Niacyna – czym tak naprawdę jest? Jak ją stosować?

Dodano: 10.02.2020 13:02
Aktualizowano: 28.01.2020 13:48
Udostępnij

Witamina B3, zwana także PP, kwasem nikotynowym i niacyną, pełni bardzo ważne role w organizmie. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego i mózgu, syntetyzowanie hormonów płciowych. Czym jest niacyna? Jak rozpoznać jej niedobór lub nadmiar? I w jakich produktach występuje?

Niacyna – rola w organizmie

Witamina B3 jest witaminą z grupy B. Należy do trwałych witamin, ponieważ jest mało wrażliwa na wysoką temperaturę i działanie promieni UV. Jej obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Odpowiada również za syntetyzowanie hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu i tyroksyny. Odkryto też, że poprawia zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii gronkowca złocistego. Naukowcy ze Szwajcarii udowodnili, że witamina B3 może pozytywnie wpływać na pewność siebie. Systematyczne stosowanie witaminy PP skutkuje normalizacją produkcji i wydzielania kwasu żołądkowego, poprawą stanu włosów skóry i paznokci. Zapotrzebowanie na witaminę B3 jest uzależnione od wieku, płci i stanu ogólnego (np. ciąży). Przykładowo wzrasta w czasie karmienia piersią, u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne i osób z niedoborem białka.

Objawy i skutki niedoboru niacyny

Niedobór niacyny w organizmie może prowadzić do rozwoju pelagry. Jest to choroba, która objawia się: zaczerwienieniem i szorstkością skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne; pęcherzami, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody; przebarwieniami na dłoniach, szyi, twarzy; stanami zapalnymi jamy ustnej; zaburzeniami układu pokarmowego; zaburzeniami psychicznymi, takimi jak depresja, apatia, trudności z koncentracją; agresją, bezsennością; osłabieniem.. Choroba ta, nieleczona, może prowadzić do śmierci. Niewielki niedobór niacyny wywołuje spowolnienie metabolizmu (np. obniża się tolerancja na zimno). Witamina B3 jest obecna w bardzo wielu produktach, dlatego jej niedobór z przyczyn dietetycznych może wystąpić u osób niedożywionych. Może być też wynikiem nadużywania alkoholu oraz diety niezwierającej witaminy B3.
Jak należy dawkować niacynę? Dzienne spożycie u dzieci od 1. do 3. roku życia to 6 mg; od 4. do 6. roku życia – 8 mg; od 7. do 9. roku życia – 12 mg; chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 12 mg; od 13. do 18. roku życia – 16 mg; dziewczęta – od 10. do 12. roku życia – 12 mg; od 13. do 18. roku życia – 14 mg; mężczyźni: 16 mg; kobiety: 14 mg; kobiety w ciąży: 18 mg; kobiety karmiące – 17 mg.

Nadmiar niacyny – objawy i skutki

Nadmiar niacyny powoduje arytmię serca, problemy skórne, martwicę wątroby. Co prawda łatwo jest wydalany z organizmu, ale istnieje ryzyko przedawkowania. Objawia się bólami głowy, zaczerwienieniem skóry, jadłowstrętem i uczuciem niestrawności. Nadmiar witaminy B3 może doprowadzić nawet do utraty widzenia lub zmian w obrębie plamki żółtej i siatkówki. Zbyt długie przyjmowanie niacyny jest niebezpieczne dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Nadmiar witaminy PP daje następujące objawy: bóle brzucha, mdłości, hiperglikemia, przesuszenie skóry, wysypki.

W jakich produktach występuje witamina B3?

Witamina PP występuje w mięsie drobiowym i wieprzowym, rybach, produktach zbożowych i kartoflach. Jej źródłem są orzechy ziemne, drożdże migdały, otręby, pomidory, mleko, koperek, sałata, szpinak, jaja, twarogi, mięta, pokrzywa, rumianek.

Niacyna – cena witaminy

Niacyna jest witaminą syntetyzowaną przez organizm. Jednak w niektórych przypadkach jej ilość jest niewystarczająca. Dlatego też zaleca się stosowanie niacyny w tabletkach. Cena waha się od kilku do kilkudziesięciu złotych.

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Mąka migdałowa

23 października 2021

Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso cielęce?

22 września 2021

Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej

Rydze – właściwości oraz przygotowanie

10 sierpnia 2021

Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej

Makaron kukurydziany – właściwości i kalorie

08 sierpnia 2021

Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej