Coraz częściej poszukujemy bezglutenowych, wegańskich lub po prostu zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych produktów stosowanych w kuchni. Maranta trzcinowa nie tylko spełnia wszystkie powyższe wymagania, ale także nie wpływa negatywnie na smak potraw. To superfood, który doskonale zastąpi typowe zagęszczacze!
Spis treści
Arrowroot
Maranta trzcinowa, zwana także arrowroot, to wiecznie zielona roślina pochodząca z Ameryki Środkowej. Z jej bogatych w skrobię zgrubiałych kłączy produkuje się mączkę skrobiową (mąka ararutowa). Maranta służy też do produkcji specjalnych rodzajów papieru, a po sfermentowaniu skrobi wytwarza się biopaliwa. Najczęściej zastosowanie znajduje jednak w kuchni.
Maranta trzcinowa w kuchni – zastosowanie
To doskonała alternatywa dla tradycyjnych zagęszczaczy potraw jakimi są jajka i mąka zawierająca gluten. Sprawdzi się więc w kuchni wegańskiej, witariańskiej, paleo, a także u alergików – mąka ararutowa jest mąką bezglutenową, dlatego z powodzeniem mogą używać jej osoby chore na celiakię.
Ogromną zaletą maranty trzcinowej jest to, że to produkt bezzapachowy i niewpływający na końcowy smak potrawy, dlatego można stosować ją w przygotowaniu zarówno dań słodkich, jak i słonych. W odróżnieniu od innych skrobi, po zmieszaniu z płynem tworzy przejrzysty, klarowny żel, można więc używać jej do różnego rodzaju galaretek i kisieli. Mimo że pochodzi z Ameryki, największą popularnością cieszy się w Azji, gdzie idealnie sprawdza się jako zagęszczacz do sosów słodko-kwaśnych – mąka ararutowa nie traci zagęszczającej mocy pod wpływem kwaśnych składników.
Co jeszcze można z niej przygotować?
W zasadzie wszystko, do czego używamy zwykłej mąki i jajek jako zagęszczaczy. Ciastka, babeczki, puddingi, zupy, chleb i budyń – to tylko kilka propozycji, a możliwości wiele.
W przeciwieństwie do wielu tradycyjnych zagęszczaczy, maranta trzcinowa działa także w niższych temperaturach. Często stosowana jest więc jako składnik wegańskich lodów – nadaje im odpowiedniej, kremowej i gęstej konsystencji.
Z maranty trzcinowej można stworzyć pyszne, chrupiące panierki. W kuchni azjatyckiej często panieruje się w ten sposób tofu czy tempeh. Wystarczy odcisnąć z nich nadmiar wody, dodać ulubione przyprawy i obtoczyć w mące ararutowej, a następnie usmażyć na oleju.
Pamiętajmy jednak, by nie przegrzewać potraw zawierających mąkę ararutową – należy je gotować jedynie do momentu zgęstnienia. Zbyt długie podgrzewanie neutralizuje marantę i zmniejsza gęstość potrawy. Nie poleca się także dodawania jej do sosów czy kremów na bazie mleka.
Właściwości odżywcze
Maranta trzcinowa jest określana mianem superfood. To nieprzetworzona, naturalna żywność bogata w cenne dla organizmu składniki odżywcze. Maranta to przede wszystkim lekkostrawny produkt. Ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy i właściwą florę bakteryjną. Jest źródłem potasu, żelaza, witamin z grupy B i fosforu. Są to bardzo ważne składniki dla naszego organizmu, ich niedobory mogą prowadzić do złego samopoczucia, ale także i chorób. Niedobór potasu grozi na przykład skurczami mięśni, osłabieniem, apatią, kołataniem serca i innymi objawami hipokaliemii. Żelazo uczestniczy w transporcie i zużyciu tlenu, procesach immunologicznych i reakcjach biologicznych komórek organizmu. Jego niedobór grozi anemią, bladością skóry, bólami głowy i osłabieniem organizmu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego wchłaniania się substancji odżywczych i minerałów. Fosfor jest odpowiedzialny za zdrowie kości i zębów, ale także bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i przemianach energetycznych.
Nie tylko w kuchni
Z maranty trzcinowej można zrobić również kosmetyki. Po zmieszaniu jej z odpowiednimi składnikami możemy stworzyć domowy suchy szampon, puder transparentny, a nawet dezodorant!
Maranta trzcinowa – cena i dostępność
Maranta trzcinowa to stosunkowo nowy produkt na rynku, choć cieszy się rosnącą popularnością. Najłatwiej znaleźć ją w internecie, ale dostępna jest także w sklepach ze zdrową żywnością. Jej cena waha się w okolicach 15-20 złotych za opakowanie o pojemności 200g. Sprzedawana jest w postaci proszku lub lekko granulowanej – w obu przypadkach jest niezwykle łatwa do rozrobienia z wodą.
Nawet jeśli nie jesteśmy na diecie wegańskiej czy bezglutenowej, warto wprowadzić marantę trzcinową do naszej kuchni. Jest bogata w cenne składniki odżywcze dbające o zdrowie i kondycję naszego organizmu. To także idealna alternatywa dla alergików, którzy musieli zrezygnować z wielu dań ze względu na obecność w nich tradycyjnych zagęszczaczy. Nic więc dziwnego, że maranta trzcinowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem!