Pochodzi z Chin. Od wielu lat wykorzystuje się go w medycynie naturalnej i kosmetologii. Miłorząb japoński (bo o nim mowa) posiada wiele leczniczych właściwości. Gdzie jeszcze znajduje zastosowanie? Dlaczego warto po niego sięgnąć?
Miłorząb japoński (nazywany także miłorzębem dwuklapowym i dwudzielnym oraz miłorzębem chińskim) jest jedną z najstarszych roślin na ziemi. Bowiem w niezmienionej formie przetrwał ponad 150 milionów lat. W XI wieku miłorząb został rozpowszechniony w całych Chinach oraz przeniesiono go do Japonii. Natomiast do Europy sprowadzono go w XVIII wieku. Miłorząb jest rośliną długowieczną, która rośnie ponad 1000 lat (w Chinach występują okazy pochodzące sprzed ponad 3000 lat) i osiąga nawet 30 – 40 metrów wysokości. Wykorzystywany jest przede wszystkim w medycynie naturalnej jako surowiec zielarski. Jego liście zawierają cenne składniki, które skutecznie sobie radzą z wieloma schorzeniami i dolegliwościami, dlatego znajduje on również zastosowanie jako preparat o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym.
Spis treści
Właściwości i zastosowanie miłorząbu dwuklapowego
To właśnie liście miłorzębu są źródłem właściwości leczniczych tej rośliny. Zawierają one bowiem około 60 składników aktywnych. Do najważniejszych z nich zalicza się:
- ginkgolidy,
- bilobalidy,
- glikozydy flawonowe miłorzębu,
- laktony terpenowe,
- kwercytynę,
- kaempferol,
- izorhamnetynę,
- glukozę,
- ramnozę,
- proantycyjanidyny.
Dzięki zawartości tych składników, działanie miłorzębu japońskiego jest bardzo szerokie i znajduje następujące zastosowanie:
- reguluje pracę naczyń krwionośnych (wyciąg z tej roślin zwiększa napięcie naczyń krwionośnych oraz normalizuje krążenie),
- zwiększa przepływ krwi do mózgu, wzmacnia funkcje umysłowe (poprawia krążenie krwi w naczyniach krwionośnych mózgu, komórki są lepiej dotlenione, a neurony szybciej i skuteczniej przekazują impulsy nerwowe. Zmniejszają się też objawy niewydolności naczyniowej mózgu. Poza tym poprawiają się procesy myślenia i zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Dodatkowo wyciąg z miłorzębu zmniejsza bóle i zawroty głowy, a także dzwonienie w uszach, senność i uczucie zmęczenia. Łagodzi również objawy depresji),
- łagodzi objawy demencji i opóźnia starzenie (ma właściwości przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i zmniejsza syntezę tlenku azotu, które uszkadzają komórki organizmu. Ponadto zmniejsza osłabienie sprawności umysłowej osób starszych, kłopoty z pamięcią, otępienie),
- zmniejsza objawy choroby Alzheimera (składniki bioaktywne zawarte w miłorzębie przeciwdziałają tworzeniu się złogów beta-amyloidu, czyli substancji uszkadzającej komórki nerwowe),
- wyrównuje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiega udarom mózgu,
- poprawia potencję (poprawia dopływ krwi do tkanki erekcyjnej, dlatego polecany jest osobom, które cierpią na zaburzenia wzwodu),
- łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (zapobiega pojawianiu się objawów zastoju krwi, dzięki czemu łagodzi ból i tkliwość piersi, a także korzystnie wpływa na samopoczucie),
- łagodzi objawy menopauzy (spowalnia powstawanie zwyrodnień tkanki nerwowej, charakterystycznych dla okresu przekwitania. Ponadto zmniejsza objawy menopauzy, takie jak zawroty głowy, zmienność nastrojów, zaburzenia równowagi itp.),
- poprawia wygląd skóry naczynkowej (stosowany w kosmetykach sprawia, że komórki naczyń krwionośnych są wzmacniane i uszczelnione, a naczynia nie rozszerzają się, dzięki czemu na powierzchni skóry nie pojawiają się nowe „pajączki”),
- przyczynia się do zmniejszenia cellulitu (wyciąg z miłorzębu zawarty w kremach i balsamach antycellulitowych, dzięki zawartości flawonoidów, pobudza krążenie krwi, co z kolei przyczynia się do odżywienia tkanek i procesów rozkładania tłuszczów),
- chroni skórę i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się (chroni skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych, stymuluje produkcję kolagenu i chroni kwas askorbinowy przed utlenieniem, wzmacnia też tkankę łączną skóry, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zmarszczek).
Herbata z miłorząbu japońskiego – jak przygotować i po co stosować?
Herbata z miłorząbu japońskiego ma działanie przeciwzapalne i pomaga usunąć obrzęk, rozszerzyć naczynia krwionośne i zwalcza wolne rodniki. Jej picie zaleca się szczególnie osobom cierpiącym na ból głowy, depresję oraz zaburzenia koncentracji i pamięci. Mogą ją spożywać także panie w trakcie menopauzy, ponieważ miłorząb łagodzi jej objawy.
Aby otrzymać zdrową herbatę z miłorzębu japońskiego należy zalać gorącą wodą łyżkę sproszkowanych liści tej rośliny. Herbatę parzymy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Szklankę naparu po przecedzeniu można pić dwa razy dziennie. Można dodać do smaku odrobinę cytryny, miód lub sok malinowy. Uśmiech na twarzy gwarantowany!
Miłorząb dwuklapowy – przeciwskazania
Miorząbu japońskiego nie należy stosować:
- u dzieci poniżej 13 roku życia,
- kobietom w ciąży,
- podczas karmienia piersią,
- podczas przyjmowania leków antyagregacyjnych przeciwzakrzepowych,
- podczas przyjmowania leków przeciwdrgawkowych,
- w przypadku hemofilii i innych zaburzeń krzepliwości krwi,
- przy zabiegach chirurgicznych.
Ponadto warto pamiętać o konsultacji z lekarzem prowadzącym w przypadku terapii bądź leczenia za pomocą specyfików zawierających miłorząb japońskiego. Zatem miłorząb dwuklapowy posiada wiele cennych substancji aktywnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie w bardzo szerokim ujęciu. Można stosować go w kuchni i spożywać jako herbatę oraz w kosmetologii np. w postaci kremu. Należy jedynie robić to z umiarem, by sobie przypadkiem nie zaszkodzić.