Olej palmowy w ostatnich latach zdominował przemysł spożywczy. Jest składnikiem wielu produktów, które kupujemy każdego dnia. Zazwyczaj tłuszcz przedstawiano w pozytywnym świetle, podkreślając, że nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ostatnimi czasy pojawiło się wiele negatywnych opinii pod adresem oleju palmowego. Dodatkowo część producentów wykorzystała ten fakt zamieszczając na etykietach informację, że produkt nie zawiera oleju palmowego. Czy rzeczywiście tłuszcz palmowy stanowi zagrożenie?
Spis treści
Właściwości oleju palmowego
Tłuszcz palmowy zaliczany do grupy najzdrowszych olejów na świecie. Należy pamiętać, że chodzi tutaj o nieprzetworzoną formę oleju, ponieważ występuje on w formie utwardzonej i nieutwardzonej. Olej naturalnie występuje w stanie ciekłym, jednak w tej postaci praktycznie w ogóle nie jest spożywany. Tłuszcz kupujemy zazwyczaj, jako produkt już utwardzony (m.in., dlatego, żeby zachował długą datę przydatności). Następnie poddawany jest obróbce cieplnej, co powoduje zmianę budowy związków tłuszczowych i otrzymujemy wówczas tłuszcze trans, które już są szkodliwe dla człowieka. Prawidłowo wyglądający olej ma pomarańczową lub ciemnożółtą barwę. Olej zawiera witaminę A, E, K, skwalen, sterole i koenzym Q10. Dodatkowo w jego skład wchodzą różne rodzaje tłuszczy: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Wskazane tłuszcze są tłuszczami zdrowymi, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto jednak pamiętać i mieć na uwadze, aby spożywać jak najmniej tłuszczy nasyconych. Spożywanie ich w nadmiarze może powodować podniesienie cholesterolu. Zresztą nie są one składnikiem niezbędnym pożywienia osób dorosłych. Witamina A, E oraz skwalen chronią organizm przed wolnymi rodnikami za sprawą antyoksydantów. Witamina K z kolei odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi.
Mimo to warto podkreślić, że olej palmowy nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Tłuszcz palmowy nie powoduje, bowiem wzrostu poziomu cholesterolu jak również chorób związanych z układem krążenia. Sterole z kolej pełnią funkcję ochronną w kontekście poziomu cholesterolu tzn. hamują jego przyswajanie oraz ułatwiają pozbycie się go z organizmu człowieka.
Zastosowanie tłuszczu palmowego
Produkt znajduje szerokie zastosowanie na rynku spożywczym jak również kosmetycznym. Olej palmowy jest składnikiem margaryny, masła czy kremów orzechowych, ciast, fast foodów. Idealnie sprawdzi się także w kuchni, ponieważ można go stosować, jako zamiennik oleju czy masła do smażenia. Dobrze współpraca w smaku z mięsem, jajkiem czy jako dodatek do zupy. Tłuszcz palmowy jest idealny do wspomnianego już wcześniej smażenia, ale również do smarowania oraz duszenia. Olej stosowany jest stosowany przy produkcji świec czy smarów. W dziedzinie medycyny tłuszcz czasami wykorzystuje się, jako środek, który wspomaga szybkie gojenie się ran. Przemysł kosmetyczny stosuje olej palmowy do produkcji mydeł. Bardzo często stosowany jest, jako olejek do masażu pielęgnacyjno-relaksującego, bowiem ma właściwości odżywcze, nawilżające, tonizujące i wygładzające.
Olej palmowy – cena
Ceny produktu są bardzo zróżnicowane. Wszystko zależy od rodzaju oleju, który chcemy nabyć. Dokonując zakupu tłuszczu palmowego należy wybrać jedynie formę nierafinowaną tego tłuszczu. Jest to wówczas produkt nieprzetworzony w żaden sposób i zdrowy, jeżeli chodzi o spożycie. Olej palmowy jest trudno dostępny w tradycyjnym sklepie czy markecie, ale na pewno można go zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Zazwyczaj sklepy online również dysponują tym produktem. Cena w zależności od rodzaju oleju jest bardzo różna. Olej palmowy bezzapachowy, który jest najpopularniejszy wśród kupujących kosztuje około 8 zł za 200 ml, a za 900 ml zapłacimy około 27 zł. Czerwony olej tłoczony na zimno to inny rodzaj tłuszczu palmowego i cena za 200 ml wynosi około 10 zł, a 900 ml to już kwota nieco wyższa – 60 zł.
Wszystko jest dla ludzi, ale i wszystko w nadmiarze szkodzi. To najbardziej adekwatne określenie w kontekście oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm, ale przy spożywaniu oleju w dużej ilości może on zaszkodzić. Jaki z tego morał? Nie ograniczajmy się i jedzmy produkty zawierające olej palmowy jednak z głową i zachowaniem zdrowego rozsądku – raz na jakiś czas, tak by nie stanowić on codziennego elementu naszej diety.