Wszystko o zielonej kawie – zastosowanie i właściwości

Słyszałaś o zielonej kawie? Nie? Szkoda, bo jest to napój cieszący się coraz większą popularnością. Nic dziwnego- taka kawa może być świetnym zamiennikiem dla ludzi, którzy nie lubią smaku tradycyjnej ”małej czarnej”.
Ale jak ją pić, żeby zachowała swoje właściwości?

Co to jest zielona kawa?

Tych, którzy myślą, że zielona kawa to jakaś inna, muszę rozczarować. To nic innego jak ziarna zwykłej kawy tyle, że nie poddane procesowi palenia. Czyli są to surowe ziarna kakaowca.

Jak parzyć zieloną kawę?

Najczęściej spotykaną odmianą zielonej kawy jest ta, gotowa do zaparzania. Jednak torebeczkę zielonej kawy kupimy nie tylko pod taką postacią; kupimy ją także w postaci ziaren do samodzielnego palenia. W drugim przypadku, należy ją samodzielne zmielić przed sparzeniem, by zachowała jak najwięcej swoich dobroczynnych właściwości. Jest też trzecia opcja- zalewanie całych ziaren ( z jednej porcji kawy, zrobimy trzy).
Jeśli kupujemy całe ziarna należy zaopatrzyć się w moździeż. Można też bezpośrednio przed zakupem, poprosić o zmielenie. Do zaparzania takiej kawy, możemy użyć wszystkiego co tylko do zaparzania się nadaje. Proporcje do parzenia możemy ustalić indywidualnie, ale zawsze lepiej na początek wsypywać 2-3 łyżeczki a potem zalać gorącą wodą. A jaki jest smak zielonej kawy? Niektórzy twierdzą, że taka kawa ma cierpki smak

Jak podawać zieloną kawę?

Zieloną kawę należy podawać w kubkach lub filiżankach, wedle preferencji. Można też dodać jej atrakcyjności, podawać dodatki.
Jaki jest smak zielonej kawy?Opinie są różne, niektórzy twierdzą, że zielona kawa ma gorzki, cierpki smak a inni, że jest łagodniejsza w smaku niż jej ciemna poprzedniczka. Smak zielonej kawy zależy od sposobu jej przyrządzenia.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *