Owoce morza są coraz bardziej popularnym daniem na naszych stołach. Coraz odważniej sięgamy po krewetki, kraby, czy nawet ośmiornice, jednakże dalej najpopularniejszym dodatkiem pozostają małże. Są proste i szybkie w przyrządzeniu, a przy tym walory smakowe na najwyższym poziomie. Jak powinniśmy je przyrządzać? Co małże oferują?
Spis treści
Co to są mule i skąd się wzięły?
Mule, to najprościej mówiąc, jedne z najbardziej popularnych małży na świecie. Dokładna nazwa tego gatunku małży brzmi „omułek jadalny”. Popularność tego gatunku owocu morza jest wręcz ogromna, znajdziemy omułka praktycznie na całym świecie, jednak największe, a zarazem w pełni naturalne skupiskach występowania muli to wybrzeża Oceanu Spokojnego oraz Oceanu Atlantyckiego, kanał La Manche i basen morza Śródziemnego. Co ciekawe, przy odrobinie szczęścia powinniśmy znaleźć omułka jadalnego także w Bałtyku. Niestety, mimo tak dużej bliskości występowania, większość muli, która trafia na nasze stoły, jest sprowadzana z, na przykład, Hiszpanii. Spożywanie omułka prosto z wód morza Bałtyckiego, ze względu na skażenie ekologiczne, może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym i późniejszym rozstrojem żołądka. Warto pamiętać, że mule po wyłowieniu żyją zaskakująco krótko, maksymalnie 10 dni., jednakże w naturalnym środowisku taka małża może przeżyć aż 13 lat.
Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne znajdziemy w mulach?
Mule, z racji, że to owoce morza, posiadają niezwykle dużo właściwości zdrowotnych, a przy tym jednocześnie całą masę wartości odżywczych. Małże, w większości, są stworzeniami słonowodnymi, dlatego zawierają bardzo dużo jodu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje pracę tarczycy. Dodatkowo w mulach z łatwością znajdziemy spore pokłady selenu (zapobiega nowotworom), wapnia (buduje i wzmacnia kości), żelaza (poprawia sprawność fizyczną oraz koncentrację), cynku (odpowiada za proces gojenia ran), magnezu (wzmacnia mięśnie i stawy) oraz fluoru (buduje kości i zęby). W mulach dodatkowo znajdziemy istne bogactwo witamin. W największej ilości występują tutaj witaminy z grupy B oraz witaminy A i D. Mają one równie istotny wpływ na nasz organizm, co wymienione wyżej materiały. Co więcej, omułek jadalny jest bogaty w dużą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz są wyjątkowo nisko kaloryczne, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Mule w kuchni
Omułek jadalny, z racji na swoją powszechną dostępność oraz wyjątkowy smak, jest bardzo powszechnie używanym dodatkiem do wielu dań. Możemy go spotkać w zupach, sałatkach oraz oczywiście w daniach głównych. Dodatkowym urozmaiceniem przy spożywaniu muli może być dodatek białego wina, czy na przykład szarlotki. Podbiją one w przyjemny i delikatny sposób omułka i sprawią, że danie nabierze bardziej wyraźnego smaku.
Jak przyrządzić mule?
Przede wszystkim należy zacząć od tego, że przyrządzenie muli nie jest łatwą rzeczą i trzeba dokładnie poznać tę sztukę, zanim zabierzemy się za przyrządzanie omułka jadalnego. Najpierw powinniśmy dokładnie rozpoznawać, kiedy małż jest świeża. Pozwoli to na uniknięcie niepotrzebnym nikomu problemów żołądkowych. Najprostszym sposobem, aby poznać, czy mała jest zamknięta, czy też nie, jest przyjrzenie się, czy małża jest otwarta. W przypadku, gdy jest otwarta, możemy z ogromnym prawdopodobieństwem stwierdzić, że jest ona już martwa, zatem nieświeża. Niestety, spożywanie nieświeżych owoców morza nie działa korzystnie na ludzki żołądek. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać przy przygotowywaniu omułka, jest dokładne oczyszczenie skorupy małży. Na powierzchni małży, mimo wcześniejszego mycia, z łatwością znajdziemy drobinki piasku, czy nawet pozostałości po glonach morskich, dlatego powinno się je umyć.
Mule nie należą do tanich dodatków ich dań, ciągle kojarzą się z czymś ekskluzywnym. Jednakże, pomimo ceny, z łatwością znajdziemy przepis na pyszne mule w internecie oraz zwolenników tego przysmaku. Poznawanie nowych smaków jest bardzo ciekawym doświadczeniem, dlatego przy następnym daniu, mocno zastanówmy się nad dodaniem muli.