Marakuja (znana też jako passiflora czy męczennica jadalna) to słodki egzotyczny owoc, który staje się coraz popularniejszy w naszym kraju. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do deserów, czy samodzielną przekąską, ale także charakteryzuje się szeregiem właściwości odżywczych i leczniczych. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i jak ją jeść?
Spis treści
Marakuja – egzotyczny owoc z Ameryki Południowej
Właściwości marakui doceniały już plemiona zamieszkujące Amerykę Południową. Najpopularniejsza odmiana tego owocu o fioletowej barwie trafia do nas z Peru, Brazylii, Ekwadoru czy Kolumbii. Męczennica żółta natomiast pochodzi z Hawajów, gdzie dotarła w XIX wieku z Ameryki Południowej.
Obie odmiany łączą właściwości lecznicze oraz charakterystyczna skórzasta skórka. Różni je natomiast – oprócz barwy – także smak. Fioletowa marakuja jest słodsza i bardziej soczysta, a w przypadku żółtej zdecydowanie wyczuwalny jest bardziej kwaskowy posmak.
Marakuja – właściwości odżywcze
100 gramów marakui dostarcza nam 97 kcal. Za tę wartość energetyczną odpowiadają przede wszystkim zawarte w tych owocach węglowodany (23 g) – zawartość białka to około 2,2 g, tłuszcz natomiast to jedynie 0,7 g na 100 g marakui. Dzięki dużej zawartości wody (około 70%) owoce te są bardzo soczyste.
Marakuja owoc to godny włączenia do naszej diety. Dostarcza szeregu witamin i minerałów w tym m.in. witamin z grupy B (B2, B3, B6 oraz B9, czyli kwasu foliowego), żelaza, wapnia, cynku, magnezu i potasu, a także witamin A, E, C i K.
Marakuja – właściwości lecznicze
Popularność marakui wśród rdzennych ludów Ameryki Południowej wynika w dużej mierze z jej leczniczych właściwości. Liście tej rośliny wykazują właściwości przeciwbólowe, a także moczopędne. Owoce natomiast pomagają łagodzić kaszel, jak również wzmacniająco wpływają na serce. Ekstrakt pozyskiwany z owoców marakui wykazuje działanie przeciwzapalne oraz jest pomocny w leczeniu ran. Natomiast w nasionach znaleziono białko, które charakteryzuje się działaniem przeciwgrzybicznym.
Dzięki dużej zawartości błonnika marakuja pozytywnie wpływa na działanie układu trawiennego. Usprawnia pracę jelit, przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu i pozwala lepiej kontrolować nadmierny apetyt. Marakuję do swojej diety powinny włączyć osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Owoc ten pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Zawartość wielu istotnych witamin i minerałów sprawia, że marakuja działa wzmacniająco na układ odpornościowy, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry oraz wspomaga układ nerwowy. Ponadto zapobiega anemii, poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na jakość snu, a także może stanowić wsparcie w leczeniu astmy.
Wykorzystanie marakui w kuchni
Ze względu na orzeźwiający smak owoce te świetnie nadają się do wszelkich deserów i soków. Wykorzystuje się je także w produkcji dżemu, lodów czy jogurtu. Marakuja jak jeść ten egzotyczny owoc? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z wieprzowiny, ryb czy kurczaka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoc ten stanowił lekką przekąskę również solo. Można jeść go z nasionami lub bez. Owoc należy przekroić na pół, a następnie miąższ można jeść łyżeczką.
Gdzie kupić marakuję?
Obecnie w wielu sklepach można dostać tego typu owoce – niekiedy przez cały rok, czasem jedynie sezonowo. Warto ich szukać szczególnie w sklepach wielkopowierzchniowych – wiele z nich ma nawet dział z egzotycznymi owocami. W przypadku owoców takich jak marakuja cena wynosi kilka złotych za sztukę – najczęściej jest to około 5 – 7 zł.
Marakuja to słodko-kwaśny egzotyczny owoc, który warto docenić nie tylko ze względu na walory smakowe. Bogactwo zawartych w nim witamin i minerałów sprawia, że warto go jeść, gdy chcemy wzmocnić odporność, czy też wesprzeć nasz układ krążenia. Poza tym skorzysta także nasza skóra, jak również poprawi się nasze samopoczucie. Marakuję można wykorzystać do przygotowywania zdrowych deserów lub urozmaicenia dań mięsnych. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojego jadłospisu chociażby jako zdrową przekąskę.