Kwas oleinowy zwany również olejowym jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym typu omega 9. Kwasy tego typu charakteryzują się występowaniem podwójnego wiązania przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Oprócz kwasu oleinowego do grupy kwasów omega 9 należą m.in kwas erukowy, kwas nerwonowy, kwas gondolowy zwany też ikozenowym czy też kwas rycynolowy, znany jako rącznikowy.
Kwas oleinowy występuje zazwyczaj w postaci oleistej, bezzapachowej oraz jasnożółtej lub bezbarwnej cieczy, która ciemnieje w kontakcie z powietrzem. Nie rozpuszcza się w wodzie i ma wysoką temperaturę wrzenia. Nasz organizm jest w stanie wyprodukować go z innych kwasów tłuszczowych tj. Omega 3 i omega 6, więc przy dobrze zbilansowanej diecie nie powinny występować jego niedobory.
Spis treści
Właściwości kwasu oleinowego
Kwasy tłuszczowe omega 9 wykazują wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i są jednym ze składników błon komórkowych. Kwas oleinowy jako ich przedstawiciel również wykazuje dobroczynne działanie na nasz organizm m.in:
- pomaga zredukować ilość złego cholesterolu LDL i podwyższyć ilość dobrego HDL we krwi
- zmniejsza wydzielanie kwasów żółciowych
- pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym
- pomaga unormować ciśnienie krwi
- ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie układu krwionośnego
- jest ważnym budulcem mózgu i układu nerwowego
- pomaga zapobiegać otyłości
W przemyśle kosmetycznym stosowany jako substancja zmiękczająca, wygładzająca i chroniąca skórę przed utratą wody. Zawartość witaminy E sprawia, że ma również właściwości przeciwstarzeniowe. W przemyśle chemicznym używany do produkcji smarów, środków piorących i mydeł.
Źródła kwasu oleinowego
Podstawowymi źródłami kwasu oleinowego są:
- oliwa z oliwek
- olej z orzeszków ziemnych
- awokado
- migdały i olej migdałowy
- olej rzepakowy
- siemię lniane
- olej rzepakowy
- orzechy laskowe
- orzechy pekan
- pistacje
- ryby i owoce morza
Nie taki idealny?
Kwas oleinowy jako przedstawiciel kwasów omega 9 ma wiele zalet jednak zarówno jego niedobory, jak i jego nadmiar może być szkodliwy. Z przeprowadzonych badań wynika, że nadmierne spożycie tego rodzaju kwasów może zwiększać ryzyko niewydolności serca czy zmniejszać zdolności reprodukcyjne. Dla naszego zdrowia najważniejszy jest odpowiedni bilans pomiędzy poszczególnymi rodzajami kwasów tłuszczowych a w szczególności pomiędzy kwasami typu omega 6 i omega 3, z których produkowany jest kwas oleinowy. Przyjmuje się, że prawidłowy stosunek tych kwasów w diecie to 4:1. Jednak zdarza się, że na skutek np zaburzeń pracy wątroby czy w podeszłym wieku organizm nie produkuje wystarczającej ilości kwasu oleinowego i w takim wypadku zalecana jest suplementacja.