje tłoczone na zimno wymagają specjalnych warunków przechowywania. Przede wszystkim należy chronić je przed światłem i zapewnić niską temperaturę. Otwartą butelkę najlepiej wstawić do lodówki.

Oleje tłoczone na zimno w kuchni

Oleje tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia ani innych form obróbki termicznej. Można je jednak dodawać do ciepłych dań zamiast masła, np. przygotowując ziemniaczane puree czy skraplając gotowane warzywa. Tłuszcz roślinny tego typu sprawdza się również w różnorodnych sałatkach w roli dressingu. Przy jego użyciu można też przyrządzić pasty rybne, twarogowe i jarzynowe. Z pomocą oleju przygotowuje się pesto i humus, a także wzbogaca smak świeżego, chrupiącego pieczywa oraz serów wszelkiego gatunku. Tłuszcz tłoczony na zimno może stanowić alternatywę dla margaryny stosowanej w codziennej diecie, a ponadto być intrygującym dodatkiem do ciast, lodów i innych deserów. W zależności od preferencji smakowych, potrzeb suplementacyjnych oraz przeznaczenia kulinarnego można wybierać spośród szerokiej bazy olejów dostępnych tylko w najlepszych sklepach.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest