Wszyscy wiemy, że najlepszy, najsmaczniejszy jest zawsze mięciutki chlebek czy bułeczki tuż po wyjęciu z pieca. Jak tylko zaczynają stygnąć, ich jakość stopniowo spada. Dlatego też zwykle podejmujemy wszelkie środki, by temu zapobiec i jak najdłużej utrzymać świeżość pieczywa. Warto również wiedzieć, że chleb pokrojony w plastry znacznie szybciej stanie się czerstwy od tego, który jest cały, chroniony przez mocną, zewnętrzną skórkę.
Spis treści
Błędy, które popełniamy podczas przechowywania pieczywa
Bardzo często popełnianym błędem jest wkładanie pieczywa do lodówki. Badania naukowe wykazały, że w lodówce pieczywo szybko traci swoją wilgotność i czerstwieje aż trzy razy szybciej niż gdyby było przechowywane w temperaturze pokojowej. Dzieje się tak przez proces zwany “retrogradacją skrobi”, co oznacza, że cząsteczki skrobi ulegają krystalizacji, a tym samym pieczywo twardnieje.
Jak więc spowolnić proces czerstwienia pieczywa?
Jedną z najskuteczniejszych i często polecanych metod jest zawijanie pieczywa w plastikową bądź aluminiową folię. Zapewni to utrzymanie wilgoci pieczywa, zapobiegnie jego wysychaniu i twardnieniu. Warto wiedzieć, że pieczywo o bardzo grubej skórce zewnętrznej lepiej jest używać jednak torby papierowej. W ten sposób uciekająca wilgoć zostanie wchłonięta w skórkę, czyniąc ją mniej twardą i gumowatą.
Kolejnym ważnym elementem utrzymania świeżości pieczywa jest przechowywanie go w temperaturze pokojowej nie dłużej niż dwa dni. Jeśli nie zdążysz zjeść całego bochenka w tym okresie, fantastycznym rozwiązaniem jest włożenie go do zamrażarki. Bardzo duża liczba osób na świecie tylko w ten sposób przechowuje pieczywo, rozmrażając je tuż przed spożyciem. W tym przypadku dobrze jest pokroić pieczywo na mniejsze kawałki lub plastry, by proces rozmrażania był znacznie krótszy i nie wymagał użycia mikrofalówki czy piekarnika.
Jeśli wolisz, możesz również używać ceramicznego pudełka na pieczywo. Pozwala on taki obieg powietrza, by utrzymać odpowiedni poziom wilgoci, a jednocześnie nie wysuszyć pieczywa.
Na koniec – najprostsza metoda na świecie. Po odkrojeniu kromki i dalszym krojeniu w plastry, chleb należy odstawić na drewnianą deskę tą stroną, która nie posiada skórki.