Kard, zwany także karczochem hiszpańskim lub ostowym należy do rodziny astrowatych. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a więc z okolic Cypru, Turcji, Wysp Kanaryjskich i Afryki Północnej. Wzmianki o uprawie tego warzywa pochodzą już ze starożytnego Egiptu i od tamtego czasu kard gości na stołach mieszkańców terenów śródziemnomorskich. Popularny we Włoszech i Hiszpanii, wciąż jest bardzo rzadko uprawiany w Polsce. W związku z jego utrudnioną dostępnością w naszym kraju ma charakter kulinarnego rarytasu. Tymczasem roślina ta, poza pięknym wyglądem, kryje w sobie pokłady zdrowia, a najnowsze badania donoszą, że warzywo to ma spory potencjał antyrakowy. Poznaj roślinę, która zachwyca smakiem, wyglądem, oraz prozdrowotną mocą.
Jadalną część kardu stanowią jego łodygi, grube ogonki liści oraz środkowe nerwy liści. Przed przyrządzeniem należy usunąć z nich zbędne włókna i kolce oraz porządnie umyć. Następnie osuszone warzywo kroi się na kawałki i tak przygotowane jest już gotowe do dalszej przeróbki. Kard można zapiekać, gotować, lub dusić. Najzdrowszą opcją jest przygotowanie warzywa na parze tak, by w wyniku obróbki straciło, jak najmniej wartościowych składników. W wypadku zwykłego gotowania, do wody najlepiej dodać sól i kwasek cytrynowy, można też dodać mąkę zmieszaną z zimną wodą, sól i łyżeczkę octu. Tak przygotowane warzywo stanowić będzie doskonały i niecodzienny element dania głównego lub wyborną sałatkę.
Bogactwo zdrowia płynące z kardu jest niezmiernie wysokie. Zawiera mnóstwo witamin- A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9),witaminę C, D,E i K. Ponadto jest bogaty w ważne dla organizmu minerały, takie jak fosfor, cynk, miedź, mangan, potas, wapń, żelazo i sód. Ugotowany na parze kard dostarcza nam aż 100 proc. Dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 15 proc. Zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego. Dzięki niskiej kaloryczności (100 gramów = około 17 kcal) oraz wysokiej zawartości błonnika i białka, a także węglowodanów, cynaryny, inuliny niacyny i kwasu chlorogenowemu, warzywo to doskonale wspomaga odchudzanie. Ponadto badania wykazały, że zawartość cynaryny i laktony wpływa również korzystnie na redukcje stężenia złego cholesterolu we krwi, spowalniając jego syntezę i zwiększając tym samym wydalanie tej substancji wraz z żółcią. Dodatkowo kard zawiera szeroki wachlarz antyutleniaczy i flawonoidów, a także składniki takie jak kwas kawowy i ferulowy, sylimaryna i luteolina, które chronią nasze błony komórkowe oraz DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.
Najbardziej znaną super cechą kardu jest jego wysoka skuteczność w walce z rozwojem nowotworów. Badania uczonych z Centrum Biotechnologii Rolnej i Spożywczej w Beja (Portugalia) dowodzą, że karczoch ostowy jest w stanie zatrzymać proliferację komórek nowotworów złośliwych. Największą skuteczność działania na tym polu kard wykazuje w przypadku leczenia raka piersi. Trzeba jednak dodać, że zaskakujące działanie kardu odkryto podczas badań laboratoryjnych nad jego kompostowaniem i to właśnie wtedy, w fazie rozkładu wykazuje on najsilniejsze właściwości antyrakowe.
Karczoch ostowy nie występuje naturalnie w Polsce i z tego powodu nie jest u nas zbyt popularny. Ze względu na mało sprzyjający kardowi klimat w naszym kraju, nie jest on tutaj uprawiany. Hodowla karczocha, przy odpowiednich staraniach nie jest jednak niemożliwa i każdy może jej spróbować w swoim przydomowym ogródku. Dostępność nasion w sklepach bywa różna, ale w internecie można je znaleźć nie tylko w dziale warzywnym, ale często również w kompozycjach kwiatowych. Kard podobnie jak karczoch, najlepiej rośnie w temperaturze około 16-20 st. C. Przygotowując się do uprawy kardu, należy odpowiednio przygotować glebę. Karczoch hiszpański preferuje gleby żyzne i zasobne w próchnicę, jednak nawet w kiepskim gruncie roślina ta ma szanse przy odpowiednim nawożeniu i nawadnianiu. Jednak plon w takim wypadku może być niższy. Roślina ta toleruje niedostatek wody, lecz najlepiej unikać podobnych sytuacji, gdyż liście w takich warunkach stają się twardsze i tracą swoje walory kulinarne. Istotne jest także, aby przy hodowli pamiętać o regularnym odchwaszczaniu, szczególnie w początkowej fazie wzrostu rośliny.
Mimo że kard jest rośliną wieloletnią, jego kulinarna zdatność słabnie z każdym rokiem. Plon staje się niższy, a pozyskiwane ogonki liściowe słabszej jakości. Dlatego kard do celów spożywczych należy sadzić każdego roku od nowa. Aby pozbyć się goryczki z liści kardu, około 4 tygodnie przed zbiorem, należy podać je zabiegowi bielenia. Mimo że samodzielna uprawa tego warzywa jest nieco wymagająca, płynie z niej sporo korzyści. Warto poznać to warzywo, wprowadzić je do swojej diety i poznać jego ciekawy smak i wyjątkowe działanie, a własna uprawa z pewnością zapewni dodatkową satysfakcję.
Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej
Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej
Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej
Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej