Nasturcje to kwiaty, które ze względu na różne gatunki, mogą rosnąć od 30 centymetrów aż do 3 metrów, w formie płożącej lub pnącej. Rozkwitają od początku lata, w czerwcu, zakrywając tym samym balkony żółtym i pomarańczowym kolorem. Charakteryzuje się pięknymi, okrągłymi liśćmi. Oprócz walorów estetycznych ma również właściwości odżywcze, które stosowane są nie tylko w kuchni, ale i w leczeniu wielu chorób.
Spis treści
Nasturcja jadalna i pnąca czy posiada wartości odżywcze?
Nasturcja jadalna posiada przede wszystkim właściwości lecznicze oraz antyseptyczne. Jest naturalnym antybiotykiem. Jej działanie szczególnie można zauważyć podczas chorób dróg moczowych, a także w walce z chorobami dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli lub gardła.
Dodatkowo nasturcja jest bardzo dobrym lekiem w schorzeniach skóry. Działa grzybobójczo, a nawet eliminuje dokuczliwy łupież. Osobom w wieku młodzieńczym poleca się używanie rośliny w walce z uciążliwym trądzikiem i wypryskami. Liście nasturcji radzą sobie również z ranami i skaleczeniami. Nasturcja jest także wykorzystywana jako środek przeczyszczający. Jej działanie jest skuteczniejsze niż inne lekarstwa, ponieważ w przeciwieństwie do nich, roślina nie szkodzi naszej florze bakteryjnej. Roślina posiada bardzo dużą ilość witaminy C, która ma ogromny wpływ na naszą odporność.
Nasturcja pnąca, nazywana również większą, tak jak i jadalna, jest wykorzystywana w lecznictwie. Robi się z niej ekstrakty oraz syropy, które poprawiają nasze trawienie, a także działają moczopędnie. Herbata z nasturcji rozgrzewa podczas przeziębień, zwalczając wówczas gorączkę u chorego.
Zarówno nasturcja niska, jak i pnąca, mogą być wykorzystywane w kuchni pod postacią przypraw. Są bardzo dobrym uzupełnieniem sałatek, a także dań mięsnych.
Nasturcja i jej zastosowanie
Liście nasturcji pomagają zwalczyć infekcje dróg moczowych. Dodaje się do nich wtedy kilka kropel soku z cytryny oraz oliwę. Liście w sałatce, w której znajdziemy również chrzan i zsiadłe mleko, pomoże w walce z niedokwaśnością żołądka.
Nasturcje wykorzystuje się w przygotowywaniu leczniczego naparu i nalewki. Do wykonania naparu potrzebujemy suszoną roślinę lub jej świeże liście, które zalewamy gorącą wodą. Napar używany jest przede wszystkim w chorobach gardła.
Nalewkę natomiast przygotowuje się z łodyg, liści i kwiatów nasturcji. Powinny być mocno przez nas posiekane, a zaraz potem zalane spirytusem. Wytworzony produkt najlepiej działa na skórę trądzikową, a także skórę głowy, na której widoczny jest łupież. Pomaga również walczyć z dolegliwościami jakie kobiety odczuwają podczas menstruacji.
Same liście rośliny mogą być wykorzystywane do leczenia ran i skaleczeń, poprzez zgniecenie ich i nałożenie mokrych od soku na skórę. Tym samym chronimy zranienie przed zakażeniem.
Nasturcja jadalna jest stosowana również w gastronomii. Oprócz wcześniej wspomnianej witaminy C, roślina ta pełna jest ważnego błonnika. Dodaje potrawom smaku i wyglądu. Charakteryzuje się ostrym aromatem, dlatego wykorzystywana jest jako zamiennik chrzanu, a także i kaparów. Przyprawa wyrobiona z nasturcji ma pieprzny posmak i doskonale nadaje się do marynat mięsnych.
Nasturcja to jedna z najpopularniejszych roślin ozdobnych, jakie wykorzystuje się w Polsce. Oprócz przepięknego wyglądu ma bardzo dużo właściwości odżywczych, które mają doskonały wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nasturcja może być świetnym zamiennikiem leków aptecznych, nierzadko źle działających na naszą florę bakteryjną. Warto swoją codzienną kuchnię zaopatrzyć w zioła i rośliny, które od wieków polskie matki wykorzystywały, by chronić odporność swoich domowników.