Pomimo faktu, że miód ten nie dorównuje popularności innym typom miodów zawiera on takie korzyści zdrowotne zbliżone do miodu manuka. Co więcej ten nieco mniej popularny irlandzki miód zawiera mniejszą cenę przy takiej samej zawartości silnych przeciwutleniaczy, które to zapobiegają wystąpieniu infekcji oraz zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Tak ważny przeciwutleniacz, jakim jest fenol wszystkie miody w tym miód manuka. Właściwości tych dowodzi przebadane 131 próbek różnych rodzajów miodu. Każdy z ciemnych miodów do których należy miód wrzosowy okazały się bogate w przeciwutleniacze. Co ciekawe badania dowiodły również, że miód wyprodukowany przez pszczoły miejskie, które mają dostęp do większej ilości zróżnicowanych rodzajów kwiatów jest zdrowszy, niż ten od pszczół wiejskich, ponieważ zawiera więcej przeciwutleniaczy. Badania te dowiodły, że miód wrzosowy będzie ceniony. Badania były prowadzone przez doktorantkę Saorlę Kavanagh.
Spis treści
Miód wrzosowy właściwości
Co ciekawe słynie on również z właściwości przeciwbakteryjnych. W jednym z badań, które to porównywano możliwości różnego rodzaju miodów do zabijania drobnoustrojów okazało się, że w tym wypadku również miód wrzosowy górował nad miodem manuka. Podczas tego badania wyizolowano bakterię z ran koni i sprawdzano, czy są one zwalczane przez związki zawarte w danych miodach. Jedynie miód wrzosowy w tymże badaniu hamował rozwój wszystkich drobnoustrojów chorobotwórczych nawet tych, które występowały w niewielkiej ilości. Jedyną przemawiającą na niekorzyść tego typu możliwości miodu wrzosowego jest związek z którego pochodzą. Nadtlenek wodoru jest nietrwały z tego powodu trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania tego miodu, ponieważ nadmiar światła, czy też ciepła będzie wpływał na utratę tych korzystnych dla zdrowia właściwości. Na niekorzyść może również przemawiać wysoka zawartość węglowodanów w porównaniu do m.in. miodów spadziowych, czy kasztanowych. Innym ze znanych właściwości miodu wrzosowego jest zastosowanie w kosmetyku ze względu na właściwości wygładzające. Nawet Kleopatra korzystała z dobrodziejstw tego miodu do sporządzania kąpieli łącząc go z miodem. Warto wspomnieć, że w medycynie naturalnej używa się go do leczenia reumatyzmu, chorób oraz chorób układu moczowego.
Miód wrzosowy- cena
Cena w porównaniu z miodami o podobnych właściwościach wypada bardzo korzystnie. Nie mniej jednak cena nie jest bardzo niska w Polsce ze względu na małą ilość wrzosowisk występujących w naszym kraju. Mimo wszystko produkt ten jest uważany za ekskluzywny.
Miód wrzosowy- wykorzystanie
Ze względu na niewielką odporność na temperaturę, jak i silny smak miód wrzosowy nie sprawdzi się dobrze, jako dodatek do herbaty. Dobry pomysłem na włączenie go do diety może okazać się połączenie go z jogurtem greckim, bądź też lodami. Dobry w połączeniu z orzeszkami piniowymi lub dodatek do sosu pomarańczowo- karmelowego. Innym ciekawym sposobem na włączenie do diety będzie przyrządzenie galaretki miodowej. Ten silny smak dobrze będzie współgrał również, jako dodatek do naleśników. Dobrze komponuje się ze smakiem kawy, dawniej uważany nawet do produkcji miodu pitnego. Stanowi on jeden ze składników bardzo popularnego w Szkocji likieru Drambuie. Pikantny smak sprawi, że będzie komponować się idealnie, jako dodatek do piernika. Wszystko to za sprawo wyjątkowej konsystencji początkowo jest galaretką, po zamieszaniu staje się syropem po czym ponownie przechodzi w galaretkę. Miód ten konsystencją przypomina miód manuka, który również jest tiksotropowy . Konsystencja ta jest spowodowana obecnością w miodzie białek koloidalnych. Zniewalający smak i zapach spowodowany jest obecnością licznych substancji aromatycznych i licznych olejków eterycznych.