Miłorząb japoński – jak wykorzystać jego właściwości? Sprawdzamy!

Pochodzi z Chin. Od wielu lat wykorzystuje się go w medycynie naturalnej i kosmetologii. Miłorząb japoński (bo o nim mowa) posiada wiele leczniczych właściwości. Gdzie jeszcze znajduje zastosowanie? Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Miłorząb japoński (nazywany także miłorzębem dwuklapowym i dwudzielnym oraz miłorzębem chińskim) jest jedną z najstarszych roślin na ziemi. Bowiem w niezmienionej formie przetrwał ponad 150 milionów lat. W XI wieku miłorząb został rozpowszechniony w całych Chinach oraz przeniesiono go do Japonii. Natomiast do Europy sprowadzono go w XVIII wieku. Miłorząb jest rośliną długowieczną, która rośnie ponad 1000 lat (w Chinach występują okazy pochodzące sprzed ponad 3000 lat) i osiąga nawet 30 – 40 metrów wysokości. Wykorzystywany jest przede wszystkim w medycynie naturalnej jako surowiec zielarski. Jego liście zawierają cenne składniki, które skutecznie sobie radzą z wieloma schorzeniami i dolegliwościami, dlatego znajduje on również zastosowanie jako preparat o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym.

Właściwości i zastosowanie miłorząbu dwuklapowego

To właśnie liście miłorzębu są źródłem właściwości leczniczych tej rośliny. Zawierają one bowiem około 60 składników aktywnych. Do najważniejszych z nich zalicza się:

  • ginkgolidy,
  • bilobalidy,
  • glikozydy flawonowe miłorzębu,
  • laktony terpenowe,
  • kwercytynę,
  • kaempferol,
  • izorhamnetynę,
  • glukozę,
  • ramnozę,
  • proantycyjanidyny.

Dzięki zawartości tych składników, działanie miłorzębu japońskiego jest bardzo szerokie i znajduje następujące zastosowanie:

  • reguluje pracę naczyń krwionośnych (wyciąg z tej roślin zwiększa napięcie naczyń krwionośnych oraz normalizuje krążenie),
  • zwiększa przepływ krwi do mózgu, wzmacnia funkcje umysłowe (poprawia krążenie krwi w naczyniach krwionośnych mózgu, komórki są lepiej dotlenione, a neurony szybciej i skuteczniej przekazują impulsy nerwowe. Zmniejszają się też objawy niewydolności naczyniowej mózgu. Poza tym poprawiają się procesy myślenia i zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Dodatkowo wyciąg z miłorzębu zmniejsza bóle i zawroty głowy, a także dzwonienie w uszach, senność i uczucie zmęczenia. Łagodzi również objawy depresji),
  • łagodzi objawy demencji i opóźnia starzenie (ma właściwości przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i zmniejsza syntezę tlenku azotu, które uszkadzają komórki organizmu. Ponadto zmniejsza osłabienie sprawności umysłowej osób starszych, kłopoty z pamięcią, otępienie),
  • zmniejsza objawy choroby Alzheimera (składniki bioaktywne zawarte w miłorzębie przeciwdziałają tworzeniu się złogów beta-amyloidu, czyli substancji uszkadzającej komórki nerwowe),
  • wyrównuje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiega udarom mózgu,
  • poprawia potencję (poprawia dopływ krwi do tkanki erekcyjnej, dlatego polecany jest osobom, które cierpią na zaburzenia wzwodu),
  • łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (zapobiega pojawianiu się objawów zastoju krwi, dzięki czemu łagodzi ból i tkliwość piersi, a także korzystnie wpływa na samopoczucie),
  • łagodzi objawy menopauzy (spowalnia powstawanie zwyrodnień tkanki nerwowej, charakterystycznych dla okresu przekwitania. Ponadto zmniejsza objawy menopauzy, takie jak zawroty głowy, zmienność nastrojów, zaburzenia równowagi itp.),
  • poprawia wygląd skóry naczynkowej (stosowany w kosmetykach sprawia, że komórki naczyń krwionośnych są wzmacniane i uszczelnione, a naczynia nie rozszerzają się, dzięki czemu na powierzchni skóry nie pojawiają się nowe „pajączki”),
  • przyczynia się do zmniejszenia cellulitu (wyciąg z miłorzębu zawarty w kremach i balsamach antycellulitowych, dzięki zawartości flawonoidów, pobudza krążenie krwi, co z kolei przyczynia się do odżywienia tkanek i procesów rozkładania tłuszczów),
  • chroni skórę i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się (chroni skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych, stymuluje produkcję kolagenu i chroni kwas askorbinowy przed utlenieniem, wzmacnia też tkankę łączną skóry, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zmarszczek).

Herbata z miłorząbu japońskiego – jak przygotować i po co stosować?

Herbata z miłorząbu japońskiego ma działanie przeciwzapalne i pomaga usunąć obrzęk, rozszerzyć naczynia krwionośne i zwalcza wolne rodniki. Jej picie zaleca się szczególnie osobom cierpiącym na ból głowy, depresję oraz zaburzenia koncentracji i pamięci. Mogą ją spożywać także panie w trakcie menopauzy, ponieważ miłorząb łagodzi jej objawy.

Aby otrzymać zdrową herbatę z miłorzębu japońskiego należy zalać gorącą wodą łyżkę sproszkowanych liści tej rośliny. Herbatę parzymy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Szklankę naparu po przecedzeniu można pić dwa razy dziennie. Można dodać do smaku odrobinę cytryny, miód lub sok malinowy. Uśmiech na twarzy gwarantowany!

Miłorząb dwuklapowy – przeciwskazania

Miorząbu japońskiego nie należy stosować:

  • u dzieci poniżej 13 roku życia,
  • kobietom w ciąży,
  • podczas karmienia piersią,
  • podczas przyjmowania leków antyagregacyjnych przeciwzakrzepowych,
  • podczas przyjmowania leków przeciwdrgawkowych,
  • w przypadku hemofilii i innych zaburzeń krzepliwości krwi,
  • przy zabiegach chirurgicznych.

Ponadto warto pamiętać o konsultacji z lekarzem prowadzącym w przypadku terapii bądź leczenia za pomocą specyfików zawierających miłorząb japońskiego. Zatem miłorząb dwuklapowy posiada wiele cennych substancji aktywnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie w bardzo szerokim ujęciu. Można stosować go w kuchni i spożywać jako herbatę oraz w kosmetologii np. w postaci kremu. Należy jedynie robić to z umiarem, by sobie przypadkiem nie zaszkodzić.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest