Mleka migdałowe to jedne z ulubionych mlek u osób preferujące wersje roślinne. Można je spotkać w praktycznie każdym markecie ze względu na ich ogromną popularność w ostatnim czasie. Istnieje możliwość przyrządzenia ich samemu poprzez zblendowanie migdałów z wodą, a następnie odsączeniu osadu i przelaniu cieczy do butelki. Warto przemyśleć sporządzenie domowego mleka migdałowego ze względu na wartości odżywcze. Do zrobienia jednej filiżanki będziemy potrzebować ok.72 migdałów. Niestety napoje w sklepie są znacznie bardziej rozcieńczone. Wiele osób ceni mleko migdałowe za jego niską kaloryczność- 80%niższa kaloryczność w porównaniu do mleka krowiego.Przyjemna kremowa tekstura przypominająca tradycyjne krowie mleko też nie jest bez znaczenia. Również przyjemny dla naszych kubków smakowych orzechowy posmak jest powodem wzrostu popularności tego produktu spożywczego.
Spis treści
Mleko migdałowe- właściwości zdrowotne
Istnieje wiele badań potwierdzających korzyści zdrowotne płynące ze spożywania mleka migdałowego.Warto wybierać te bez dodatku cukru. Dzięki naturalnie niskiej zawartości cukru będzie to mleko idealne dla osób z cukrzycom. Migały są bogactwem witaminy E , jak się okazuje mleko migdałowe również zawiera jej bardzo dużo. Dzięki obecności tej witaminy napój migdałowy jest źródłem silnego antyoksydantu, ale również ciało dzięki tej witaminie może wyglądać młodziej, oczy mogą być zdrowsze, a kości silniejsze. Dla porównania- szklanka mleka migdałowego dostarcza 20-50 % dziennego zapotrzebowania tą witaminę, kiedy np.:. krowie nie zawiera jej w ogóle. Jedną z najistotniejszych właściwości dla osób z chorobą nerek może się okazać fakt, że mleko to charakteryzuje się niską zawartością fosforu oraz niewielką ilością potasu. Może to być świetna alternatywa.Osoby uskarżające się na dolegliwości tego narządu zazwyczaj mają słuszne obawy, że chore nerki nie mają możliwości w całości usunąć tych składników z organizmu. Nadmiar tych związków zwiększa z kolei ryzyko wielu poważnych chorób, jak np.: zawału serca.
Co jest najczęściej dodawane do mlek migdałowych sklepie, a brakuje w domowym mleku migdałowym?
Bardzo niewiele jedzenia naturalnie zawiera witaminę D są to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, jogurt, czy ser. Z produktów pochodzenia roślinnego są to ewentualnie płatki zbożowe. Niestety niedobór tej witaminy jest bardzo częsty u ludzi niezależnie od wieku ok.30-50%. Wzbogacone tą witaminą mleko migdałowe pokrywa zazwyczaj 1/4 dziennego zapotrzebowania. Migdały nie są naturalnie zbyt dobrym źródłem wapnia. Ich jedna porcja pokryje nam jedynie 7% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Producenci wzbogacają mleko tak, że 1 szklanka powinna pokrywać ok. 20-45% zalecanej dawki dziennie. Lepiej wchłaniany jest wapń dodawany do mleka w postaci węglanu wapnia, niż ten w postaci fosforanu trójwapniowego. Innymi źródłami wapnia w diecie mogą być warzywa liściaste, rośliny strączkowe, czy ryby.
Zastosowanie mleka migdałowego. Jak włączyć mleko migdałowe do diety?
Pomysłów na zastosowanie mleka migdałowego jest cała masa zaczynając od funkcji bazy w owsiance, czy jaglance, po dodanie go do kawy. Możemy wykonać roślinne puddingi, czy lody przypominające te mleczne. Bez problemu możne ono stanowić zamiennik mleka przy robieniu wypieków , czy naleśników, a nawet omletów. Na słono przyda się podczas przyrządzania dressingów lub jako dodatek do zup. Warto również spróbować zrobić domowej roboty jogurt migdałowy, tudzież dodać odrobinę do blendera podczas przyrządzania smoothie. Bez wątpienia, mleko migdałowe sprawdzi się, jako zamiennik w większości przepisów zawierających zwykłe mleko.