Jarmuż-właściwości, sposoby przyrządzania

Jarmuż bezapelacyjnie jest królem zdrowej żywności. Niepodzielne rządy na sklepowych półkach i w naszym menu dzierży jednak od niedawna. Jeszcze kilka lat temu w Polsce mało kto słyszał o jego prozdrowotnych właściwościach, co najwyżej cieszył on oczy amatorów roślin ozdobnych.

Jarmuż, określany również mianem kapusty liściastej, jest jedną z najstarszych roślin kapustnych. Jadalną jego częścią są duże, pierzastodzielne liście, które w zależności od odmiany mogą mieć kolor jasnozielony, zielony, ciemnozielony, fioletowy, oraz fioletowo-zielono-brązowy.

Jakie posiada właściwości?

W porównaniu do innych warzyw kapustnych liście jarmużu wyróżniają się najwyższym poziomem potasu, β-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny oraz witamin A, E, C, B1, B2. Obfitując w substancje biologicznie aktywne jarmuż cechuje się szerokim wachlarzem właściwości prozdrowotnych. Dzięki zdolności wiązania rodników nadtlenkowych oraz wodorotlenowych jest on doskonałym antyoksydantem. Jarmuż bierze także udział w budowaniu odporności, reguluje ciśnienie krwi, a za sprawą chlorofilu działa alkalizująco.

Wśród składników jarmużu na uwagę zasługuje również sulforafan, który ma właściwości immunoregulujące oraz wykazuje działanie ochronne na wszystkich etapach procesu kancerogenezy. Ponadto jarmuż zawiera indolo-3-karbinol, który hamuje wzrost oraz namnażanie się komórek nowotworowych. Liście są również bogatym źródłem błonnika, który utrzymuje stały poziom glukozy we krwi oraz wspomaga perystaltykę jelit.

Jak go przygotować?

Jarmuż jest warzywem wielozadaniowym. Rano sprawdza się jako składnik zielonego koktajlu. Doskonale smakować będzie zmiksowany razem z bananem, jabłkiem, siemieniem lnianym, imbirem, sokiem z cytryny oraz wodą. Przygotowana w ten sposób mieszanka pozwoli tryskać energią przez cały dzień.

Surowe liście mogą być również wykorzystywane do przygotowania pysznych sałatek. Zaczynając przygodę z jarmużem warto jednak zacząć od kupna wersji mrożonej ponieważ niska temperatura przyczynia się do zniwelowania odczucia goryczy warzywa na rzecz słodkiego smaku. Jarmuż można również blanszować, smażyć, gotować w wodzie i na parze. Dużą popularnością cieszą się chipsy z jarmużu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest