Delikatny, lekko słodki smak kaszy manny na mleku u wielu osób przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego- kasza ta jest jednym z pierwszych posiłków podawanych dzieciom. Popularny grysik jest lekkostrawny, smaczny, szybki w przygotowaniu i tani. Sprawdza się jako samodzielny posiłek lub zagęszczacz, czy dodatek do innych dań. Ta niepozorna kasza wydaje się być traktowana jako zapychający kleik dla dzieci i jest lekko pomijana w jadłospisie dorosłych- czy słusznie?
Spis treści
Czym jest i co kryje w sobie kasza manna?
Jest to kasza drobnoziarnista, uzyskiwana z pełnych ziaren pszenicy w procesie ich przemiału. Dobra jakościowo ma biało-żółtawy odcień, bez widocznych ciemnych cząsteczek otrębowych. W sklepach, prócz zwykłej kaszy manny, spotkać można różne jej rodzaje, takie jak: kasza manna preparowana lub błyskawiczna (poddana wstępnej obróbce termicznej- dzięki czemu szybciej się zagotowuje), kasza manna orkiszowa, razowa lub orkiszowa razowa. Zwykła manna jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz. Chociaż dostarcza przede wszystkim węglowodanów, skrobi i białka roślinnego (glutenu), zawiera też wiele dobroczynnych składników odżywczych, takich jak:
- jod
- witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B6)
- żelazo – w 100 g porcji grysiku znaleźć można aż 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo dorosłego człowieka
- potas
- magnez
Dla kogo wskazana jest kasza manna?
Ze względu na wysoką zawartość jodu włączenie kaszy manny do diety powinny rozważyć osoby z problemami z tarczycą, zwłaszcza przy małej ilości spożywanych ryb i owoców morza. Jest to też doskonały dodatek do diety kobiet ciężarnych i tych ciążę planujących.
Wysoki poziom żelaza sprawia, że grysik polecany jest dla wegetarian i wegan, jak również dla osób zagrożonych anemią (w szczególności dzieci i osoby starsze). Gładka konsystencja i delikatny smak kaszy sprawia, że staje się ona idealną propozycją dla osób z problemami żołądkowymi, trawiennymi, po operacjach lub z gorączką.
Ze względu na dużą zawartość glutenu kasza manna nie nadaje się dla osób borykających się z celiakią. Nie jest też polecana dla osób przebywających na diecie odchudzającej, jednak tu zdania są podzielone- wprawdzie jest ona kaloryczna, jednak nadaje długotrwałego uczucia sytości, dzięki któremu po zjedzeniu grysiku nie podjadamy.
Kasza manna a kaloryczność
W 100 gramach ugotowanej kaszy manny znajduje się 88 kcal, w tym 19 gram węglowodanów i 2 gramy białka. Kasza manna jako samodzielne danie sprawdzi się na śniadanie, deser lub kolacje. Kaszkę zagotowujemy w proporcjach 2,5-4 łyżek na dwie szklanki mleka lub wody i mieszamy pare minut od zagotowania, w zależności od rodzaju kaszy. Do tak przygotowanego posiłku można dobrać wiele zdrowych dodatków takich jak:
- Miód, syrop klonowy
- Domowe soki, np. z malin
- Świeże owoce
- Orzechy, bakalie, wiórki kokosowe
- Kakao, cynamon
Ugotowana na gęsto i pokrojona kasza manna zamienia się we wspaniały dodatek do zup i bulionów. Ponadto stosowana jest jako zagęszczacz zup, sosów i farszów. Zmienia konsystencje potraw, jednocześnie nie wpływając na ich smak. Z dodatkiem grysiku można upiec też zdrowe domowe łakocie.