Macierzanka – rodzaje, właściwości oraz zastosowanie

Macierzanka to śródziemnomorskie zioło o leczniczym, dietetycznym i ozdobnym zastosowaniu. Często jest używana jako przyprawa do dań zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. W artykule omawiamy rodzaje, właściwości oraz zastosowanie macierzanki.

Macierzanka – uprawa

Macierzanka kwitnie w okresie od czerwca do końca września. Jest to roślina, która jest łatwa w uprawie. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione, ale dobrze znosi także niskie temperatury. Lubi gleby suche, piaszczyste i ubogie w składniki pokarmowe dlatego nie trzeba jej nawozić i podlewać.

Rodzaje macierzanki

Istnieje sporo gatunków macierzanki, jednak najbardziej popularne to:

  • Macierzanka pospolita (Thymus vulgaris) – pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ma szaro-zielone liście i fioletowo-różowe kwiaty,
  • Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) – najpopularniejszy gatunek macierzanki, rośnie obficie na Niżu Polskim, ma fioletowe kwiaty i charakterystyczny zapach,
  • Macierzanka cytrynowa (Thymus citriodorus) – ma białe kwiaty i zielone liście, które mają charakterystyczny cytrynowy zapach,
  • Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides) – rośnie przede wszystkim na południu Polski, jest bardzo podobna macierzanki piaskowej.

Opisane odmiany macierzanki mają zbliżone właściwości i zastosowanie dlatego omówimy je całościowo.

Właściwości macierzanki

Macierzanka jest znana ze swoich właściwości antybakteryjnych – zwalcza zarówno grzyby, jak i bakterie i wirusy. Jest wykorzystywana do płukania gardła oraz przez osoby z cerą problematyczną, skłonną do trądziku. Ten naturalny preparat ziołowy zwalcza pryszcze skuteczniej niż produkty przeciwtrądzikowe, które dostępne są w drogeriach.

Olejek eteryczny otrzymywany z liści macierzanki jest często stosowany jako naturalny środek na kaszel. Badania wykazały, że liście macierzanki pomagają złagodzić kaszel i inne objawy ostrego zapalenia oskrzeli, a więc jeśli będziesz mieć tego typu problem – spróbuj naparu z macierzanki. Macierzanka ma działanie wspomagające pracę układu pokarmowego (poprawia trawienie) oraz wykrztuśne i rozkurczowe (pomaga w pozbyciu się wydzieliny z dróg oddechowych).

Kolejną korzyścią wynikającą ze stosowania macierzanki jest zwiększenie odporności. Dostarczenie wszystkich witamin, których potrzebuje twój organizm może być trudne, szczególnie zimą, gdy nie mamy możliwości częstego sięgania po świeże warzywa i owoce. Na szczęście macierzanka jest bogatym źródłem witaminy C oraz A dlatego warto sięgać po nią przede wszystkim porą zimową, kiedy to jesteś najbardziej narażony na różne choroby. Zioło jest także bogatym źródłem błonnika, żelaza, manganu i miedzi.

Macierzanka ma również właściwości relaksujące, przez co działa korzystnie na układ nerwowy i wpływa na poprawę nastroju. Olejek eteryczny z macierzanki jest często stosowany także w celach aromatycznych i terapeutycznych, a to za sprawą substancji czynnej – karwakrolu.

Zastosowanie macierzanki

  • ziołolecznictwo,
  • przyprawa w kuchni,
  • stosowanie w kosmetyce,
  • wykorzystywana jako roślina ozdobna,
  • stosowanie w aromaterapii, dzięki olejkom eterycznym
  • przemysł perfumeryjny
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest