Kalarepa jest warzywem należącym do kapustnych roślin warzywnych. Zawiera pierwiastki mineralne, ważne dla zdrowia witaminy i substancje chroniące organizm przed nowotworami. Zażywanie jej przynosi wiele korzyści dla funkcjonalności ciała. Dlatego warto się z tym liczyć i jak najszybciej wprowadzić do jadłospisu!
Spis treści
Kalarepa i jej wartości odżywcze
Kalarepę można uznać za jedną z bomb witaminowych, gdyż jest nosicielką wielu cennych wartości odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A, witaminę E, witaminę K i dużą ilość witaminy C. Znajduje się w niej potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk, wapń, sód, mangan, chlor, fosfor, jod, miedź i kwas askorbinowy. Kalarepa kalorie (kcal) liczy tylko 27/100g. Jest dlatego doskonałym warzywem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Kalarepa ma smaczne walory smakowe. Jest delikatna w smaku, chrupiąca i słodka. Można ją potraktować jako przekąskę. Pokroić w plastry i zażywać na surowo. Starsze kalarepy można przeznaczyć do gotowania, faszerowania i zapiekania.
Kalarepa właściwości i wartości zdrowotne
Jedna główka kalarepy pokrywa stu procentowe zapotrzebowanie na witaminę C. Sprzyja to prawidłowemu ciśnieniu krwi i zapobiega tętniczemu nadciśnieniu. Chińscy naukowcy w 2012 roku udowodnili, że ma działania antyrakowe. Zwalcza komórki rakowe i hamuje rozwój nowotworu raka piersi. Wartości zdrowotne kalarepy pozbywają się czynników sprzyjającym uszkodzeniom DNA. Za fundamentalną rolę w leczeniu nowotworów odpowiedzialne są w składzie glukozynolany. Kalarepa posiada również grzybobójcze i bakteriobójcze działania. Zawiera luteinę odpowiedzialną za funkcjonowanie wzroku i prawidłowy proces widzenia.
Liście kalarepy również ważne!
Liście kalarepy zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, nawet więcej niż sama kalarepa. Dlatego zaleca się ich nie wyrzucać, a spożywać tak samo jak inne cenne liście wpływające korzystnie na zdrowie. Liście kalarepy można użyć jako składnik do sałatek obiadowych, podstawę do zupy kremowej lub świetnie nadadzą się jako przekąska i konsumpcja ich na surowo. Spożywanie liści zalecane jest anemikom, gdyż zawierają duże ilości żelaza. Usuwają z organizmu toksyny i oczyszczają jelita.
Kalarepa przepisy na surówkę i zapiekankę
1. Surówka z kalarepy i jabłka
- Dowolną ilość obranych jabłek i kalarepy według uznania potrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać koperek, jogurt naturalny bądź sok z cytryny.
- Wymieszać.
- Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą.
2. Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków.
- Obraną kalarepę i ziemniaki pokroić na plastry.
- Posypać pieprzem, solą i tymiankiem.
- Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku
- Ułożyć w formie pokrojone plastry warzyw.
- Połowę naczynia zalać śmietaną
- Posypać ulubionym serem.
- Wrzucić małe kawałki masła do naczynia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 C.
- Formę przykryć folią aluminiową i piec przez około 40 minut.
- Na koniec uprażyć pestki dyni na patelni i posypać nimi zapiekankę.