Jeżyna w walce z chorobami! Sprawdź właściwości odżywcze i zdrowotne!

Sezon na owoce leśne w Polsce trwa w najlepsze. Warto w tym czasie włączyć do swojej diety skarby, które ma dla nas do zaoferowania las lub inspirowane nim rośliny uprawne. Jeżyny należą właśnie do tej grupy owoców, a jednocześnie są jednymi z najstarszych owoców na świecie. Znaleziono je w wykopaliskach pochodzących jeszcze z czasów prehistorycznych. Rosną dziko w lesie lub mogą być uprawiane w gospodarstwach i przydomowych ogródkach. Ich ogromną zaletą jest niezwykły smak, ale znane są przede wszystkim dzięki właściwościom leczniczych i odchudzającym.

Jeżyna – wartości odżywcze i kalorie

Wyglądem przypominają nieco malinę, ponieważ oba rodzaje owoców należą do jednej rodziny. Owoce jeżyny mają najczęściej ciemnofioletowy lub czarny kolor. Zawierają bardzo dużo wody, a zatem zaliczane są do owoców niskokalorycznych i bez większych wyrzutów sumienia można je włączyć do diety odchudzającej. Garść jeżyn (około 65 gramów) dostarcza jedynie 46 kcal, a przy tym 4,7 gramów błonnika. Co więcej, obecność drobnych pestek, które gwarantują zawartość substancji balastowych, pobudza trawienie i zapobiega zaparciom.

Jeżyny są niezwykle bogate w różnorodne i cenne składniki odżywcze. Zawartość witamin w 100 g owocu jest imponująca. Owoce te dostarczą nam witaminy Cm tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, E i K.

Jeżyna leśna dostarczy naszemu organizmowi mnóstwo potasu a więc spożywać je powinny osoby z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Wysoka zawartość żelaza wspomaga zwalczanie anemii, pomaga systemowi odporności u kobiet w ciąży oraz u dzieci. Jeżyny są ponadto źródłem wapnia, który korzystnie wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłowe przewodzenie bodźców w mózgu i sercu. Witamina C oraz kwa elagowy, również zawarty w jeżynach, skutecznie zwiększają odporność organizmu.

Jeżyna – zastosowanie

Owoce jeżyny z powodzeniem radzą sobie w kuchni. Są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, lodów, dżemów, kisieli i galaretek. Warto również przetworzyć je na dżem i cieszyć się ich niesamowitym smakiem i właściwościami również poza sezonem.

Nie tylko owoce są używane w medycynie ludowej. W codziennym życiu warto również stosować ich liście, których silne działanie antybakteryjne, wysoka zawartość kwasów organicznych pomaga stymulować wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu na długo utrzymamy poczucie lekkości w żołądku. W ziołolecznictwie liście jeżyny poleca się jako środki łagodzące zgagę, wzdęcia i zmiany skórne.

W hodowli domowej najlepiej sprawdza się jeżyna bezkolcowa. Charakteryzuje się ona słodko-kwaśnym i dość cierpkim smakiem. Świetnie sprawdza się w produkcji domowych win i innych przetworów. Warto pamiętać, że ze względu na silny wzrost potrzebuje ona dużo miejsca pod uprawę. Pędy tej rośliny są dodatkowo dość wiotkie, warto zatem od razu zastosować przy ich hodowli odpowiednie podpórki. Jeżynę można sadzić wiosną i jesienią, lub z pojemników przez cały sezon. Jeżeli sadzimy ją jesienią, nie należy zapominać o usypaniu wokół niej kory sosnowej, która zabezpiecz ją przed mrozami.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest