Mozga kanaryjska – właściwości oraz zastosowanie

Mozgę kanaryjską możemy spotkać w różnych częściach świata. W Europie, Afryce, Ameryce lub na Argentynie. W Polsce jednakże nie jest ona tak powszechnie znana, a nawet większość ludzi o czymś takim nigdy nie słyszała. To wszystko przez to, że w naszym kraju jest ona uprawiana w bardzo małych ilościach. Zazwyczaj kojarzy się ona jedynie z hodowlą ptaków, jednakże jest to produkt również bardzo cenny dla nas i dla naszych organizmów. Zaczyna ona zdobywać coraz więcej fanów na całym świecie, a to wszystko za sprawą jej właściwości zdrowotnych.

Czym jest mozga kanaryjska?

Mozga kanaryjska lub inaczej kanarkowa trawa, gatunek rośliny zielnej, pochodzącej z południowej części Europy. Jest to zboże bezglutenowe, które zalicza się do super foods (inaczej superżywność. Naturalne lub nieprzetworzone składniki działające niezwykle dobrze na nasze organizmy). Kiedyś była używana jako karma dla ptaków, w szczególności kanarków i gołębi, lecz niedawno odkryto jej świetne wartości odżywcze i znalazła swoje miejsce w codziennej diecie wielu osób. Jest polecana również dla alergików, cukrzyków, sportowców, osób z nietolerancją glutenu, wegan oraz wegetarian.

Właściwości mozgi kanaryjskiej

Przede wszystkim mozga kanaryjska zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka roślinnego, bo aż 21 gram na 100 gram produktu. Pozytywnie działa to na naczynia krwionośne i obniża zły poziom cholesterolu.

Posiada ona również wiele antyoksydantów, przez co opóźnia procesy starzenia się oraz odkwasza nasz organizm. Bardzo duża ilość fosforu, magnezu i cynku w mozdze kanaryjskiej wzmacnia kości, zęby, paznokcie, włosy, poprawia wygląd skóry, odporność oraz wzmacnia mięście.

Mozga zawiera również lipazę (enzym produkowany przez trzustkę), dzięki czemu wspomaga pracę trzustki, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, przyspiesza metabolizm oraz przeciwdziała efektowi jo-jo. Roślina ta ma działanie moczopędne, przez co redukuje obrzęki oraz pomaga w gojeniu się ran oraz w pozbyciu się celulitu.

Mozga kanaryjska – dla kogo ona jest?

Mozga kanaryjska to roślina, która dobrze działa na każdy organizm. Jednakże są grupy osób, które zdecydowanie powinny przyjrzeć się temu tematowi z bliska, przez to jakie korzyści może mieć dla ich organizmów mozga .

Są to:

  • osoby na diecie odchudzającej
  • osoby, które chcą utrzymać swoją wagę
  • chorzy na nadciśnienie i osoby z wysokim cholesterolem,
  • kobiety w ciąży
  • osoby z nietolerancją glutenu i laktozy
  • wegetarianie oraz weganie

Zastosowanie mozgi kanaryjskiej

Mozga kanaryjska najczęściej jest uprawiana na nasiona, przez co jest idealnym pokarmem dla ptaków lub gołębi. Również można było ją znaleźć w ogrodach jako trawa ozdobna. To było jej najczęstsze zastosowanie.

Niedawno jednak się to zmieniło. Teraz mozga kanaryjska, a konkretniej jej nasiona, przerabiane są na mleczko. Jest to niezwykle zdrowa opcja, ponieważ dostarcza nam cennych wartości odżywczych oraz wspomaga nasz organizm na wielu płaszczyznach. Sam napój jest bez smaku, ale bezproblemowo można dodać do niego mleczko kokosowe, miód czy mleko migdałowe. Ważne, aby takie mleczko pić w temperaturze pokojowej, najlepiej na czczo lub wieczorem przed snem.

Jak zrobić takie mleczko?

Zalewamy letnią wodą ziarna mozgi kanaryjskiej i zostawiamy do nasączenia przez 24 godziny, zmieniając wodę mniej więcej 3-4 razy. Następnego dnia zlewamy wodę i namoczone ziarna blendujemy, dodając w międzyczasie około 750 ml. Taką gotową miksturę przecedzamy przez sitko z gazą. Taki napój możemy trzymać w lodówce przez dobę. Ziarna mozgi mają także zastosowanie w produkcji chleba, ciasteczek czy innych produktów zbożowych.

Mozga kanaryjska – gdzie kupić i jaka jest jej cena?

Mozgę kanaryjską można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jednakże najłatwiej ją kupić online. Jest tam ona również najczęściej dostępna. Cena waha się od 4 do nawet 30 złotych za kilogram.

Sama mozga jak i mleczko z niej zrobione dostarczają wielu cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu, dlatego warto spróbować i poeksperymentować z tą rośliną. Wspomoże ona procesy metaboliczne oraz zapobiega starzeniu się. Nie bez powodu była ona nazywana już w starożytności rośliną długowieczności.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest