Kumkwat jest owocem, o którym zapewne mało kto wie. Obecnie nie jest on zbyt popularny, ale coraz częściej można go kupić w marketach i osiedlowych sklepikach. Kumkwat to owoc cytrusowy, pochodzący z Chin, uprawiany w gorącym i wilgotnym klimacie.
Owoce na pierwszy rzut oka przypominają pomarańcze – dlatego przez wielu nazywane są ,,złotymi pomarańczami”. Są stosunkowo niewielkie, zazwyczaj mają niecałe 3 centymetry średnicy, kształtem przypominają awokado lub pomidory śliwkowe.
Spis treści
Kumkwat – jak smakuje i jak go jeść?
Jego walory smakowe są bardzo zbliżone do innych owoców cytrusowych. Charakteryzuje się kwaśno – słodkawym smakiem. W odróżnieniu do reszty owoców z tego gatunku – kumkwat można spożywać w całości, wraz ze skórką, która jest bardzo słodka.
Korzyści z jedzenia kumkwatu, czyli właściwości odżywcze i zdrowotne
Nawet Ci, którzy nie przepadają za spożywaniem owoców, docenią wyjątkowy smak „złotej pomarańczy”. Dodatkowo jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych. W porcji około 20 gram znajduje się aż: 8.3g witaminy C, 1.2g błonnika, 3g węglowodanu oraz 0,16 mg żelaza, 0,018 mg miedzi, 0,017 mg witaminy B2, 12 mg wapnia, 0,026 mg manganu i 4 mg magnezu. Spożywanie kumkwatu niesie ze sobą wiele zalet:
- duża ilość wapnia pomaga w ochronie i utrzymaniu zdrowych kości. Dzięki temu kontuzje szybciej się goją, a organizm jest bardziej odporny na złamania.
- owoce kumkwatu są idealnym smakołykiem dla osób na diecie, które chcą schudnąć. Jego niska kaloryczność oraz wysoka ilość błonnika, węglowodanów i zawartość wody sprawiają, że owoc jest zdrową przekąską. Dietetycy często zalecają, aby osoby aktywne fizycznie dodawały kumkwat do codziennej diety, aby nigdy nie zabrakło im energii!
- wpływa na zdrowe funkcjonowanie trawienia. Częste spożywanie owocu może wyeliminować takie objawy jak: zaparcia, nadmiar gazów, wzdęcia i skurcze, jednocześnie zwiększając wydajność przyjmowania składników odżywczych
- dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i witamin, które wspomagają barierę ochronną skóry przed rakotwórczym działaniem słońca oraz przed wolnymi rodnikami, pozytywnie wpływa na cerę, utrzymując ją w idealnej kondycji,
- wysoka ilość utleniaczy, takich jak witamina A, witamina C i witamina E oraz flawonoidów fitoskładników, takich jak karoten, garbnik, pektyna, zeaksantyna chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi,
- częste spożywanie kumkwatu może wpłynąć na odporność organizmu. Dzieje się tak dzięki witaminie C, która chroni układ odpornościowy przed wirusami, grzybami i bakteriami. Zaleca się jeść te owoce przy przeziębieniu lub grypie, aby złagodzić objawy choroby. Witamina ma wpływ nie tylko na zdrowie organizmu, ale również na zdrowy wygląd włosów czy zębów,
- osoby, które regularnie spożywają owoce kumkwatu oraz generalnie prowadzą aktywny tryb życia i stosują dietę, mogą cieszyć się zdrowymi włosami i zębami. Mają na to wpływ zawarte w kumkwacie minerały, związki organiczne i przeciwutleniacze.
Kumkwat – gdzie dostać?
Kumkwat i jego właściwości odżywcze niosą wiele korzyści zdrowotnych. Póki co bardzo rzadko można go dostać w sklepach czy targach. Jednak często bywają w supermarketach. Coraz więcej ludzi decyduje się na uprawę własnego drzewa kumkwatu, można go zasadzić z pestek, które znajdują się w dojrzałym owocu lub kupić nasiona w Internecie lub w sklepach ogrodniczych.
Zastosowanie kumkwatu
Roślina idealnie sprawdzi się w kuchni. Można ją dodać do sałatki, koktajlu, ciast, sprawdzi się również w daniach wytrawnych. Kumkwat możesz wykorzystać zamiennie zamiast cytryny. W połączeniu z wodą będzie idealnym napojem na siłownię.