Kard – mało znane warzywo o cudownych właściwościach

Kard, zwany także karczochem hiszpańskim lub ostowym należy do rodziny astrowatych. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a więc z okolic Cypru, Turcji, Wysp Kanaryjskich i Afryki Północnej. Wzmianki o uprawie tego warzywa pochodzą już ze starożytnego Egiptu i od tamtego czasu kard gości na stołach mieszkańców terenów śródziemnomorskich. Popularny we Włoszech i Hiszpanii, wciąż jest bardzo rzadko uprawiany w Polsce. W związku z jego utrudnioną dostępnością w naszym kraju ma charakter kulinarnego rarytasu. Tymczasem roślina ta, poza pięknym wyglądem, kryje w sobie pokłady zdrowia, a najnowsze badania donoszą, że warzywo to ma spory potencjał antyrakowy. Poznaj roślinę, która zachwyca smakiem, wyglądem, oraz prozdrowotną mocą.

Kard- jak go przyrządzić?

Jadalną część kardu stanowią jego łodygi, grube ogonki liści oraz środkowe nerwy liści. Przed przyrządzeniem należy usunąć z nich zbędne włókna i kolce oraz porządnie umyć. Następnie osuszone warzywo kroi się na kawałki i tak przygotowane jest już gotowe do dalszej przeróbki. Kard można zapiekać, gotować, lub dusić. Najzdrowszą opcją jest przygotowanie warzywa na parze tak, by w wyniku obróbki straciło, jak najmniej wartościowych składników. W wypadku zwykłego gotowania, do wody najlepiej dodać sól i kwasek cytrynowy, można też dodać mąkę zmieszaną z zimną wodą, sól i łyżeczkę octu. Tak przygotowane warzywo stanowić będzie doskonały i niecodzienny element dania głównego lub wyborną sałatkę.

Zdrowotne właściwości kardu

Bogactwo zdrowia płynące z kardu jest niezmiernie wysokie. Zawiera mnóstwo witamin- A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminę C, D,E i K. Ponadto jest bogaty w ważne dla organizmu minerały, takie jak fosfor, cynk, miedź, mangan, potas, wapń, żelazo i sód. Ugotowany na parze kard dostarcza nam aż 100 proc. Dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 15 proc. Zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego. Dzięki niskiej kaloryczności (100 gramów = około 17 kcal) oraz wysokiej zawartości błonnika i białka, a także węglowodanów, cynaryny, inuliny niacyny i kwasu chlorogenowemu, warzywo to doskonale wspomaga odchudzanie. Ponadto badania wykazały, że zawartość cynaryny i laktony wpływa również korzystnie na redukcje stężenia złego cholesterolu we krwi, spowalniając jego syntezę i zwiększając tym samym wydalanie tej substancji wraz z żółcią. Dodatkowo kard zawiera szeroki wachlarz antyutleniaczy i flawonoidów, a także składniki takie jak kwas kawowy i ferulowy, sylimaryna i luteolina, które chronią nasze błony komórkowe oraz DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.

Antyrakowa petarda

Najbardziej znaną super cechą kardu jest jego wysoka skuteczność w walce z rozwojem nowotworów. Badania uczonych z Centrum Biotechnologii Rolnej i Spożywczej w Beja (Portugalia) dowodzą, że karczoch ostowy jest w stanie zatrzymać proliferację komórek nowotworów złośliwych. Największą skuteczność działania na tym polu kard wykazuje w przypadku leczenia raka piersi. Trzeba jednak dodać, że zaskakujące działanie kardu odkryto podczas badań laboratoryjnych nad jego kompostowaniem i to właśnie wtedy, w fazie rozkładu wykazuje on najsilniejsze właściwości antyrakowe.

Jak uprawiać kard?

Karczoch ostowy nie występuje naturalnie w Polsce i z tego powodu nie jest u nas zbyt popularny. Ze względu na mało sprzyjający kardowi klimat w naszym kraju, nie jest on tutaj uprawiany. Hodowla karczocha, przy odpowiednich staraniach nie jest jednak niemożliwa i każdy może jej spróbować w swoim przydomowym ogródku. Dostępność nasion w sklepach bywa różna, ale w internecie można je znaleźć nie tylko w dziale warzywnym, ale często również w kompozycjach kwiatowych. Kard podobnie jak karczoch, najlepiej rośnie w temperaturze około 16-20 st. C. Przygotowując się do uprawy kardu, należy odpowiednio przygotować glebę. Karczoch hiszpański preferuje gleby żyzne i zasobne w próchnicę, jednak nawet w kiepskim gruncie roślina ta ma szanse przy odpowiednim nawożeniu i nawadnianiu. Jednak plon w takim wypadku może być niższy. Roślina ta toleruje niedostatek wody, lecz najlepiej unikać podobnych sytuacji, gdyż liście w takich warunkach stają się twardsze i tracą swoje walory kulinarne. Istotne jest także, aby przy hodowli pamiętać o regularnym odchwaszczaniu, szczególnie w początkowej fazie wzrostu rośliny.

Mimo że kard jest rośliną wieloletnią, jego kulinarna zdatność słabnie z każdym rokiem. Plon staje się niższy, a pozyskiwane ogonki liściowe słabszej jakości. Dlatego kard do celów spożywczych należy sadzić każdego roku od nowa. Aby pozbyć się goryczki z liści kardu, około 4 tygodnie przed zbiorem, należy podać je zabiegowi bielenia. Mimo że samodzielna uprawa tego warzywa jest nieco wymagająca, płynie z niej sporo korzyści. Warto poznać to warzywo, wprowadzić je do swojej diety i poznać jego ciekawy smak i wyjątkowe działanie, a własna uprawa z pewnością zapewni dodatkową satysfakcję.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest