Kwas oleinowy – właściwości, zastosowanie

Kwas oleinowy zwany również olejowym jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym typu omega 9. Kwasy tego typu charakteryzują się występowaniem podwójnego wiązania przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Oprócz kwasu oleinowego do grupy kwasów omega 9 należą m.in kwas erukowy, kwas nerwonowy, kwas gondolowy zwany też ikozenowym czy też kwas rycynolowy, znany jako rącznikowy.

Kwas oleinowy występuje zazwyczaj w postaci oleistej, bezzapachowej oraz jasnożółtej lub bezbarwnej cieczy, która ciemnieje w kontakcie z powietrzem. Nie rozpuszcza się w wodzie i ma wysoką temperaturę wrzenia. Nasz organizm jest w stanie wyprodukować go z innych kwasów tłuszczowych tj. Omega 3 i omega 6, więc przy dobrze zbilansowanej diecie nie powinny występować jego niedobory.

Właściwości kwasu oleinowego

Kwasy tłuszczowe omega 9 wykazują wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i są jednym ze składników błon komórkowych. Kwas oleinowy jako ich przedstawiciel również wykazuje dobroczynne działanie na nasz organizm m.in:

  • pomaga zredukować ilość złego cholesterolu LDL i podwyższyć ilość dobrego HDL we krwi
  • zmniejsza wydzielanie kwasów żółciowych
  • pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym
  • pomaga unormować ciśnienie krwi
  • ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie układu krwionośnego
  • jest ważnym budulcem mózgu i układu nerwowego
  • pomaga zapobiegać otyłości

W przemyśle kosmetycznym stosowany jako substancja zmiękczająca, wygładzająca i chroniąca skórę przed utratą wody. Zawartość witaminy E sprawia, że ma również właściwości przeciwstarzeniowe. W przemyśle chemicznym używany do produkcji smarów, środków piorących i mydeł.

Źródła kwasu oleinowego

Podstawowymi źródłami kwasu oleinowego są:

  • oliwa z oliwek
  • olej z orzeszków ziemnych
  • awokado
  • migdały i olej migdałowy
  • olej rzepakowy
  • siemię lniane
  • olej rzepakowy
  • orzechy laskowe
  • orzechy pekan
  • pistacje
  • ryby i owoce morza

Nie taki idealny?

Kwas oleinowy jako przedstawiciel kwasów omega 9 ma wiele zalet jednak zarówno jego niedobory, jak i jego nadmiar może być szkodliwy. Z przeprowadzonych badań wynika, że nadmierne spożycie tego rodzaju kwasów może zwiększać ryzyko niewydolności serca czy zmniejszać zdolności reprodukcyjne. Dla naszego zdrowia najważniejszy jest odpowiedni bilans pomiędzy poszczególnymi rodzajami kwasów tłuszczowych a w szczególności pomiędzy kwasami typu omega 6 i omega 3, z których produkowany jest kwas oleinowy. Przyjmuje się, że prawidłowy stosunek tych kwasów w diecie to 4:1. Jednak zdarza się, że na skutek np zaburzeń pracy wątroby czy w podeszłym wieku organizm nie produkuje wystarczającej ilości kwasu oleinowego i w takim wypadku zalecana jest suplementacja.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest