Kalarepa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie

Kalarepa jest warzywem należącym do kapustnych roślin warzywnych. Zawiera pierwiastki mineralne, ważne dla zdrowia witaminy i substancje chroniące organizm przed nowotworami. Zażywanie jej przynosi wiele korzyści dla funkcjonalności ciała. Dlatego warto się z tym liczyć i jak najszybciej wprowadzić do jadłospisu!

Kalarepa i jej wartości odżywcze

Kalarepę można uznać za jedną z bomb witaminowych, gdyż jest nosicielką wielu cennych wartości odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A, witaminę E, witaminę K i dużą ilość witaminy C. Znajduje się w niej potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk, wapń, sód, mangan, chlor, fosfor, jod, miedź i kwas askorbinowy. Kalarepa kalorie (kcal) liczy tylko 27/100g. Jest dlatego doskonałym warzywem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Kalarepa ma smaczne walory smakowe. Jest delikatna w smaku, chrupiąca i słodka. Można ją potraktować jako przekąskę. Pokroić w plastry i zażywać na surowo. Starsze kalarepy można przeznaczyć do gotowania, faszerowania i zapiekania.

Kalarepa właściwości i wartości zdrowotne

Jedna główka kalarepy pokrywa stu procentowe zapotrzebowanie na witaminę C. Sprzyja to prawidłowemu ciśnieniu krwi i zapobiega tętniczemu nadciśnieniu. Chińscy naukowcy w 2012 roku udowodnili, że ma działania antyrakowe. Zwalcza komórki rakowe i hamuje rozwój nowotworu raka piersi. Wartości zdrowotne kalarepy pozbywają się czynników sprzyjającym uszkodzeniom DNA. Za fundamentalną rolę w leczeniu nowotworów odpowiedzialne są w składzie glukozynolany. Kalarepa posiada również grzybobójcze i bakteriobójcze działania. Zawiera luteinę odpowiedzialną za funkcjonowanie wzroku i prawidłowy proces widzenia.

Liście kalarepy również ważne!

Liście kalarepy zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, nawet więcej niż sama kalarepa. Dlatego zaleca się ich nie wyrzucać, a spożywać tak samo jak inne cenne liście wpływające korzystnie na zdrowie. Liście kalarepy można użyć jako składnik do sałatek obiadowych, podstawę do zupy kremowej lub świetnie nadadzą się jako przekąska i konsumpcja ich na surowo. Spożywanie liści zalecane jest anemikom, gdyż zawierają duże ilości żelaza. Usuwają z organizmu toksyny i oczyszczają jelita.

Kalarepa przepisy na surówkę i zapiekankę

1. Surówka z kalarepy i jabłka

  • Dowolną ilość obranych jabłek i kalarepy według uznania potrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Dodać koperek, jogurt naturalny bądź sok z cytryny.
  • Wymieszać.
  • Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą.

2. Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków.

  • Obraną kalarepę i ziemniaki pokroić na plastry.
  • Posypać pieprzem, solą i tymiankiem.
  • Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku
  • Ułożyć w formie pokrojone plastry warzyw.
  • Połowę naczynia zalać śmietaną
  • Posypać ulubionym serem.
  • Wrzucić małe kawałki masła do naczynia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 C.
  • Formę przykryć folią aluminiową i piec przez około 40 minut.
  • Na koniec uprażyć pestki dyni na patelni i posypać nimi zapiekankę.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest