Nie tylko przyprawa. Czego jeszcze nie wiesz o kurkumie?

Aromatyczna, pochodząca z Indii przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, która zyskała w ostatnich latach sporą popularność wśród Polaków. Otrzymuje się ją z korzenia ostryżu — rośliny z rodziny imbirowatych. Jest powszechnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swój wyrazisty zapach i nadawanie potrawom żółtej barwy. Stanowi też ważny elementy tradycyjnej medycyny Dalekiego Wschodu oraz przedmiot badań współczesnych naukowców, a lista jej potwierdzonych właściwości stale się wydłuża. Oto kurkuma.

Kolor, zapach, działanie — kurkumina

Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza zawartym w niej kurkuminoidom, z których najważniejsza jest kurkumina. To właśnie ta substancja odpowiada za charakterystyczny, intensywny kolor przyprawy i zabarwienie potraw, w których jest stosowana. Jednak ze względu na swoją niską wchłanialność musi być spożywana w towarzystwie innych substancji, które wspomogą jej przyswajanie przez organizm, np. piperyna. Dlaczego zależy nam jednak na jej wchłanianiu?

Właściwości zdrowotne kurkumy zostały dostrzeżone przez chińskich i indyjskich medyków już w VIII wieku naszej ery. Z historycznych zapisów pochodzących z tamtego oraz późniejszych okresów, możemy dowiedzieć się, że stosowano ją do łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych oraz stanów zapalnych. Współczesne badania potwierdzają wiele właściwości zaobserwowanych przez antycznych lekarzy.

Korzyści z obecności w codziennej diecie

Kurkuma ma korzystny wpływ na wydzielanie enzymów, a do tego działa antybakteryjnie. Jest wskazana w przypadku dolegliwości i problemów trawiennych. Chroni także przed niepożądanym działaniem wolnych rodników, które mogą łączyć się z innymi substancjami i wywierać szkodliwy wpływ na komórki organizmu.

Mając na uwadze zalety prozdrowotne, jakie niesie ze sobą spożywanie kurkumy, widzimy więc, że warto włączyć ją do swojej diety. Jednak codzienne spożywanie potraw kuchni azjatyckiej, w której stosuje się ją najczęściej, może nie być pożądanym wyborem. W takim przypadku można korzystać z kurkumy jako przyprawy do dań z rodzimej kuchni, jako naturalnego barwnika spożywczego, a także składnika marynaty. Można również przyjmować suplementy diety, np. kurkumę w kapsułkach.

Dostarczanie jej do organizmu jest szczególnie wskazane w okresie podwyższonego ryzyka przeziębień i zachorowań. Nie trudno wtedy o infekcję bakteryjną lub wirusową, a kurkuma świetnie nadaje się do walki z tym stanem. Według badań naukowców z uniwersytetu w Kopenhadze, substancje zawarte w kurkumie powstrzymują namnażanie się wirusów i zapobiegają rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest