Ze wszystkich darów morza, którymi raczą się ludzie w wielu zakątkach świata, za najbardziej rozpowszechnione i „chodliwe” można bez wątpienia uznać krewetki. Co sprawia, że cieszą się taką popularnością i tak chętnie po nie sięgamy? Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne posiadają?
Spis treści
Właściwości odżywcze krewetek
Oprócz walorów smakowych, które towarzyszą spożywaniu krewetek główną ich zaletą są wartości odżywcze. Te niepozorne owoce morza cechuje wysoka zawartość białka, niska kaloryczność i mała zawartość tłuszczu, dostarczają kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca. Krewetki nie zawierają węglowodanów, a na ich kaloryczność w 90% składa się białko. Obfitują w składniki odżywcze, takie jak: selen, żelazo, fosfor, niacyna, cynk, magnez i witamina B12. Krewetki są jednym z najlepszych źródeł jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i kory mózgowej.
Zawartość cholesterolu w krewetkach w porównaniu do innych owoców morza jest wysoka, dlatego wiele osób wyklucza je ze swojej diety z obawy, że zwiększają one poziom cholesterolu we krwi, a tym samym sprzyjają chorobom serca. Badania wskazują jednak, iż ludzka wątroba produkuje więcej cholesterolu, gdy dieta oparta jest na tłuszczach nasyconych, a więc o wiele gorszym wyborem w tym wypadku jest tłuste mięso, przetworzona żywność i pełnotłuste produkty mleczne. Krewetki poprzez zawartość kwasów omega-6, omega-3 oraz antyoksydantów mogą pomóc obniżyć poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu.
Rodzaje krewetek
Można napotkać wiele gatunków krewetek, jednak do najpopularniejszych należą: krewetki koktajlowe, krewetki królewskie i krewetki tygrysie. Krewetki koktajlowe są znacznie mniejsze od królewskich, czy tygrysich, dlatego świetnie sprawdzają się w sałatkach, czy jako dodatek do makaronu.
Krewetki królewskie są rozmiarem większe od koktajlowych. w ich wypadku spożywa się jedynie mięso, które pochodzi z wewnątrz skorupiaka, przed ich przygotowaniem należy obrać je z pancerza oraz głowy. Sprawdzają się jako przysmak na grilla, składnik zup, nadają się do smażenia, grillowania i marynowania oraz zapiekania w cieście (np. tempurze)..
Krewetki tygrysie są największe spośród wymienionych. Potrafią osiągać rozmiar do 30 cm! Idealnie smakują zarówno grillowane, jak i smażone. Z głów i ogonów krewetek tygrysich najczęściej przyrządza się wywary, które są podkładem dla zup. Samo mięso natomiast pochodzi z wnętrza pancerza i wykorzystywane jest często w sushi. Krewetki tygrysie można traktować jako dodatek, lecz ze względu na swoje gabaryty mogą być daniem głównym. Poniżej przedstawiamy przepis na proste i pyszne krewetki tygrysie.
Przepis na smażone krewetki tygrysie z czosnkiem, chili i trawą cytrynową
Składniki:
- 12 dużych, obranych i surowych krewetek tygrysich
- 3 obrane ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli (oczyszczone z ziaren)
- 2 wiązki trawy cytrynowej
- 2 centymetrowy, obrany kawałek korzenia imbiru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- Sól morska
- Pieprz
Przygotowanie:
- Połóż obrane krewetki tygrysie w płytkim naczyniu.
- Utrzyj czosnek, papryczki chilli, trawę cytrynową i imbir za pomocą blendera, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskasz gęstą pastę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż krewetki pastą i pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
- Zamarynowane krewetki grilluj przez 4-6 minut, przewracając je, aż staną się różowe i będą lekko twarde w dotyku.
- Podawaj zaraz po grilowaniu z winegretem, kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.