Wszystko o mleku kozim – wartości odżywcze

Mleko kozie staje się coraz bardziej popularne nie tylko jako baza do popularnych serów, ale jako modny zamiennik mleka krowiego. Ma specyficzny smak i zapach, nie zawiera laktozy i jest wyjątkowo lekkostrawne. Jakie są inne zalety tego rodzaju mleka i czy warto je pić? Sprawdzamy!

Warto zacząć od tego, że mleko kozie może być dobrym zamiennikiem dla alergików, którzy są uczuleni na różne związki obecne w mleku krowim, na przykład na laktozę czy białka. Dodatkowo ma w swoim składzie więcej fosforu, magnezu i wapnia niż ten drugi rodzaj, a także jest bogate w kwas foliowy oraz cenne kwasy tłuszczowe Omega 3. Jest zatem polecane dzieciom i osobom starszym, które mają trudności z trawieniem substancji zawartych w mleku krowim.

Mleko kozie – dla kogo?

Ponadto, ten rodzaj mleka jest odpowiedni dla osób cierpiących na anemię – zwiększa przyswajanie żelaza w organizmie. Wpływa również na perystaltykę jelit i odbudowuje korzystną florę bakteryjną. Dzięki zawartości oligosacharydów przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a nawet stymuluje pracę układu nerwowego. Co więcej, ludzki organizm na strawienie mleka koziego potrzebuje jedynie około dwudziestu minut – dla porównania, przy mleku krowim są to już cztery godziny.

Kosmetyki z koziego mleka

Dobroczynne właściwości mleka koziego możemy wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także w codziennej pielęgnacji. Jest ono bowiem składnikiem wielu kosmetyków. Są one szczególnie polecane osobom, które mają bardzo suchą i nieodżywioną skórę. Kozie mleko zawiera tzw. kwas linolowy, który bardzo korzystnie wpływa na cerę. Jego szczególną zaletą jest to, że kosmetyki na jego bazie nie mają odczynu ani kwasowego, ani zasadowego – są zatem bezpieczne i łagodne dla każdego rodzaju skóry. Kosmetyki tego rodzaju cechuje również wysoka zawartość protein. Na aptecznych i drogeryjnych półkach znajdziemy więc szeroki wybór delikatnych kremów i balsamów przygotowanych na bazie koziego mleka.

Widać zatem, że kozie mleko jest produktem nieocenionym zarówno w naszej codziennej diecie, jak i w pielęgnacji. Nie bez powodu zostało przez specjalistów z uniwersytetu w Granadzie uznane za tak zwaną żywność funkcjonalną, czyli taką, która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest więc, aby produkty na bazie koziego mleka znalazły swoje miejsce
w naszej kuchni i łazience.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest