Karob – właściwości, zastosowanie i kalorie

Karob, to roślina z rodziny bobowatych, która najprawdopodobniej pochodzi z okolic Omanu, głównymi terenami jego uprawy są obszary basenu Morza Śródziemnego. Jedno drzewo obradza ok. 100 do 400 strąkami na rok. Strąki stanowią owoce drzewa karobowego. Drzewo karobowe nazywane także drzewem chleba świętojańskiego, natomiast same strąki właśnie chlebem świętojańskim.

Karob właściwości odżywcze

Szarańczyn zawiera sporą ilość cukrów (48 do 56% pulpy, ok. 70% rośliny). Dominują tu glukoza, fruktoza oraz sacharoza. Zawiera on również skrobię oraz hemicelulozę (frakcja błonnika pokarmowego). Jednym z cenionych składników szarańczynu jest galaktomannoza. Białko stanowi 6% miąższu, natomiast w ziarnie pozbawionym okrywy jego ilość wynosi około 60%. Karob to źródło składników mineralnych, w szczególności potasu, wapnia oraz magnezu. Zawiera również dość często spożywany w niewystarczających ilościach selen. Roślina jest źródłem polifenoli, które stanowią grupę silnych antyoksydantów. Małą część w strąkach zajmuje woda, gdyż jest to tylko 15%. Ważnym składnikiem zawartym w ceratonii jest d-pinitol, którego właściwości opisane zostały poniżej.

Karob i jego wpływ na zdrowie

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego karob może być zalecany osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Włókno to bowiem ma działanie redukujące jego stężenie.

Włókno karobowe pozytywnie oddziałuje także na pracę przewodu pokarmowego, usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami.

Dzięki obecności d-pinitolu szarańczyn wpływa na gospodarkę węglowodanową poprzez wpływ analogiczny do insuliny. Hormon ten obniża poziom glukozy we krwi. Wymieniony związek przyczynia się również do zwiększonej odbudowy cukru zapasowego w mięśniach, czyli glikogenu.

Warto wspomnieć także o właściwościach smakowych karobu. Często jest porównywany do kakao – i słusznie, gdyż jego smak przypomina właśnie taki posłodzony napój lub czekoladę.

Karob – zastosowanie

Głównym zastosowaniem karobu w przemyśle spożywczym jest produkcja gumy i żywicy. Karob stanowi składnik różnego rodzaju produktów, w tym płatków zbożowych, batonów, wyrobów czekoladopodobnych, a nawet naparów i herbatek. Duża zawartość cukrów w szarańczynie pozwala na pozyskiwanie z jego owoców specjalnego soku, który nazywany jest kaftanem. Ten z kolei stanowi składnik syropów stosowanych w zalewach konserw owocowych, a także w produkcji napojów z dodatkiem alkoholu takich jak likiery oraz wina.

Osoby nie pijące tradycyjnej kawy mogą być zainteresowane jej substytutem, który pozyskuje się z palonych i mielonych ziaren szarańczynu. Miąższ karobowy natomiast służy do produkcji mąk znajdujących zastosowanie w produktach dla diabetyków. Karob jest bezglutenowy, więc mogą go stosować również osoby na diecie pozbawionej tego białka.

Włókno karobowe stosuje się także w piekarnictwie. Ma ono wpływ zarówno na poprawę tekstury ciasta, jak też podniesienie walorów smakowych i nadanie przyjemnego zapachu wyrobom piekarniczym. Dzięki właściwościom wiążącym wodę pieczywo z dodatkiem karobu dłużej zachowuje miękkość, wilgotność oraz trwałość przy przechowywaniu.

Z karobu pozyskuje się również melasę, która stanowi substancję słodzącą do zastosowania jako zamiennik cukru. Z kolei wytwórnie farmaceutyczne mogą wykorzystywać karob w produkcji środków przeciwkaszlowych takich jak syropy, delikatne leki przeciwbiegunkowe, a także łagodzące stany zapalne jelit i żołądka. 200 g karobu (tak zazwyczaj jest pakowany) można kupić za ok. 6-9 zł.

Karob przykładowe przepisy

1.Przepis na koktajl z karobu

Składniki:

  • 2 łyżki Karobu – melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżeczki Karobu – proszku z chleba świętojańskiego
  • 2 banany
  • 6 migdałów
  • 3 suszone figi
  • ok. pół szklanki wody

Zmiksować uzupełniając wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Pyszny, słodki, zaspokajający słodkie zachcianki zdrowy koktajl.

2. Mus z karobu

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki karobu

Filozofia przygotowania tego musu nie jest zbyt skomplikowana. Awokado, banan, karob. Wszystko mieszamy i delektujemy się smakiem.

3. Orzeźwiający napój z karobu

Składniki:

  • 1/4 szklanki migdałów
  • 5 suszonych daktyli
  • 1-2 łyżki karobu
  • szklanka ciepłej wody

Namocz migdały i daktyle przynajmniej na godzinę, zlej wodę. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania koktajlu z pianką. Możesz użyć gotowego mleka migdałowego zamiast szklanki wody i migdałów.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest