Masło klarowane a olej kokosowy – właściwości i kaloryczność! Czyli co wybrać, aby być zdrowszym?

Tłuszcze ostatnimi czasy wróciły do łask, dlatego mamy sporo opcji do wyboru. Wśród wielu zdrowych tłuszczów, olej kokosowy i masło klarowane zyskały miano najbardziej popularnych. Jednak który z nich jest zdrowszy? Oto zestawienie ich korzyści:

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy powstaje z tłoczonego i rozgrzanego miąższu orzechów palmy kokosowej. Ponad 90% kwasów zawartych w oleju kokosowym to nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w nadmiarze przyczyniają się między innymi do rozwoju chorób układu krążenia. Więc jak to się stało, że olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych?

Otóż jak się okazuje, nawet nasycone kwasy tłuszczowe mogą mieć różne budowy. Dwie trzecie nasyconych kwasów występujących w oleju kokosowego zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Kwasy średniołańcuchowe posiadają zupełnie inne właściwości niż kwasy tzw. długołańcuchowe. Kwas palmitynowy (rodzaj tłuszczu nasyconego, występującego w oleju palmowym i w tłuszczu zwierzęcym) wiąże się z większym ryzykiem chorób serca – olej kokosowy zawiera tylko 9% tego konkretnego tłuszczu.

Pasożyty, grzyby i bakterie mogą powodować niestrawność. Tłuszcze nasycone zawarte w oleju kokosowym posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które pomagają zwalczać szkodliwe substancje w organizmie.

Około 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy. Wiadomo, że kwas laurynowy ma korzyści w zakresie ochrony serca, takie jak obniżenie wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziom cholesterolu. Zawiera również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ponadto olej kokosowy zawiera właściwości przeciwzapalne, a zawarty w nim kwas kaprynowy skutecznie niszczy wszelkiego rodzaju pleśni i drożdżaki.

Olej kokosowy ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego zalecany jest do smażenia. Znany jest także ze swoich właściwości odchudzających. Skutecznie przyspiesza metabolizm, dlatego jest najlepszym wyborem dla tych, którzy martwią się o swoją wagę. Olej kokosowy znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce – jest powszechnie używany do olejowania i nawilżania włosów, ale także do pielęgnacji skóry.

Masło klarowane – właściwości zdrowotne

Masło klarowane jest tłuszczem mlecznym wytworzonym z masła po oddzieleniu stałych składników mleka i wody od tłuszczu maślanego. Zwykle wytwarza się go przez podgrzewanie masła i odparowanie z niego wody i oddzielenie substancji stałych, np. białek, które wytrącają się w postaci piany lub opadają na dno. Przezroczysty, żółty płyn, który zostaje po usunięciu osadu i piany to właśnie masło klarowane, lub ghee.

Ghee jest tradycyjnie wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu, Azji i Afryki. Na tamtych terenach zwykle wytwarza się je z mleka bawolego lub krowiego i stosuje niemal do każdej potrawy.

Jeśli masło klarowane pochodzi z mleka krów karmionych trawą, zawiera mnóstwo niesamowitych składników odżywczych, takich jak rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Zawiera witaminę K2, która jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy i sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który wspomaga utratę wagi i zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób serca i nowotworów.

Witamina K2 jest niezwykle ważna dla rozwoju płodu, dlatego zaleca się spożywania masła klarowanego kobietom w ciąży. Niedobór witaminy K2 może natomiast prowadzić do problemów z sercem i kościami. Ghee zawiera głównie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy, które są wykorzystywane jako energia przez wątrobę, dzięki czemu masło klarowane jest lekkostrawne. Zawiera ono również około 5% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i 27% kwasów jednonienasyconych.

Bitwa kaloryczna – olej kokosowy czy masło klarowane?

Jako rodzaje tłuszczu, zarówno olej kokosowy, jak i masło klarowane są produktami wysokokalorycznymi: łyżka masła klarowanego zawiera około 112 kalorii i 12,7 gramów tłuszczu, z czego 7,9 gramów jest nasyconych, natomiast łyżka oleju kokosowego ma 117 kalorii i 13,6 gramów tłuszczu, z czego 11,8 gramów to kwasy nasycone. Choć w tym aspekcie masło klarowane ma niewielką przewagę, to nie jest to wystarczający czynnik, który mógłby wywyższyć jeden z nich ponad drugi.

Spożywanie kombinacji tłuszczów nasyconych i nienasyconych jest ważne dla właściwego odżywiania i ogólnej funkcji organizmu. Masło klarowane może skutecznie wzmocnić układ odpornościowy, ponieważ jego tłuszcze z łatwością wchłaniają minerały i rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Jest to także doskonała opcja do smażenia, gdyż temperatura dymienia jest wyższa, niż w maśle. Olej kokosowy byłby najlepszym wyborem dla bardzo surowych wegan.

Pomimo niewielkich różnic, olej kokosowy i masło klarowane są stosunkowo podobne, szczególnie pod względem zawartości tłuszczu i kalorii. Obydwa posiadają korzyści zdrowotne, jednak warto pamiętać, że spożycie tłuszczów nasyconych należy mimo wszystko ograniczać, tak więc zarówno olej kokosowy, jak i masło klarowane powinny być spożywane z umiarem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest